Pristupačnost / a / A

T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Buzet

Obrazovanje

Naša škola nosi naziv "Vazmoslav Gržalja" u spomen na prvog hrvatskog partizanskog učitelja u Istri.

Vazmoslav Gržalja je rođen 1925. godine u Dragi kraj Rijeke. Na Buzeštinu je došao u vrijeme II. svjetskog rata zajedno s poznatim prosvjetnim djelatnikom Antunom Hostom, rodom iz Kastva. Zadatak im je bio organizirati kulturno-prosvjetni rad na Buzeštini i srednjoj Istri. Tako je 16. veljače 1944. godine u Sv. Donatu otvorena prva organizirana partizanska škola u Istri u kojoj je radio mladi učitelj Vazmoslav Gržalja. Ubili su ga Nijemci dok je kretao na svoju dužnost. Pokopan je na groblju u Vrhu, a nakon završetka II.svjetskog rata njegovi posmrtni ostaci preneseni su u njegovo rodno mjesto Draga kraj Rijeke.

Kako škola već desetljećima nosi njegovo ime, ono će naraštajima Buzećana ostati u uspomeni.

Preuzeto s www.os-vgrzalja-buzet.skole.hr

Srednja škola u Buzetu započela je s radom školske godine 1971./72. kao područno odjeljenje Metalsko-saobraćajnog školskog centra iz Rijeke.

Od 1974. godine djeluje u sastavu Narodnog sveučilišta Augustin Vivoda Buzet kao samostalna organizacijska jedinica pod nazivom Centar za stručno obrazovanje.

Izdvajanjem iz sastava Narodnog sveučilišta. 03. ožujka 1979. godine registrirana je kao samostalna ustanova pod nazivom Centar usmjerenog obrazovanja.

Odlukom Skupštine Općine Buzet škola dobiva naziv Centar odgoja i usmjerenog obrazovanja Anton Cerovac-Tomić. Preobrazbom Centra 1991. godine odlukom  Skupštine Općine Buzet, a na temelju suglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Hrvatske, škola dobiva naziv Srednja škola Buzet. 

Škola danas pored redovnog obrazovanja provodi i obrazovanje odraslih kao i osposobljavanje kandidata u auto školi.

Preuzeto s www.ss-buzet.skole.hr

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet