Pristupačnost

T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

OTVOREN PODUZETNIČKI INKUBATOR VERZI U BUZETU

26.01.2022.

EU PROJEKT VRIJEDAN SEDAM MILIJUNA KUNA

OTVOREN PODUZETNIČKI INKUBATOR VERZI U BUZETU -  "Dom" će ondje pronaći novoosnovana poduzeća i obrti, a zaposlit će se i desetak Buzećana

Rekonstrukcija i prenamjena starogradske barokne palače iz 17. stoljeća u mali centar za potporu poduzetništvu, nastavak je revitalizacije starogradske jezgre

25.01.2022 14:23 | Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Glas Istre

 

Poduzetnički inkubator Verzi u istoimenoj palači iz 17. stoljeća u samom centru staroga grada Buzeta, simbolično su, prerezavši vrpcu, otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Bilo je puno kontroverzi oko ovog projekta kojeg je, rekao je Kajin, Grad Buzet trebao sufinancirati s nešto ispod tri posto. Danas to izgleda bitno drugačije, Grad obnovu palače financirao je s više od 55 posto.

- Otvaranje palače Verzi budućeg poduzetničkog inkubatora na neki je način nastavak revitalizacije starogradske jezgre. Dobili smo obnovljenu zgradu u kojoj će se uskoro zaposliti nadam se desetak Buzećana, a siguran sam da će nam u promociji sadržaja pomoći kako Infobip, tako i Atlantic grupa što će na neki način Buzet početi pozicionirati možda na toj nekoj karti IT događanja, ne industrije jer smo premali, ali nekih događanja, istaknuo je Kajin. Dodao je kako su pred Buzetom još dvije velike investicije financirane i europskim novcem, dogradnja Doma za starije i Aglomeracija koja bi trebala stajati oko 130 milijuna kuna.

Mali centar za potporu poduzetništvu u rekonstruiranoj i prenamjenjenoj baroknoj palači s grbom obitelji Verzi, namijenjen je novoosnovanim poduzećima i obrtima te onima do tri godine poslovanja. Poduzetnički inkubator sastoji se od šest zasebnih uredskih poslovnih prostora i šest do osam boks ureda te jedne polivalentne dvorane i pratećih sadržaja, sveukupno 487 četvorna metra korisne površine.

- Razvoj poslovne infrastrukture jedan je od svjetlijih primjera korištenja fondova Europske unije u razdoblju 2014.-2020.. Kada govorimo o poduzetničkim, poslovnim inkubatorima, akceleratorima i svim prostorima koji trebaju pružati početnu i stručnu podršku poduzetnicima u početnim fazama razvoja, ali onda pratiti ih i kasnije, važno je naglasiti da je u Hrvatskoj kroz razvoj poslovne infrastrukture ugovoreno 46 ovakvih projekata, više od 618 milijuna kuna, poručila je tom prigodom ministrica Tramišak.

Svečanosti su prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman te zamjenik župana Tulio Demetlika.

Poduzetnički inkubator realiziran je u okviru poziva Ministarstva gospodarstva "Razvoj poslovne infrastrukture" i financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativnog programa Konkurentnost i kohezija u visini od 3,9 milijuna kuna, što je tada u odnosu na ukupnu procijenjenu vrijednost projekta od 4,1 kuna milijuna kuna iznosilo 97,4 postotno učešće. Projekt je službeno započeo u rujnu 2017. godine, a zbog specifične lokacije, stanja građevine, dodatnih radova, konzervatorskih i restauratorskih zahtjeva, raskida ugovora s izvođačem te pandemije koja je bitno otežala uvjete rada, produžen je rok realizacije te povećana prvobitna vrijednost na ukupno sedam milijuna kuna, za što je dodatna sredstva osigurao Grad Buzet iz gradskog proračuna.

Vodeći partner projekta je Grad Buzet, projektni partner gradska tvrtka "Plzet", a suradnici su Istarska razvojna agencija, Istarska regionalna energetska agencija, Politehnika Pula - Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti te konzultantska kuća ADVISO d.o.o. iz Rijeke. 

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet