T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Potpisani ugovori sa buzetskim stipendistima

- Stipendija je prije svega poticaj i nagrada za uspjehe postignute tijekom obrazovanja, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić buzetskim studentima koji su u vijećnici Narodnog doma potpisali ugovore o stipendiranju. Naglasio je također da je Buzet lani bio treći grad s najvećim izdvajanjima za stipendije u Hrvatskoj u odnosu na visinu gradskog proračuna. Potpisivanje ugovora već je tradicionalno organizirano za vrijeme božićno - novogodišnjih blagdana kada su stipendisti kod svojih kuća.

- Buzet je srednjoškolcima i studentima u ovoj školskoj godini dodijelio sto i tri stipendije, od toga 66 studentskih. Već dugi niz godina potičemo najbolje studente sa željom da se po završetku studiranja vrate u rodni grad i u njemu nađu zaposlenje, izjavio je Žulić. Ove godine je među stipendistima primjetan veći broj studenata medicine, a uz klasične studije poput ekonomije, prava i tehničkih znanosti ima i studenata portugalskog jezika, pa čak i budućih inženjera zrakoplovstva ili geološko naftnih inženjera.

Stipendiste je odabralo povjerenstvo za dodjelu stipendija u skladu s propisanim kriterijima, među kojima su najvažniji prosjek ocjena i godina studiranja. Srednjoškolcima koji pohađaju Srednju školu Buzet stipendija iznosi 250 kuna, a onima koji se školuju izvan buzetskog područja 500 kuna mjesečno. Potpora srednjoškolcima u obrazovanju za posebne programe iznosi 500 kuna. Studentska stipendija je 700 kuna mjesečno. U ovogodišnjem gradskom proračunu za stipendije je ukupno osigurano 648.000 kuna dok se iduće godine za te namjene predviđa 676.000 kuna.

Učenici su ostvarili pravo na nastavak primanja stipendije automatizmom, odnosno bez ponavljanja natječajnog postupka, ako su prethodnu nastavnu godinu završili najmanje prosječnom ocjenom 4,50, a studenti ako su prethodnu akademsku godinu završili najmanje prosječnom ocjenom 3,50 i ako su ostvarili 60 ECTS bodova.

Novost u odnosu na prethodne godine je uvođenje nove kategorije stipendiranja učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, odnosno za stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje medicinska sestra, odnosno medicinski tehničar opće njege. Dodijeljene su dvije takve stipendije, a kako bi se srednjoškolce motiviralo za upis u deficitarna zanimanja, povećan je iznos stipendije te ona iznosi 700 kuna mjesečno.

Ugovorom o stipendiranju, rekla je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga, predviđeno je da se studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju uključuju u gradske aktivnosti, pa je na taj način u idućoj godini planirano tijekom ljeta otvoriti dislocirane muzejske etno radionice u starogradskoj jezgri.

(Preuzeto iz Glasa Istre. Tekst i foto: Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Korisni linkovi

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste primali novosti i informacije vezane uz Grad Buzet