T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

188 prijava za auto utrku “Buzetski dani”

09.09.2010.

U povodu održavanja utrke danas je u zgradi Hrvatskog auto i karting saveza u Zagrebu održana press konferencija na kojoj je delegacija AMK Buzet u sastavu Branko Bašić (predsjednik utrke), Damir Rupena (predsjednik AMK Buzet), Marinko Krbavčić (tajnik utrke), Valmer Brenko (član organizacijskog odbora) i dogradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, predstavila buzetski festival brzine.

- Ovogodišnje, 29. izdanje Buzetskih dana na rasporedu je 18. i 19. rujna. U kalendaru Europe ovo je dvanaesta, ujedno i posljednja utrka sezone. Do sada su već odvožene utrke u Austriji, Portugalu, Španjolskoj, Češkoj, Njemačkoj, dvije u Italiji, Francuskoj i Švicarskoj te u slovenskoj Ilirskoj Bistrici. Novina ovogodišnjih Buzetskih dana svakako je nastup 10-ak KTM X-bow vozila. Radi se o vrlo interesantnim automobilima, dvosjedima, izgledom sličnim buggiju, vrlo laganim i izuzetno brzima. Usporedbe radi, u Europi postižu rezultate nešto slabije od Mitsubishija. Ta će vozila zasigurno privući veliku pažnju gledatelja, pogotovo motociklista jer su to praktički motocikli na 4 kotača. Novina je i veliki video zid, širine 3,60 metara x 2,70 metara visine, smješten na samom startu utrke. Na njemu će biti prikazan sam start vozača, atmosfera u parku vozača i prolazak natjecatelja kroz najpoznatiji zavoj Komušćica, gdje fanatična publika za kraj manifestacije natjecateljima priredi bakljadu. Također, radi što veće sigurnosti kako sudionika tako i gledatelja, postavlja se novih 150 metara dvostruke sigurnosne ograde. Mijenja se i oko 2500 četvornih metara asfaltnog sloja, kazao je direktor utrke Branko Bašić.  

Svoj je dolazak na adresu kluba organizatora prijavilo 188 vozač iz 14 zemalja: Hrvatske (112), Slovenije (25), Italije (4), Španjolske (1), Austrije (11), Belgije (1), Njemačke (2), Švicarske (1), Mađarske (2), Makedonije (1), Crne Gore (3), Bosne i Hercegovine (7), Češke (17), Slovačke (1). Impresionira podatak da su prijavljeni gotovo svi najbolji europski i hrvatski vozači. Tako je, primjerice, od 9 prvoplasiranih vozača u Prvenstvu Europe Kategorije I svoj dolazak potvrdilo njih 8, a od 9 prvoplasiranih vozača u Prvenstvu Europe Kategorije II dolazi njih 7. Što se Prvenstva Hrvatske tiče, od 20 prvoplasiranih u Kategoriji I, dolazi njih 19, a iz Kategorije II tri od četiri. Dolazi i 18 atraktivnih Formula, što je najviše do sada.

- Najzvučnije ime buzetske utrke bez dvojbe je 32-godišnji talijanski vozač Simone Faggioli, koji je ovogodišnju titulu prvaka Starog kontinenta u Kategoriji II osigurao čak 3 utrke prije završetka prvenstva. Od drugoplasiranog sunarodnjaka Fausta Bormolinija bježi za čak 50 bodova, a gotovo na svakoj ovogodišnjoj utrci skinuo je rekord staze, pa mu je nastup u Buzetu svakako veliki izazov. Vidjet ćemo hoće li mu impresivni rezultati poći za rukom i u istarskom gradiću. Faggioli u Buzet dolazi sa Formulom Osella FA 30. Riječ je o Formuli sa 3000 ccm³, teškoj tek 550 kilograma i sa 500 konjskih snaga. Faggioli je u Buzetu nastupao i 2005. godine, kada je na kišnoj stazi pobjedu odnio s vremenom od  2.39,815, istaknuo je Branko Bašić.

- Buzetski dani zapravo počinju već danas, ovom pressicom. U ovih 29 godina bilo je puno problema, no uspjeli smo održati kontinuitet, a zadatak je vodstva kluba da osigura što veću sigurnost gledatelja i da uvjete na stazi dovede gotovo do savršenstva, kaže predsjednik AMK Buzet Damir Rupena.

- S ponosom mogu reći da utrka u ova gotovo tri desetljeća raste i ove godine odolijeva ekonomskoj krizi. Brojka od više od 180 vozača jako je lijepa ne samo za hrvatski automobilizam već i za europski, jer se na neke utrke u Europi znalo prijaviti i manje vozača. Ova utrka je već davno prevazišla sportsku manifestaciju i postala društveni događaj te okuplja čak i one kojima, možda, automobilizam nije u prvom planu, ističe dogradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.  

Neposredno prije konferencije, delegaciju AMK Buzet primio je predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović. Bila je to prilika članovima AMK Buzet da upoznaju s poviješću i ovogodišnjim programom počasnog pokrovitelja koji je, na žalost, zbog drugih obaveza spriječen prisustvovati na najstarijoj domaćoj brdskoj auto utrci.

Korisni linkovi

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet