Pristupačnost

T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Nj.E. Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u nastupnom posjetu Gradu Buzetu

26.04.2023.

Gradonačelnik Grada Buzeta g. Damir Kajin sastao se danas s veleposlanikom Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Gašperom Dovžanom. U pratnji Nj. E. Dovžana bio je i g. Miha Fatur.

Slovenski veleposlanik istaknuo je kako je od preuzimanja dužnosti veleposlanika u lipnju 2022. godine,  poseban naglasak u planiranju posjeta dao gradovima i općinama u pograničnom području kao što je i Grad Buzet.

Gradonačelnik Kajin predstavio je rad gradske uprave i najvažnije projekte, istaknuo mogućnosti suradnje te se osvrnuo na zajedničku problematiku. Posebno je istaknuo ulogu koju su u prošlosti imale slovenske tvrtke u postavljanju temelja buzetske ekonomije (ulogu Cimosa i Akrapovića) te snažnu vezu s Koprom i Republikom Slovenijom koja je bila uspostavljena prije 80.-ih godina prošlog stoljeća, prije otvaranja Tunela Učka. Ukazao je na sveprisutan trend nedostatka radne snage koji se odražava na prisustvo velikog broja stranih radnika koji se u Buzetu kratko zadržavaju i nastavljaju prema zapadnoj Europi, a dotaknuo se i zajedničkog problema migranata te barijere koju predstavlja žilet-žica na granici sa Slovenijom. Od investicija se osvrnuo na investiciju izgradnje Doma za starije osobe Buzet koji zbog nepostojanja jezične barijere može biti zanimljiv i za smještaj slovenskih državljana. Gradonačelnik Kajin je u razgovoru kao poseban problem izdvojio zabranu korištenja ceste preko Graničnog prijelaza Požane za kamione preko 7,5 t. Iako se o navedenom problemu razmatralo na raznim međudržavnim nivoima, ovaj problem nije se uspio riješiti iako bi njegovo rješavanje bilo od obostrane koristi i direktno pozitivno utjecalo na razvoj buzetskog i istarskog gospodarstva.

Ulazak Republike Hrvatske u eurozonu i Schengen slovenski veleposlanik Dovžan vidi kao novu priliku koja će doprinijeti boljim međusobnim vezama. Veleposlanik Dovžan se zahvalio na pomoći za vrijeme suše prošloga ljeta. Govoreći o problemu stranih radnika iznio je kako ga iznenađuje trend njihovog odlazaka iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije kada se u obzir uzme kvaliteta života i rada na ovom području. Naglasio je kako je upoznat s problemom korištenja ceste preko Graničnog prijelaza Požane, te da je jedna od studija pokazala kako cesta ne udovoljava potrebnim standardima. Istaknuo je i kako slovenska strana radi na uklanjanju sporne žilet-žice na granici. Pozvao je da se iskoristi prilika razvijanja i prijave zajedničkih EU projekata na razne fondove, posebice na ovom pograničnom području. 

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet