Pristupačnost

T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Projekti Doma za starije osobe Buzet

12.09.2017.

U buzetskom Domu za starije osobe u tijeku je provedba nekoliko projekata.

Projekt „Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe Buzet 2017.“ provodi se od svibnja 2017. do travnja 2018. godine, a za njegovu je provedbu osigurano 64.000,00 kn Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku putem Poziva za prijavu projekata usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici. Sufinanciraju ga partneri Grada Buzet i Općine Lanišće na čijem se području i provodi. Projektom je održan kontinuitet provedbe dosadašnjeg pružatelja tih usluga, odnosno njime se osigurava dodatni standard usluga i aktivnosti za osobe starije od 65 godina sa ciljem sprječavanja njihove institucionalizacije. Sredstva Ministarstva prvenstveno će se utrošiti na zapošljavanje stručnog suradnika-fizioterapeuta koji će svakodnevno provoditi sportsko rekreativne aktivnosti u buzetskom Domu za starije, dva puta tjedno u MO Vrh i Roč te jednom tjedno na području Općine Lanišće. Voditeljica projekta je Goranka Črnac koja će organizirati i provoditi kreativne,edukacijske i informativne, kulturne i zabavne aktivnosti. Poseban je naglasak dan na jačoj suradnji sa lokalnim organizacijama : udrugama umirovljenika s buzetskog područja prvenstveno MUH-a Podružnice Buzet te OŠ Vazmoslav Gržalja Buzet , POU Augustin Vivoda i drugima. Cilj suradnje je da se u aktivnosti i život zajednice uključi što veći broj starijih osoba, a trenutno je u neku uključeno njih 125.

Projekt „Doma je najljepše 2017.“ sufinanciran je iz Proračuna Istarske županije za 2017. potporom od 86.241,76 kn te sredstvima partnera Grada Buzeta . Osiguranim sredstvima pokriti će se troškovi zapošljavanja gerontodomaćice i ostali troškovi . Gerontodomaćica će pružati usluge organiziranja prehrane i dostave obroka, obavljanja kućanskih poslova, održavanja osobne higijene, prijevoza korisnika, psihosocijalne podrške te pomoći u rješavanju administrativnih i sličnih poslova, a obavljati će i zamjene ostalih radnika tima tijekom godišnjih odmora i bolovanja. Korisnici su većinom osobe starije životne dobi, iznimno mlađi, teže narušenog zdravstvenog ili socijalnog stanja. Glavni cilj projekta koji se provodi od lipnja do prosinca 2017. je zadržati dosadašnju razinu usluge pomoći u kući na području Grada Buzeta i Općine Lanišće, a korisnicima će se osigurati pravovremena i adekvatna usluga , spriječiti će se socijalna isključenost i osigurati dulji ostanak u vlastitom domu. Voditeljica projekta je Sanja Rupena, a u provedbu će biti uključeni i drugi djelatnici Doma te volonteri buzetske Podružnice MUH-a.

Treći projekt koji se također provodi od lipnja do prosinca 2017. je „Dom Buzet-dodatne mjere zdravstvene zaštite za 2017. godinu“. Voditeljica projekta koji se sa 14.950,00 kn također sufinancira iz proračuna Istarske Županije za 2017. godinu je Maja Ivaniš. Glavni cilj projekta, koji se sufinancira i iz vlastitih sredstava, je postizanje kvalitete zdravstvene zaštite korisnika Doma . Planira se posjet liječnika specijalista internista, psihijatra, neurologa ,oftalmologa i radiologa, radi obavljanja specijalističkih pregleda i dijagnostičkih pretraga kako bi se poboljšalo ili očuvalo zdravstveno stanje korisnika, osigurao kontinuitet u praćenju nezaraznih bolesti i osigurao njihov kvalitetniji život. Postići će se veća kvaliteta života korisnika radi boljeg zdravstvenog stanja, sprječavanja komorbiditeta bolesti koje mogu dovesti do invaliditeta te oslobađajući korisnike dodatnih napora putovanja u udaljene centre na preglede. U projekt će biti uključeno svih 50 korisnika usluge smještaja Doma, a kriterij za odabir specijalističkih pregleda ovisiti će o njihovim specifičnim zdravstvenim poteškoćama.

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet