T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

U Buzetu održan 7. transnacionalni sastanak projekta Restaura

U Buzetu je od 16. do 17. listopada održan 7. transnacionalni sastanak svih projektnih partnera na projektu RESTAURA. Na projektu sudjeluje 12 partnera iz 4 zemlje središnje europe, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Poljske. Osim Grada Buzeta na projektu iz Hrvatske sudjeluje i Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Projekt je financiran u sklopu programa Interreg CENTRAL EUROPE s ukupnim proračunom od nešto više od 2 milijuna eura, dok Gradu Buzetu pripada 204.500,00 EUR-a i sufinanciran je od strane programa sa 85% bespovratnih sredstava. Ukupno trajanje projekta je 3 godine, a počeo je 1.6.2016. i traje do 31.5.2019. Tijekom dvodnevnog sastanka projektnih partnera raspravljalo se o ostvarenim pokazateljima u prošlom izvještajnom razdoblju i tijeku provedbe projekta te se planiralo nastavak aktivnosti projekta. Osim toga, posjetili su se i primjeri dobre prakse, a to su lokaliteti kulturne baštine koje Grad Buzet upravo obnavlja putem EU sredstava. Projekt RESTAURA bavi se revitalizacijom kulturne baštine kroz javno-privatno partnerstvo. Zašto je revitalizacija kulturne baštine kroz modele javno-privatnog partnerstva zanimljiva za zemlje središnje europe i u konačnici za Hrvatsku? Prvi odgovor leži u stanju kulturne baštine kojoj je potrebna obnova, a drugi je nedostatak javnih financijskih sredstava pa je potrebno pronaći nove modele financiranja. Cilj projekta RESTAURA je identificirati, testirati, evaluirati i promovirati primjere dobre prakse javno-privatnog partnerstva (JPP) u revitalizaciji povijesnih gradova i građevina. Dosad su u Europi poznati samo rijetki primjeri JPP u revitalizaciji baštine pa je cilj projekta RESTAURA donijeti promjenu u ovom području. Kroz projekt se identificira, testira, vrednuje i promovira dobra praksa JPP-a u revitalizaciji kulturne baštine što znači da se razvijaju alati koji će pomoći u promociji, edukaciji i općenito poticanju JPP-a u revitalizaciji baštine. Rezultati projekta, tako, bit će strategije, akcijski planovi, alati i radionice za javnu upravu. Dosad je napravljeno:

 • izvještaj o stanju JPP-a u HR, PL, SI i SK;
 • priručnik o JPP-u;
 • osnovan Helpdesk za JPP u svakoj zemlji;
 • metodologija izrade Integriranih planova revitalizacije kulturne baštine, prema kojoj su napravljena 4 plana (Buzet, NDM, Nova Gorica i Bratislava);
 • Vodič za JPP u području baštine;
 • web alat za JPP

Također, u pripremi je:

 • Izrada dokumentacije za pripremu JPP-a za 4 pilot akcije;
 • Trening/edukacija javne uprave za JPP u sve 4 zemlje.

Grad Buzet jedan je od 4 projektna partnera koji će provesti pilot akciju JPP-a i to za zgradu palače Bigatto u starogradskoj jezgri u kojoj se nalazi Zavičajni muzej Grada Buzeta. Grad Buzet provest će niz aktivnosti i izraditi brojne važne dokumente s ciljem buduće uspostave JPP projekta. Tako je na projektu angažiran Hrvatski restauratorski zavod koji je proveo konzervatorsko-restauratorska istraživanja koja su se sastojala od izrade povijesne studije, sondiranja zidova u unutrašnjosti i vanjštini te je izrađen elaborat s rezultatima istraživanja i smjernicama za obnovu. Izrađeno je i idejno arhitektonsko rješenje za palaču Bigatto te je naručen snimak postojećeg stanja zgrade. Uskoro se očekuje potpisivanje Ugovora za nabavu za izradu dokumenata za uspostavu JPP-a (financijska i ekonomska analiza, analiza tržišnih potreba, akcijski plan uspostave JPP-a i nacrt prijedloga JPP projekta), a na kraju će Grad Buzet provesti i promociju palače Bigatto među potencijalnim investitorima.

Tijekom dvodnevnog sastanka održana je i radionica za projektne partnere naziva „Preparation of PPP projects in Cultural Heritage sector“ koju su vodili predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost Domagoj Dodig i Slavko Čolak. Tom su prigodom izjavili kako je Javno-privatno partnerstvo u Republici Hrvatskoj zakonski regulirano od 2008. g., donošenjem Zakona i podzakonskih akata o javno-privatnom partnerstvu. Zakonskim okvirom definirana je uloga Agencije za investicije i konkurentnost kao regulatornog tijela koje vrši postupak ocjene, odobravanja i nadzora projekata javno-privatnog partnerstva u RH. U ovom trenutku u operativnoj provedbi je 16 projekata javno-privatnog partnerstva ukupne kapitalne vrijednosti nešto veće od 338 milijuna eura. Projekti u provedbi dolaze pretežito iz sektora obrazovanja, prometa te energetske učinkovitosti. Od projekata revitalizacije kulturne baštine izdvaja se projekt obnove i rekonstrukcije zgrade Varaždinske županije u Varaždinu, koji se uspješno provodi već preko 10 godina.

Korisni linkovi

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
 • Grad Buzet
 • II. istarske brigade 11
 • 52420 Buzet