T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Održana završna konferencija LIFE SEC ADAPT projekta

Grad Buzet je zajedno sa predstavnicima Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., kao koordinatora  projekta, Istarske županije te pet istarskih gradova: Pula, Rovinj, Poreč, Labin i Pazin, u periodu od 17. – 19. lipnja 2019. godine u gradu Anconi, sudjelovao na završnoj konferenciji europskog projekta LIFE SEC Adapt, kojemu je osnovni cilj prilagodba klimatskim promjenama i podupiranje prijelaza na niskougljično gospodarstvo. Na završnoj konferenciji sudjelovalo je 50-ak sudionika iz Italije, Španjolske i Grčke, zemalja koje uz Hrvatsku sudjeluju u realizaciji projekta.

Gradonačelnik Grada Buzeta, Siniša Žulić, imao je čast u ime istarskih gradova, partnera na projektu, govoriti o svemu što se u posljednje četiri godine uspjelo realizirati u sklopu projekta, ali i o nekim planovima za budućnost na polju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Kao budući smjer razvoja, predlaže se razvoj „Smart city“ koncepta u području zgradarstva, javne rasvjete i prometa. To je koncept cjelovitog i održivoga grada u kojem će kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno višoj razini. Uglavnom se temelji na upotrebi pametnih mreža, snažnijem uvođenju ICT tehnologija, internetskom povezivanju svih objekata, smanjenju onečišćenja okoliša, uvođenju inteligentnih transportnih sustava, ali i povećanju energetske učinkovitosti primjenom pametnog mjerenja i uvođenjem inovativnih rješenja u građevinarstvu. Buduće aktivnosti bi trebale između ostalog biti usmjerene i na izradu Plana održive urbane mobilnosti SUMP-a (eng. Sustainable Urban Mobility Plan - SUMP) i Plana održive elektromobilnosti (eng. Sustainable Electromobility Plan - SEP), kao strateških dokumenta koji predstavljaju osnovu za dobivanje sredstava iz EU fondova. Ovim će se dokumentima kroz inovativan i kvalitetan pristup planirati gradski promet koji na održivi način zadovoljava potrebe građana. Predviđa se da će rezultat izrade Planova dati prijeko potrebne smjernice za nove razvojne mogućnosti prometnih rješenja, kao i eventualne prilagodbe prostorno planske dokumentacije.

Gradonačelnik Žulić istaknuo je kako su se istarski gardovi, partneri projekta, opredijelili za energetski održiv razvitak na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije te imaju namjeru ustrajati u tom procesu kako bi stvorili kvalitetnije i održive uvjete za život svih građana.

Korisni linkovi

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet