T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Započinje akcija Mir i dobro

U razdoblju od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Hrvatske, provodit će se akcija ''Mir i dobro''.  Radi se o tradicionalnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja se provodi od 1993. godine, a cilj joj je osigurati povoljno stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, s naglaskom na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

Prošlogodišnji blagdani protekli su na području Istre u relativno povoljnom ozračju, bez težih posljedica za život i zdravlje ljudi, s obzirom da nisu zabilježeni događaji u kojima su osobe ozlijeđene prilikom uporabe pirotehničkih sredstava. Evidentirano je nekoliko oštećenja nastalih uporabom pirotehničkih sredstava pa su tako oštećena tri poštanska sandučića i jedan kontejner,  a evidentirani su i požar ribarske mreže, četiri požara trave i dva požara stabla. Policija je protiv jednog maloljetnog počinitelja podnijela optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima, s obzirom na to da je uporabio pirotehnička sredstva II. razreda u razdoblju kad je to zabranjeno te su tom prilikom od njega oduzeta četiri komada pirotehničkih sredstava II. razreda. Radi počinjenja kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, protiv jedne osobe podnijeta je kaznena prijava jer je na kolniku zapalila raketu te je uslijed nekontroliranog kretanja, raketa udarila u vozilo, odbila se i potom udarila u drugu osobu, koja srećom nije zadobila ozljede.

Tijekom trajanja akcije ''Mir i dobro'', građani su sukladno odredbi članka 97. Zakona o oružju  predali policiji jedan pištolj,  jednu ručnu bombu, jedan školski ručni raketni bacač (zolja) i 188 komada raznog streljiva. Osim toga, u navedeno razdoblju zabilježeni su pronalasci neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, i to u Puli prilikom iskopa s radnim strojem, kada je pronađeno jedno artiljerijsko streljivo iz I. svjetskog rata te u Pazinskoj jami, gdje je član speleološke udruge pronašao jednu minobacačku minu, osam komada rasprskavajućih protuzrakoplovnih metaka i 320 komada različitog streljiva.

Aktivnosti Policijske uprave istarske za vrijeme trajanja akcije

 

Policija će pojačano provoditi aktivnosti na sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice, kao i ostale aktivnosti s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti i sprječavanja terorističkih aktivnosti. Poduzimat će se slijedeće:

 

edukacija učenika u školama o opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava

inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava

poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata, gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi

osiguranje protočnosti i sigurnosti prometa na graničnim prijelazima i svim važnijim cestovnim pravcima

podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala

sprječavanje zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.


 

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine, osobama starijima od 14 godina, u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva  razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja), osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.


 

Apel policije građanima

 

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.

Korisni linkovi

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet