T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Delegacija Občine Žalec u posjetu Buzetu

Delegacija slovenske općine Žalec posjetila je jučer Buzet gdje su goste iz Slovenije primili gradonačelnik Siniša Žulić, dogradonačelnica Ana Pernić te gradski pročelnici. Načelnik Općine Žalec Janko Kos izjavio je tom prigodom da ih zanimaju primjeri dobre prakse Grada Buzeta, posebice u segmentu turizma koji se može razvijati i ako si udaljen od priobalja, a cilj je bio i obići Istarsku pivovaru.

Outdoor i hmelj

- Žalec nema mora, ali ima odličnu outdoor ponudu. Upravo se u tom segmentu moguće povezivati neovisno o granici. Želja nam je također da suradnju temeljimo na hmelju, s obzirom da je naš kraj nadaleko poznat po proizvodnji hmelja, temeljnom za proizvodnju piva, a Buzet ima Istarsku pivovaru. Proslavili smo se i po tome što smo izgradili prvu fontanu piva na svijetu, izjavio je načelnik općine Žalec.

Fontana piva spomen je hmeljarskom nasljeđu Savinjske doline i Žalca, koje je središte hmeljarstva u Sloveniji. Slovenija je, kaže Janko Kos, peti najveći proizvođač hmelja na svijetu, 109 proizvođača godišnje proizvede do tri tisuće tona hmelja, od toga 80 posto upravo u općini Žalec u kojoj živi oko 22.000 stanovnika. Žalec je sedamnaesta najveća općina u Sloveniji, treća u regiji pored Velenja i Celja i središte je subregije Spodnje Savinjske doline.

- S obzirom na sve veće mogućnosti financiranja međugranične suradnje, želja nam je okupiti što veći broj partnera. Žalec je dobar primjer valorizacije prirodne baštine u turističke svrhe, a sviđa mi se projekt fontane piva pa možda nije nemoguće da Buzet bude drugi grad na svijetu koji će imati pivsku fontanu, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Zeleno zlato

Fontana piva "Zeleno zlato" postavljena je u parku u gradskom središtu, a u dva polukruga koji simboliziraju hmelj smještene su dvije fontane, jedna pivska, a druga vodena. Cilj je promovirati kulturu konzumiranja piva, a nepunih godinu dana otkako je otvorena, fontana je postala prava turistička atrakcija, Žalec se zahvaljujući fontani našao na turističkoj mapi Europe. Moguće je kupiti posebnu čašu s mikročipom te uliti po decilitar piva iz svake od šest različitih slavina. (preuzeto: glasistre.hr - Napisala: G. ČALIĆ ŠVERKO)

Korisni linkovi

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste primali novosti i informacije vezane uz Grad Buzet