T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Projekt Bootcamp IT - osposobljvanje za Junior Developere

Obavještavamo Vas da su otvorene prijave za drugi ciklus osposobljavanja za Junior Developere u sklopu projekta Bootcamp IT. Prijave su otvorene do 13. siječnja 2019. i zaprimaju se putem web stranice https://start-it.com.hr/prijavnica/

U program se mogu uključiti isključivo nezaposlene osobe, državljani Republike Hrvatske. Osposobljavanje je besplatno, odnosno trošak osposobljavanja pokriven je sredstvima Europske komisije iz Europskog socijalnog fonda. 

Detalje o projektu i prijavi možete naći OVDJE.

Dramskoj igri s pjevanjem “Miki Trasi - slavni kapetan” - priznanje za Naj-akciju 2018.

Savez društava “Naša Djeca” Hrvatske, krovna Udruga za djecu RH, svake godine u studenom povodom Međunarodnog dana djeteta, organizira svečanost dodjele Naj-akcija i proglašenja novih  “Gradova i općina – prijatelja djece”.

Grad Buzet je kao Naj-akciju provedenu na svome području u 2018. godini prijavio dramsku igru s pjevanjem “Miki Trasi”kao zajednički projekt triju odgojno-obrazovnih ustanova koje djeluju na području Grada Buzeta: Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ Buzet, Srednje škole Buzet i Umjetničke škole Matka Brajše Rašana  Labin, Područnoga odjela Buzet.

Na ovogodišnjoj je svečanosti održanoj 20.11.2018. u Zagrebu Dramskoj igri s pjevanjem “Miki Trasi”  dodijeljena je Pohvala za uspješno provedenu Naj-akciju 2018.

Zahtjevna ideja realizacije svojevrsnog „mjuzikla“ - dramske igra s pjevanjem “Miki Trasi” pokrenuta je na inicijativu Alide Škrinjar, učiteljice hrvatskoga jezika u PŠ Roč koja je prije odlaska u mirovinu željela realizirati projekt „mjuzikla“ prema predlošku teksta Vesne Parun iz zbirke „Miki slavni kapetan“.Predstavu su režirale Alida Škrinjar i Tea Peloza, nastavnica hrvatskoga jezika u Srednjoj školi Buzet, korištena je glazba Ladislava Tulača i Arsena Dedića, a za skladanje originalnih songova, aranžmane i zvučnu kulisu bio je zaslužan Nikola Lovrinić, nastavnik u Umjetničkoj školi M.B. Rašana Labin, ujedno voditelj Područnog odjeljenja ove škole u Buzetu. Snježana Lovrinić , učiteljica talijanskoga jezika i voditeljica kreativne radionice u OŠ „Vazmoslav Gržalja“, osmislila je scenografiju i izradila kostime, a Marijano Atanasković, učitelj glazbe u labinskoj Umjetničkoj školi,  dizajnirao je promidžbeni materijal (plakat, pozivnicu i program predstave).

U realizaciji su sudjelovale: tri učenice matične škole OŠ „Vazmoslav Gržalja“ te tri učenice iz Područne škole Roč, tri srednjoškolke i dvadeset članova zbora Umjetničke škole Matka Brajše Rašana – PO Buzet. U izradi scenografije sudjelovalo je osam osnovnoškolaca, polaznika kreativne radionice.

Ukupno je izravno u aktivnosti bilo uključeno: 37 učenika.

Predstava  je prvi put bila izvedena 17. svibnja 2018. godine pred punom dvoranom buzetskoga Narodnog doma. Suorganizator događanja bilo je Pučko otvoreno učilište „Augustin Vivoda Buzet“, a OŠ „Vazmoslav Gržalja“, Umjetnička škola Matka Brajše Rašana Labin i Srednja škola Buzet sudjelovale su u troškovima kostima, scenografije i promidžbenoga materijala.  Sveukupno je predstava izvedena u četiri navrata.

Predstava je okupila učenike triju obrazovnih ustanova na zajedničkom projektu koji je ujedinio dramsku riječ i glazbu. Surađivala su djeca u dobi od 10 do 18 godina i pokazala dojmljivu predanost izvršavanju postavljenih zadataka, strpljenje i međusobno uvažavanje.

Posebno pohvalna bila je razina pripremljenosti ovako zahtjevnog sadržaja i projekta, kao i razina izvedbe. Djeca su izrazila svoju kreativnost bez očekivanja da ona bude vrednovana ocjenom. Nagrada je bila podrška njihovih vršnjaka i cijele lokalne zajednice koji su im prigodom  svih četiriju izvedbi uputili topao i dugotrajan pljesak.

“Miki Trasi” primjer je uspješne suradnje među buzetskim odgojno-obrazovnim ustanovama, a dobivena Pohvala Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine - prijatelji djece”, priznanje za zajedničku realizaciju složenog kreativnog zadatka koji je zahtijevao od djece visoku razinu profesionalnosti.

Čestitamo svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovoga projekta!

Pohvala

Bodovne liste za studentske stipendije

Grad Buzet je srednjoškolcima i studentima u ovoj školskoj/akademskoj godini dodijelio ukupno 110 stipendija, od toga 73 studentske stipendije i to 33 stipendije za studente koji ostvaruju pravo na nastavak primanja stipendije bez ponavljanja natječajnog postupka, 22 stipendije za studente koji se školuju za zanimanje prirodnih i tehničkih znanosti te 18 stipendija za studente koji se školuju za zanimanja društveno i humanističkih znanosti.  Za razliku od nekadašnjeg interesa studenata za upisom studija ekonomskih usmjerenja, posljednjih nekoliko godina primjećuje se povećani interes studenata za upisom studijskih usmjerenja prirodnih i tehničkih znanosti. 

Stipendiste je utvrdilo Povjerenstvo za dodjelu stipendija, sukladno kriterijima utvrđenim Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Grada Buzeta”, broj 3/13., pročišćeni tekst, i 6/15.) među kojima su najvažniji prosjek ocjena i godina studiranja/školovanja. Potpisivanje ugovora će se već tradicionalno održati za vrijeme božićno - novogodišnjih blagdana o čemu će stipendisti biti obaviješteni. 

Srednjoškolcima koji pohađaju Srednju školu Buzet stipendija iznosi 200,00 kuna, a onima koji se školuju izvan buzetskog područja 400,00 kuna mjesečno. Potpora srednjoškolcima u obrazovanju za posebne programe iznosi 400,00 kuna mjesečno. Studentska stipendija je 600,00 kuna mjesečno, dok stipendija za utvrđeno deficitarno (srednjoškolsko) zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege iznosi 600,00 kuna mjesečno, odnosno 900,00 kuna mjesečno za studente ovoga deficitarnog usmjerenja.

Bodovne liste možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Zaključak Povjerenstva za dodjelu stipendija o ostvarivanju prava bez ponavljanja natječajnog postupka

Bodovna lista prvenstva za studente prirodnih i tehničkih usmjerenja

Bodovna lista prvenstva za studente društvenih i humanističkih usmjerenja

Predstavljena “Buzetska božićna čarolija”

Na press konferenciji održanoj danas (28. studenoga 2018.) u Gradu Buzetu predstavljen je kultuno-umjetnički i zabavni program pod zajedničkim nazivom Buzetska božićna čarolija, koji će se tijekom mjeseca prosinca održati u Buzetu te susjednim naseljima Roč i Vrh. Kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Ana Pernić, Grad Buzet želio je na jednom mjestu okupiti i predstaviti bogati prosinački program koji su za Buzećane i drage goste pripremile buzetske ustanove i udruge civilnog društva. Buzetska božićna čarolija obuhvaća petnaest programa namijenjenih svim uzrastima, koji će se protezati kroz cijeli prosinac, a u kojima će sudjelovati preko 200 sudionika - umjetnika, pjevača, plesača, animatora, izlagača…

Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog Učilišta “Augustin Vivoda” Buzet predstavila je niz programa kojima je organizator buzetsko Učilište. Uz kreativne radionice za djecu, početak prosinačkih svečanosti i jedan od najposjećenijih programa održat će se 5. prosinca kada će se uz božićni sajam i bogati program za djecu upriličiti i doček sv. Nikole te paljenje blagdanske dekorativne rasvjete na Trgu Fontana. 7. prosinca, buzetski likovni stvaratelji pripremit će tradicionalnu božićno-novogodišnju izložbu likovnih radova koja ima tradiciju od puna tri desetljeća. U organizaciji učilišta održat će se i putujući cirkuski cabaret za djecu i odrasle te nakon desetak godina ponovno pokrenuti filmske projekcije u buzetskom kinu.

Turistička zajednica, istaknula je Mila Nežić, stručna suradnica buzetskog TZ-a, drugu godinu zaredom organizira centralni prosinački program “Advent na sjeveru”. 14. i 15. prosinca od 16 sati nadalje u starogradskoj jezgri, na Loparu u želji da se starogradska jezgra približi našim sugrađanima. Posjetitelje očekuje pravi blagdanski ugođaj, brojni izlagači i ugostitelji sa zimskim specijalitetima, zabavni sadržaji za djecu, predstave, koncerti i mnogo iznenađenja. Petak je zamišljen kao opuštanje nakon radnog tjedna, uz koncert grupe Pavel i kvarteta Pop Gunz, dok će subota osim zabave za odrasle nuditi i programe za djecu. U subotu će publiku zabavljati Natali Dizdar i grupa Febra.

U kreiranje programa tijekom prosinca uključile su se i brojne buzetske udruge te mjesni odbori. Tu su nezaobilazni ŽKUD “Renato Pernić” Roč te Glazbeno društvo “Sokol” Buzet, Udruga Vetta, Udruga Mali veliki mikrofon, Baletna škola Iskrice, Društvo naša djeca koji su pripremili prigodne koncerte, plesne i kazališne predstave, dolazak i dijeljenje poklona Djeda Mraza, a mjesni odbori Vrh, Sovinjak i Stari grad za svoje mještane pripremaju i blagdanska druženja.

Zaključno, dogradonačelnica Pernić izrazila je veliku zahvalnost svim organizatorima prosinačkih manifestacija, komunalnoj tvrtki Park za dekorativno uređenje grada te pripomoć u organizaciji programa, a posebno buzetskim likovnim, plesnim i glazbenim amaterima koji su mjesecima vrijedno uvježbavali blagdanski repertoar te volonterima koji će se uključiti u pripremu i realizaciju predstavljenih aktivnosti.


PROGRAM BUZETSKE BOŽIĆNE ČAROLIJE:

 

4.12.  17.00 Buzet, Narodni dom      VESELE BLAGDANSKE ČESTITKE – kreativna radionica za djecu

5.12.  17.00 Buzet, Trg Fontana       DOBRO NAM DOŠAO, DRAGI SVETI NIKOLA – doček Sv. Nikole i paljenje blagdanske rasvjete

7.12.   19.00 Buzet, Narodni dom     BOŽIĆNO – NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA BUZETSKIH LIKOVNIH STVARATELJA                                                   

11.12.  17.00 Buzet, Narodni dom    MALI BOŽIĆNI DIZAJNERI – kreativna radionica za djecu

12.12.   18.00 Buzet, Narodni dom       TRIO LA LA LA  – putujući cirkuski cabaret za djecu i odrasle

13.12.              Buzet, Narodni dom       AJMO U KINO!

           17.00                                      - Medvjedić Paddington 2

           19.00                                      - Renegade (Odmetnici)

14.12. 16.00     Buzet, Stari grad           ADVENT NA SJEVERU

15.12. 16.00     Buzet, Stari grad           ADVENT NA SJEVERU

16.12. 18.00     Vrh, župna crkva            Koncert VOKALNE SKUPINE VETTA

19.12.  18.00     Buzet, Narodni dom     BALETNA BOŽIĆNA ČAROLIJA

21.12.  9.30 i 10.30   Buzet, N. dom    KAKO JE DJEČAK SREĆKO SPASIO BOŽIĆ – kazališna predstava za djecu

21.12.  18.00     Roč, Dom kulture         BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT ŽKUD-a “RENATO PERNIĆ” Roč                                                         

22.12.   19.00     Buzet, Stari grad,        BLAGDANSKI KONCERT MJEŠOVITOG PJEVAČKOG ZBORA GD „SOKOL” BUZET I KLAPE PINGUENTUM        

24.12.  18.00     Vrh                             BADNJAK NA VRHU

26.12.  17.00     Roč, župna crkva        BOŽIĆNI KONCERT MJEŠOVITOG PJEVAČKOG ZBORA  ŽKUD-a „Renato Pernić” ROČ

Predavanje o ekološkoj poljoprivredi

Poziv na tematsko predavanje o ekološkoj poljoprivredi dana 30.11.2018. (petak) s početkom u 18,00 sati, Pučko otvoreno učilište Augustin Vivoda Buzet, gradska vijećnica,  II. istarske brigade 2.

Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije i AZRRI  Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin pozivaju Vas na 6. TEMATSKO  PREDAVANJE O EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDI s početkom u 18,00 sati, Pučko otvoreno učilište Augustin Vivoda Buzet, gradska vijećnica,  II. istarske brigade 2, 30.11.2018. (petak).

Teme predavanja:

1.Kako da postanem certificirani ekološki proizvođač: Ivan Mihovilović dipl.ing.agr.

2.Biološka raznolikost i poljoprivreda - ključevi ekoregije: Slavko Brana, dipl.ing.šum.

3.Značaj razvoja stočarstva u Istri u cilju očuvanja okoliša i bioraznolikosti Gordan Šubara, dr.vet.med.

 

.

Javni poziv Fonda za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

Predmet Javnog poziva je dodjela sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost fizičkim osobama građanima za postavljanje jednog novog sustava za korištenje obnovljivih izvora energije:

 1. s kotlom na drvnu sječku/pelete ili s pirolitičkim kotlom na drva za grijanje prostora ili prostora i potrošne vode ili
 2. s dizalicom topline za grijanje potrošne vode i/ili prostora ili za grijanje i hlađenje

u postojeće obiteljske kuće u Republici Hrvatskoj.

Detalje Javnog poziva možete pronaći na sljedećem linku: http://www.fzoeu.hr/docs/javni_poziv_v3.pdf

Obavijest poduzetnicima i poljoprivrednicima

U ovoj je godini u gradskom proračunu predviđeno ukupno 700.000 kuna potpora za poduzetništvo i 130.000 kuna za poljoprivredu, a prema javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu nepovratnih potpora za poticanje razvoja poduzetništva i poljoprivrede na području Grada Buzeta, zahtjevi se zaprimaju najdulje do 1. prosinca ove godine. 

Za potpore poduzetnicima kojima je cilj povećati zapošljavanje i konkurentnost na tržištu, iz buzetskog gradskog proračuna od početka godine do danas isplaćeno je 532.537 kuna. 

Poduzetnicima je najzanimljivija mjera kapitalne potpore za povećanje konkurentnosti koju je od početka godine do danas koristilo 47 subjekta. Ta se mjera odnosi na nabavku jednog komada alata ili opreme za obavljanje osnovne djelatnosti, odnosno jednog stroja s potrebnim dodacima i priključcima. Kapitalna potpora može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova za odobrene namjene, a najviše deset tisuća kuna. Ukupno je isplaćeno 373.108 kuna takvih potpora pri čemu valja istaknuti da se za nabavu opreme i strojeva, teretnih vozila, utrošilo gotovo dvostruko više sredstava pribroje li se gradskim bespovratnim sredstvima i sredstva koja su sami poduzetnici izdvojili za te namjene.

U prvih deset mjeseci otvorilo se sedam novih tvrtki i obrta te zaposlilo 14 osoba, za što je ukupno kroz potpore iz gradskog proračuna izdvojeno 149.056 kuna. Šest poduzetnika koristilo je potporu za nastup na sajamskim i drugim manifestacijama za što je izdvojeno 10.372 kuna.

Kada je o poljoprivredi riječ, od početka godine do danas isplaćeno je ukupno 36.935 kuna poticaja. Sedam je OPG-a koristilo poticaje koji se odnose na mjeru premije osiguranja biljne i stočarske proizvodnje, plastenika i staklenika, za što je isplaćeno 2.095 kuna. Poticaje za mjeru sufinanciranje nabave sadnog materijala koristila su četiri OPG-a, za što se iz proračuna isplatio 7.753 kune.

Subvenciju troškova stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj i integriranoj proizvodnji koristila su dva OPG-a, za što je isplaćen iznos od 2.979 kuna. Tri su OPG-a koristila subvenciju troškova zaštite nasada i stoke od divljači, za što je izdvojeno 558 kuna. Mjeru sufinanciranja nabave poljoprivredne mehanizacije i opreme koristila su tri OPG-a, za što se iz proračuna izdvojio iznos od 23.550 kuna.

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju

Grad Buzet se i ove godine uključuje u aktivnosti prigodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju. Uz već tradicionalno "bojanje" starogradske jezgre ljubičastim svjetlima, u subotu 17.11.2018. godine u 17.00 sati u Narodnom domu, Teatar Naranča poklanja Palčićima i njihovim prijateljima predstavu "Priče iz čarobne kutije". Ulaz na predstavu je besplatan. Po završetku predstave puštat će se ljubičasti baloni. Nakon toga slijedi prigodno druženje palčića i njihovih obitelji. 

Podignimo palac i podržimo naše palčiće!

Bodovne liste prvenstva za učenike koji ostvaruju pravo na stipendiju za školsku 2018./19. godinu

Sukladno članku 5. st. 1. i 2. i članku 14. Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata ("Službene novine Grada Buzeta", broj 3/13.- pročišćeni tekst i 6/15.) te sukladno Zaključku o broju i visini mjesečnog iznosa stipendije za školsku/akademsku 2018./2019. godinu ("Službene novine Grada Buzeta", broj 7/18.), Povjerenstvo za dodjelu stipendija Grada Buzeta na sjednici održanoj 30. listopada 2018. godine donosi Bodovne liste prvenstva za učenike Srednjih škola koji ostvaruju pravo na stipendiju Grada Buzeta za školsku 2018./2019. godinu.

BODOVNA LISTA - za učenike koji se školuju izvan Grada Buzeta za sva četverogodišnja usmjerenja, izuzev gimnazijskih usmjerenja,

BODOVNA LISTA - za učenike koji se školuju izvan Grada Buzeta za trogodišnja industrijska i obrtnička zanimanja,

BODOVNA LISTA - za učenike gimnazijskog usmjerenja koji pohađaju Srednju školu u Buzetu,

BODOVNA LISTA - za učenike koji se školuju u Srednjoj školi Buzet za strukovna četverogodišnja usmjerenja (tehničari za električne strojeve s primijenjenim računalstvom),

BODOVNA LISTA - za učenike trogodišnjih obrtničkih zanimanja koji se školuju u Srednjoj školi Buzet,

BODOVNA LISTA- za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja na području Grada Buzeta, za usmjerenje medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege,

ZAKLJUČAK Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Buzeta o ostvarivanju prava na učeničku stipendiju bez ponavljanja natječajnog postupka.

Subvencioniranje troškova prijevoza i smještaja učenicima srednjih škola

Gradonačelnik Grada Buzeta donio je Odluku o kriterijima i načinu subvencioniranja troškova prijevoza odnosno smještaja redovitim učenicima srednjih škola za školsku godinu 2018./19.

Pravo na subvenciju troškova temeljem ove Odluke ostvaruju redoviti učenici srednjih škola koji imaju najmanje godinu dana prebivalište na području Grada Buzeta, a koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje troškova javnog prijevoza temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske i Odluke o provođenju odluke Vlade u Istarskoj županiji.

Zahtjev za ostvarivanje prava temeljem ove Odluke dostavlja se na obrascu koji se može preuzeti u nadležnom upravnom tijelu ili OVDJE.

Rok za podnošenje zahtjeva je 15. studenoga 2018. godine.

ODLUKA

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2“

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je prvu izmjenu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2“ kojom je planirana alokacija s dosadašnjih 58.000.000,00 kuna povećana na 134.000.000,00 kuna.

Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima kako bi se ojačala međunarodna konkurentnost olakšavanjem predstavljanja njihovih proizvoda/usluga međunarodnoj poslovnoj zajednici u inozemstvu i uvođenja proizvoda na novo, inozemno tržište te povećanja mogućnosti poslovne suradnje s inozemnim partnerima.

Cilj poziva je povećati sposobnost hrvatskog gospodarstva za sudjelovanje na globalnim tržištima te pridonijeti povećanju udjela MSP-ova u ukupnom izvozu roba i usluga poboljšanjem uvjeta za njihov rad u međunarodnom okruženju. Dodijeljenim bespovratnim sredstvima sufinancirat će se projektne aktivnosti koje uključuju nastupe na međunarodnim sajmovima ili b2b susretima izvan RH te istraživanje inozemnog tržišta za plasman proizvoda na novo tržište izvan RH. 

Vrijeme zaprimanja projektnih prijedloga ostaje nepromijenjeno te se projektni prijedlozi podnose od strane ovlaštene osobe Prijavitelja putem sustava eFondovi u elektroničkom obliku od 30. listopada 2018. godine u 11:00 sati.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 100.000,00 kuna, a najviši iznos je 1.000.000,00 kuna, pri čemu je intenzitet potpore za mikro i mala poduzeća 85%, dok za srednja poduzeća intenzitet iznosi  65% prihvatljivih troškova. Potpora dodijeljena po ovom Pozivu smatra se potporom male vrijednosti i dodjeljuje se putem OP Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više informacija o natječaju te natječajnu dokumentaciju možete pronaći ovdje.

Grad Buzet dio CEF Telecom projekta

Dana 12. listopada 2018. godine, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, održano je javno predstavljanje projekta “In-LoRe (Croatian eInvoicing for Local and Regional Authorities)” kojim je započela jednogodišnja suradnja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nositelja projekta, s do sada najvećim brojem konzorcijskih partnera, odnosno njih ukupno 80, među kojima je i Grad Buzet.

Projekt In-LoRe, čija je provedba započela 3. rujna 2018. godine i trajat će godinu dana, predstavlja najveći nacionalni projektni konzorcij koji za cilj ima osposobljavanje javne uprave za razmjenu eRačuna, kao i pripremu tijela javne uprave za njihove predostojeće obveze vezane uz primjenu eRačuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.021.025,23 €, od čega Europska komisija sufinancira 75% prihvatljivih troškova, odnosno 765.769 €. Od tog se iznosa na Grad Buzet odnosi 12.055,00 €, od čega je sufinancirano 9.041,00 €.

Više informacija na poveznici: https://www.mingo.hr/page/ministar-horvat-2019-mora-biti-godina-digitalizacije-hrvatske

OBAVIJEST O PROVOĐENJU JESENSKE DERATIZACIJE I DEZINSEKCIJE

Ovlaštena tvrtka Dezinskecija d.o.o. Rijeka za obavljanje deratizacije na javnim površinama Grada Buzeta ovih će dana započeti sa provođenjem mjera jesenske preventivne DERATIZACIJE i DEZINSEKCIJE na području Grada Buzeta.

Mole se građani da postupaju prema uputstvima koje će biti postavljene na oglasnim pločama.

U Buzetu održan 7. transnacionalni sastanak projekta Restaura

U Buzetu je od 16. do 17. listopada održan 7. transnacionalni sastanak svih projektnih partnera na projektu RESTAURA. Na projektu sudjeluje 12 partnera iz 4 zemlje središnje europe, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Poljske. Osim Grada Buzeta na projektu iz Hrvatske sudjeluje i Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Projekt je financiran u sklopu programa Interreg CENTRAL EUROPE s ukupnim proračunom od nešto više od 2 milijuna eura, dok Gradu Buzetu pripada 204.500,00 EUR-a i sufinanciran je od strane programa sa 85% bespovratnih sredstava. Ukupno trajanje projekta je 3 godine, a počeo je 1.6.2016. i traje do 31.5.2019. Tijekom dvodnevnog sastanka projektnih partnera raspravljalo se o ostvarenim pokazateljima u prošlom izvještajnom razdoblju i tijeku provedbe projekta te se planiralo nastavak aktivnosti projekta. Osim toga, posjetili su se i primjeri dobre prakse, a to su lokaliteti kulturne baštine koje Grad Buzet upravo obnavlja putem EU sredstava. Projekt RESTAURA bavi se revitalizacijom kulturne baštine kroz javno-privatno partnerstvo. Zašto je revitalizacija kulturne baštine kroz modele javno-privatnog partnerstva zanimljiva za zemlje središnje europe i u konačnici za Hrvatsku? Prvi odgovor leži u stanju kulturne baštine kojoj je potrebna obnova, a drugi je nedostatak javnih financijskih sredstava pa je potrebno pronaći nove modele financiranja. Cilj projekta RESTAURA je identificirati, testirati, evaluirati i promovirati primjere dobre prakse javno-privatnog partnerstva (JPP) u revitalizaciji povijesnih gradova i građevina. Dosad su u Europi poznati samo rijetki primjeri JPP u revitalizaciji baštine pa je cilj projekta RESTAURA donijeti promjenu u ovom području. Kroz projekt se identificira, testira, vrednuje i promovira dobra praksa JPP-a u revitalizaciji kulturne baštine što znači da se razvijaju alati koji će pomoći u promociji, edukaciji i općenito poticanju JPP-a u revitalizaciji baštine. Rezultati projekta, tako, bit će strategije, akcijski planovi, alati i radionice za javnu upravu. Dosad je napravljeno:

 • izvještaj o stanju JPP-a u HR, PL, SI i SK;
 • priručnik o JPP-u;
 • osnovan Helpdesk za JPP u svakoj zemlji;
 • metodologija izrade Integriranih planova revitalizacije kulturne baštine, prema kojoj su napravljena 4 plana (Buzet, NDM, Nova Gorica i Bratislava);
 • Vodič za JPP u području baštine;
 • web alat za JPP

Također, u pripremi je:

 • Izrada dokumentacije za pripremu JPP-a za 4 pilot akcije;
 • Trening/edukacija javne uprave za JPP u sve 4 zemlje.

Grad Buzet jedan je od 4 projektna partnera koji će provesti pilot akciju JPP-a i to za zgradu palače Bigatto u starogradskoj jezgri u kojoj se nalazi Zavičajni muzej Grada Buzeta. Grad Buzet provest će niz aktivnosti i izraditi brojne važne dokumente s ciljem buduće uspostave JPP projekta. Tako je na projektu angažiran Hrvatski restauratorski zavod koji je proveo konzervatorsko-restauratorska istraživanja koja su se sastojala od izrade povijesne studije, sondiranja zidova u unutrašnjosti i vanjštini te je izrađen elaborat s rezultatima istraživanja i smjernicama za obnovu. Izrađeno je i idejno arhitektonsko rješenje za palaču Bigatto te je naručen snimak postojećeg stanja zgrade. Uskoro se očekuje potpisivanje Ugovora za nabavu za izradu dokumenata za uspostavu JPP-a (financijska i ekonomska analiza, analiza tržišnih potreba, akcijski plan uspostave JPP-a i nacrt prijedloga JPP projekta), a na kraju će Grad Buzet provesti i promociju palače Bigatto među potencijalnim investitorima.

Tijekom dvodnevnog sastanka održana je i radionica za projektne partnere naziva „Preparation of PPP projects in Cultural Heritage sector“ koju su vodili predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost Domagoj Dodig i Slavko Čolak. Tom su prigodom izjavili kako je Javno-privatno partnerstvo u Republici Hrvatskoj zakonski regulirano od 2008. g., donošenjem Zakona i podzakonskih akata o javno-privatnom partnerstvu. Zakonskim okvirom definirana je uloga Agencije za investicije i konkurentnost kao regulatornog tijela koje vrši postupak ocjene, odobravanja i nadzora projekata javno-privatnog partnerstva u RH. U ovom trenutku u operativnoj provedbi je 16 projekata javno-privatnog partnerstva ukupne kapitalne vrijednosti nešto veće od 338 milijuna eura. Projekti u provedbi dolaze pretežito iz sektora obrazovanja, prometa te energetske učinkovitosti. Od projekata revitalizacije kulturne baštine izdvaja se projekt obnove i rekonstrukcije zgrade Varaždinske županije u Varaždinu, koji se uspješno provodi već preko 10 godina.

Besplatna radionica na temu uzgoja i prerade aromatičnog i ljekovitog bilja

 LAG ''Sjeverna Istra'' održava besplatnu radionicu u sklopu projekta Aromatika “STANJE I TENDENCIJE UZGOJA I PRERADE AROMATIČNOG I LJEKOVITOG BILJA U ISTRI” koja će se održati 24.10.2018. u 17:00 sati u Osnovnoj školi Tar-Vabriga (kabinet fizike i kemije).

Radionica je sastavni dio projekta „Aromatika“ koji je sufinanciran sredstvima Istarske županije u okviru Programa javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede Istarske županije za 2018. godinu. Cilj projekta je doprinijeti podizanju svijesti poljoprivrednika, djece, mladih i šire javnosti o koristima ljekovitih i začinskih biljaka i poticati daljnji razvoj ovakvog vida poljoprivrede i time pridonijeti očuvanju biološke raznolikosti.

PLAKAT

Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis dospjelog duga

Grad Buzet objavljuje poziv za podnošenje zahtjeva za otpis dospjelog duga.
Na temelju Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama (Klasa: 021-05/18-01/7, Urbroj: 2106/01-01/01-18-5 od 26. rujna 2018. godine), Grad Buzet objavljuje Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis dospjelog duga i Odluku o otpisu dugova fizičkim osobama.  

Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis dospjelog duga
Odluka o otpisu dugova fizičkim osobama
Zahtjev za otpis duga

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt InCITY+

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić potpisao je u Zagrebu s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem te ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "InCITY+" - nastavak izgradnje socijalnog dijaloga na području Grada Buzeta. Najnoviji buzetski EU projekt odobren je u sklopu natječaja Jačanje socijalnog dijaloga faza III u ukupnom iznosu od 450.650 kuna i sto posto sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

- Nastavak je to naših nastojanja da kroz različite programe i aktivnosti podupiremo razvoj poduzetništva gdje uz značajna izdvajanja, među najvećima u zemlji za potpore poduzetništvu, i ulaganja u izgradnju infrastrukture, ovim projektom i kroz različite aktivnosti i zajedničke edukacije i komunikacije s poduzetnicima doprinosimo daljnjem unaprjeđenju gospodarstva na buzetskom području, izjavio je Žulić.

Glavni cilj projekta je nastavak izgradnje održivog "socijalnog dijaloga" između predstavnika lokalne vlasti i poduzetnika te obrtnika te prijelaz u sljedeću fazu stvaranja čvršćeg participativnog odnosa u kreiranju i donošenju mjera za poticanje poduzetništva radi stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okruženja. Osim toga, cilj je provesti i detaljnu analizu i provedbu aktivnosti radi unaprjeđenja socijalnog dijaloga na cijelom buzetskom području koja će se podići na višu razinu i obuhvatiti sindikat, radnike te veći broj poslodavaca.

Učinkovitost i održivost ovog najnovijeg projekta, uvjeren je Žulić, postići će se zasigurno u velikoj mjeri oslanjajući se na rezultate i održivost prethodnog projekta "InCITY" koji je proveden u sklopu javnog poziva "Jačanje socijalnog dijaloga - faza II." i koji je postigao značajnu vidljivost u društvu i potaknuo brojne pozitivne promjene kako u gospodarstvu, tako i u radu i funkcioniranju jedinice lokalne samouprave. Održivost će se postići kroz educirane i osposobljene socijalne partnere, sindikat, poslodavce, radnike i sve druge aktere u socijalnom dijalogu koji će nakon završetka projekta nastaviti zagovarati socijalni dijalog i motivirati druge aktere da se uključe u proces.

Kroz nastavak rada Gospodarskog vijeća podizat će se svijest poduzetnika o mogućnostima i potencijalima koje im pruža Grad Buzet te utjecati i poticati jedinicu lokalne samouprave na razvoj vlastitih kapaciteta u svrhu otklanjanja postojećih prepreka za gospodarski razvoj. Gospodarsko vijeće održavat će komunikaciju između poduzetnika i lokalne vlasti i osiguravati da procesi lokalnog razvoja budu transparentni i nepristrani. Osim toga, pratit će se ukupno stanje u gospodarstvu na buzetskom području, predlagati mjere za njegovo poboljšanje, kao i poticajne mjere za razvoj poduzetništva, poticati suradnju s institucijama i tijelima koja se bave gospodarstvom i poduzetništvom te inicirati aktivnosti u cilju unapređenja socijalnog dijaloga. Također, ovakav pristup omogućit će uvođenje novih tehnologija, kreiranje radnih mjesta i povećati konkurentnost Grada Buzeta u odnosu na ostale gradove.

Novoizrađena strategija razvoja gospodarstva koja će se u jednom dijelu dotaknuti važnosti socijalnog dijaloga u razvijenim gospodarskim središtima omogućiti će Gradu Buzetu razvoj gospodarstva na svom području, uključivanje novih gospodarstvenika u socijalni dijalog, prijavu novih projekata iz EU fondova i brojne druge prednosti.

(Preuzeto iz Glasa Istre. Autor teksta: Gordana Čalić Šverko)

Poziv na besplatne preventivne preglede

Gradsko društvo Crvenog križa Buzet u okviru programa zaštite zdravlja i prevencije bolesti nastavlja i tijekom 2018. godine s besplatnim laboratorijskim pregledima na okultno krvarenje te besplatnim mamografskim pregledima.

 

Testiranje stolice na okultno krvarenje vrlo je važno u prevenciji raka debelog crijeva. Nedavna ispitivanja pokazala su da redovita testiranja smanjuju smrtnost od kolorektalnog raka. Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom. Osobe bez simptoma trebale bi napraviti testiranje na okultno krvarenje jednom godišnje. Program je namijenjen osobama koje nisu obuhvaćene nacionalnim ili županijskim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a 2018. godine obuhvatit će se osobe s područja Grada Buzeta rođene 1967. i 1968. godine.

Pozivamo Vas da se odazovete ovom, za Vas besplatnom pregledu, i da se od 01. listopada do 15. prosinca javite u Dom zdravlja Buzet – Laboratorij, kako bi se dogovorili s laboranticom o postupku ove bezbolne a tako važne pretrage. Rezultat nalaza bit će dostavljen izravno Vašem liječniku.

 

Besplatni mamografski pregled namijenjen je ženama koje nisu obuhvaćene nacionalnim ili županijskim programom ranog otkrivanja raka dojke, a 2018. godine obuhvatit će se žene isključivo sa područja Grada Buzeta, rođene 1974. i 1975. godine. Mamografija nezamjenjiva, slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija te otkriva rak od 1 do 3 godina prije no što ga žena može napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Kada se rak dijagnosticira u ranom stadiju, petogodišnje preživljavanje je u 96% slučajeva, a kod proširene bolesti samo u 21%.

Mamografski pregled je sukladno menstrualnom ciklusu (Vaš termin za mamografiju bi trebao biti u danima nakon početka mjesečnice) potrebno prethodno telefonski dogovoriti radnim danom na broj telefona 662-722 int. 115 ili 694-187. Pregledi će se obavljati prema zakazanim terminima radnim danima od 01. listopada do 20. prosinca 2018. Za pregled nije potrebna liječnička uputnica.

Pozivamo Vas da se odazovete ovim besplatnim pregledima!

POZIV - Pregled na okultno krvarenje

POZIV - Mamografski pregled

JESENSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM U KOMENDI, 13.10.2018. (SUBOTA)

Polazak iz Buzeta sa parkirališta Mašimova škuja u 7.00 h. Vožnja prema Komendi uz usputna zaustavljanja po dogovoru.

Dolazak u Komendu oko 9.00 h i boravak na sajmu do dogovorenog vremena za povratak u Buzet.

Ulaz na sajam je besplatan.

Cijena na bazi MIN 40 osoba: 115,00 kn

Cijena na bazi MIN 30 osoba: 150,00 kn

Cijena uključuje: prijevoz autobusom i turističkog pratitelja tijekom putovanja, jamčevina za paket aranžman po polici br. 381161000020 (Croatia osiguranje), osiguranje od odgovornosti po polici br. 078160026019 (Croatia osiguranje) te organizaciju i provedbu putovanja.

Cijena ne uključuje:

 • vlastitu potrošnju
 • predlažemo napraviti putno osiguranje od posljedica nezgode tijekom putovanja, cca 15,00 kn po osobi

Način plaćanja: Plaćanje je moguće gotovinom ili putem žiro računa najmanje 5 dana prije putovanja ili po dogovoru.

Agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenog broja putnika, kao i izmjene satnica ili elemenata programa ako je to (zbog nepredviđenih okolnosti) neophodno, no, obvezuje se program ispuniti u cijelosti. Putnik će o otkazivanju putovanja uslijed nedovoljnog broja prijavljenih putnika, biti obaviješten najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju.

Odgovorni organizator: Istriana travel

ISTRIANA TRAVEL

Vrh 46/3 52420 Buzet

TEL/FAX: +385 (0)52 667 022 GSM: +385 (0)91 541 2099

istrianatravel@gmail.com, www.istrianatravel.hr, www.toursistria.com, www.trufflehuntingcroatia.com

Povelja o suradnji između Grada Buzeta i Općine Tricesimo

Delegacija Grada Buzeta, predvođena gradonačelnikom Sinišom Žulićem, ovog vikenda (29. i 30. rujna 2018. godine) posjetila je talijansku Općinu Tricesimo iz regije Friuli Venezia Giulia povodom potpisivanja Povelje o suradnji s ciljem uspostave i razvoja međusobnih gospodarskih, kulturnih i društvenih odnosa, te poticanja razvoja lokalnih zajednica. Povelja o suradnji produkt je europskog projekta međunarodne suradnje  „AICCRE“ koji podržava razmjenu aktivnosti  i suradnju s općinama i gradovima u Europskoj uniji ili u procesu pristupanja.

Općina Tricesimo međunarodnim projektom odlučila se na suradnju pozvati Grad Buzet prvenstveno zbog sličnosti njihovom području, približno jednakom broju stanovnika te granične blizine ali i zbog teritorijalne, povijesne i kulturološke bliskosti naše regije s regijom Friuli Venezia Giulia. Cilj je kroz projekt ostvariti korist za oba kraja, a kao osnova od koje bi krenula suradnja bio bi turizam koja bi se kasnije proširila i na druge grane gospodarstva te područja poput kulture, sporta, školstva i obrazovanja.  

Također, zajedničkom suradnjom nastojalo bi se poticati sudjelovanje gospodarskih subjekata stranaka na sajmovima, izložbama i radionicama radi upoznavanja proizvodnih tvrtki te provedba budućih kulturnih i društvenih projekata s ciljem promicanja kontakata između gospodarskih subjekata stranaka.

U dvodnevnoj posjeti delegacija Grada Buzeta imala je prilike upoznati i delegaciju iz austrijskog grada Mittersill s kojom je Općina Tricesimo bratimljena od 1994. godine te je na zajedničkom sastanku gradonačelnika Grada Buzeta Siniše Žulića i gradonačelnika Wolfganga Viertlera dogovorena suradnja u pripremi i prijavi zajedničkih projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Poziv na prezentaciju natječaja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je dana 18.9.2018. godine raspisala natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“. Prezentacija natječaja održati će se u četvrtak, 27.09.2018. godine u Buzetu u Narodnom domu (prostor gradske vijećnice) na adresi II. istarske brigade 2, s početkom u 17:00 sati za udruge sa sjedištem u Buzetu, Bujama, Motovunu i Pazinu.

Natječaj je otvoren do 18.10.2018. godine, a financijska sredstva osigurana su iz Fonda gradova i općina za 2018. godinu. Ovim natječajem nastoji se potaknuti građane na uključivanje u rješavanje problema koje su prepoznali u svojoj lokalnoj zajednici. Ukupan fond iz kojeg se raspisuje natječaj iznosi 140.000,00 kuna, a najviši iznos potpore po projektu iznosi 15.000,00 kuna.

Za sudjelovanje na prezentaciji natječaja Zaklade potrebno se prijaviti putem sljedeće poveznice: https://goo.gl/forms/cHUx9yZm92TgTPgO2

Tekst poziva dostupan je na sljedećoj poveznici: 

POZIV

Program Dječjeg tjedna

Društvo Naša djeca Buzet, u suradnji s Dječjim vrtićem "Grdelin" Buzet, Osnovnom školom "Vazmoslav Gržalja" Buzet, Domom za starije Buzet, Pučkim otvorenim učilištem "Augustin Vivoda" Buzet te udrugama Kaleido, Mali veliki mikrofon, Biciklističkim klubom Buzet i HPD Planik Umag, organizira brojne aktivnosti u povodu obilježavanja Dječjeg tjedna od 1. do 8. listopada 2018. godine. Već trideset godina, pod motom „Ljubav djeci prije svega“ Savez DND u suradnji s DND u gradovima i općinama prvi puni tjedan u listopadu organizira Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Dječji tjedan započinje „Međunarodnim danom djeteta“.

Pokrovitelj Dječjeg tjedna je Grad Buzet, a sponzori obrt Jump & Joy, Delicia d.o.o. i Automatic servis d.o.o.

PROGRAM DJEČJEG TJEDNA U BUZETU

Women in Finance – Besplatne radionice usmjerene na financijsko opismjenjavanje žena poduzetnica

STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, poziva vas da se prijavite na radionice koje će se održavati tijekom mjeseca listopada u Gradu Buzetu, u sklopu projekta Women in Finance (WIF).

Projekt je usmjeren na poboljšanje financijske pismenosti žena poduzetnica i onih koje to žele postati. Osim toga, cilj je i potaknuti osnivanje novih poduzeća, povećati stopu preživljavanja postojećih te potaknuti njihov razvoj.

Mjesto održavanja: Pučko otvoreno učilište “Augustin Vivoda” Buzet, Narodni dom,Vijećnica, 2. istarske brigade 2, 52420 Buzet

Rok za prijavu: 2.10.2018. do 12h ili do popunjavanja mjesta

Kotizacija: NE PLAĆA SE (organizirano uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu)

 

Prijave su otvorene !!!! Link za prijavu na radionice: http://www.step.uniri.hr/women-in-finance-buzet/

Natječaj za radno mjesto spremačice u DV „Grdelin“ Buzet

Dječji vrtić „Grdelin“ Buzet raspisuje natječaj za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme (m/ž) u punom radnom vremenu, radno mjesto spremačice – 1 izvršitelj(ica). Oglas i konkretni podaci o potrebnoj dokumentaciji za prijavu nalaze se na mrežnim stranicama HZZ-a i Dječjeg vrtića.

Sufinanciranje nabave udžbenika prema socijalnom kriteriju

Gradonačelnik Grada Buzeta je dana 14. rujna 2018. godine donio Odluku kojom se utvrđuju uvjeti i postupak ostvarivanja prava na sufinanciranje nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava u školskoj 2018./19. godini prema socijalnom kriteriju za učenike osnovne škole koji imaju prebivalište na području Grada Buzeta.

Više detalja o Odluci te pripadajuće obrasce možete pronaći na sljedećim poveznicama: 

TEKST ODLUKE

ZAHTJEV

           IZJAVA_SAMOHRANI RODITELJ

Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2018. godinu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2018. godinu.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08).

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Otvorenog javnog poziva je 18.000.000,00 kuna, od čega je 85% sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz nacionalnih sredstava. 

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu od 1.09.2018. godine do 19.10.2018. godine neposredno ili putem pošte:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

„Prijava na Otvoreni javni poziv – Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“

Ulica grada Vukovara 78

10000 ZAGREB

Sve informacije o Projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ te popis tražene dokumentacije, mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta: https://www.mingo.hr/page/otvoreni-javni-poziv-za-projekt-stipendiranje-ucenika-u-obrtnickim-zanimanjima-za-2018-godinu

Odluka o obavljanju djelatnosti izvan ugostiteljskih objekata

Temeljem članka 10. Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti ("Službene novine Grada Buzeta", 6/18) i temeljem članka 94. Statuta Grada Buzeta ("Službene novine Grada Buzeta", broj 7/17, pročišćeni tekst), gradonačelnik Grada Buzeta, dana 7. rujna 2018. godine donosi 

ODLUKU o obavljanju djelatnosti izvan ugostiteljskih objekata povodom manifestacija u sklopu obilježavanja Dana Grada Buzeta "Subotina 2018."

TEKST ODLUKE

Znanstveni skup i svečanost otvaranja crkve Sv. Jurija

U četvrtak 6. rujna 2018. godine, s početkom u 9.00 sati u buzetskom Narodnom domu održat će se 49. znanstveni skup "Buzetski dani 2018." na kojem će izlaganja održati osamnaest povjesničara, restauratora, povjesničara umjetnosti te drugih stručnjaka koji će prezentirati najnovija istraživanja vezana uz prošlost, kulturu i umjetnost Buzeštine. Ove je godine posebno istaknuta tema crkve Sv. Jurja, s osam stručnih predavanja. Organizator skupa je Katedra Čakavskog sabora Buzet, a suorganizatori POU "Augustin Vivoda" Buzet te Hrvatski restauratorski zavod.

U 17.00 sati u buzetskoj starogradskoj jezgri održat će se svečanost u povodu završetka konzervatorako-restauratorskih radova u crkvi Sv. Jurja u Buzetu. Domaćini svečanosti su Grad Buzet, Župa Marijina Uznesenja Buzet te Hrvatski restauratorski zavod.

PROGRAM ZNANSTVENI SKUP "Buzetski dani 2018."

POZIVNICA SV. JURAJ

Čestitke u povodu početka nove školske/pedagoške godine

U povodu početka nove pedagoške i školske godine svim buzetskim polaznicima dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole te njihovim roditeljima kao i odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima želimo uspješnu, veselu i kreativnu godinu! Posebnu čestitku upućujemo polaznicima prvih razreda koji će danas po prvi puta sjesti u školske klupe. Dragi prvašići želimo vam sretne školske dane koje ćete ispunjavati novim vještinama i znanjima, ali i uspomenama koje ćete stvarati s vašim vršnjacima!

Vaš gradonačelnik

Siniša Žulić

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata povodom Subotine

Na temelju članka 9. stavka 3. podstavka 3. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“ 85/15, 121/16) i članka 94. Statuta Grada Buzeta („Službene novine Grada Buzeta“, broj 7/17 - pročišćeni tekst), gradonačelnik Grada Buzeta je dana31. kolovoza 2018. godine donio Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekta povodom organizacije manifestacija u sklopu obilježavanja Dana Grada BUzeta "Subotina 2018." u razdoblju od 31. kolovoza do 16. rujna 2018. godine.

ODLUKA
 

OBAVIJEST O POČETKU NOVE PEDAGOŠKE 2018./2019. GODINE U DJEČJEM VRTIĆU „GRDELIN“ BUZET

Dječji vrtić „Grdelin“ Buzet obavještava roditelje da nova pedagoška godina počinje u ponedjeljak 3.9.2018. godine.

Djeca koja su polaznici vrtića mogu od ponedjeljka boraviti u vrtiću prema redovitom radnom vremenu, od 6:30 do 15:30 sati odnosno do 16:30 sati, a novoupisana djeca dolaze s roditeljima u vrtić oko 8:00 sati na glavna ulazna vrata.

Raspored sve djece i odgojiteljica u odgojnim skupinama nalazit će se na oglasnoj ploči u dvorani Vrtića.

Roditeljski sastanak za sve roditelje djece polaznika vrtića održat će se u srijedu, 5.9.2018., s početkom u 17:30 sati u dvorani vrtića, nakon čega će se održati roditeljski sastanci po odgojnim skupinama u sobama dnevnih boravaka djece.

Svoj djeci i svim roditeljima korisnicima usluga Vrtića djelatnice žele sretan i uspješan početak nove pedagoške godine!

Predstavljanje LAG-natječaja za tip operacije 7.4.

LAG „Sjeverna Istra“  objavila je 2. LAG-Natječaj iz LRS LAG-a za tip operacije 7.4. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Rok za podnošenje prijava počinje teći od 04.09.2018. godine i traje do 04.10.2018. godine.

Ukupni iznos raspoloživih sredstava za ovaj Natječaj iznosi 235.620,00 EUR.

Najniža ukupna vrijednost projekta i javne potpore iznosi 15.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

Najviša ukupna vrijednost projekta i javne potpore iznosi 20.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

Tekst LAG-natječaja i sva prateća dokumentacija nalaze se na sljedećoj poveznici: http://www.lag-sjevernaistra.hr/natjecaj/lag-natjecaj-za-tip-operacije-7-4-ulaganje-u-pokretanje-poboljsanje-ili-prosirenje-lokalnih-temeljnih-usluga-za-ruralno-stanovnistvo-ukljucujuci-slobodno-vrijeme-i-kulturne-aktivnosti-te-p/

Ovim vas putem pozivamo na predstavljanje navedenog natječaja koje će se održati 28.08.2018. godine u Buzetu, Narodni dom, Vijećnica Grada Buzeta, II. Istarske brigade 2 s početkom u 13:00 sati.

Natječaj za zakup javnih površina - Subotina 2018

Temeljem odredbe članka 33. Statuta Grada Buzeta („Službene novine Grada Buzeta” broj 7/17 pročišćeni tekst), članka 4. Odluke o gospodarenju nekretninama Grada Buzeta („Službene novine Grada Buzeta” broj 8/09 i 5/12) i članka 6. Odluke o visini početne cijene zakupnina za nekretnine u vlasništvu Grada Buzeta („Službene novine Grada Buzeta” broj 1/10, 1/11 i 11/15, Gradonačelnik Grada Buzeta raspisuje slijedeći

NATJEČAJ ZA ZAKUP JAVNIH POVRŠINA ZA DAN GRADA BUZETA „SUBOTINA 2018”

Predmet natječaja je davanje u zakup javnih površina u Gradu Buzetu za postavljanje ugostiteljskih i trgovačkih pokretnih objekata i naprava za vrijeme održavanja Dana Grada Buzeta „Subotina 2018” u petak 7. rujna i subotu 8. rujna 2018. godine.

CJELOKUPNI TEKST NATJEČAJA, SKICA JAVNIH POVRŠINA I OBRASCI IZJAVA

Raspisan natječaj za dodjelu stipednija

Obavještavamo sve učenike i studente da je dana 31. srpnja 2018. godine gradonačelnik Grada Buzeta raspisao Natječaj za dodjelu stipendija za obrazovanje za školsku-akademsku 2018./2019. godinu (KLASA: 602-01/18-01/14, 2106/01-03-01-18-3).

Tekst cijelog natječaja možete pogledati ovdje.

Pravilnik o stipendiranju možete preuzeti sa sljedećih linkova: "SNGB", br 3/13 i "SNGB", br. 6/15.

Obrasci su dostupni na sljedećem linku: 

OBRAZAC 1: ZAMOLBA

OBRAZAC 2: IZJAVA

Obavijest vinogradarima !

Upućuju se vinogradari sa područja Istre da i dalje pregledavaju žute ljepljive ploče postavljene u svojim nasadima radi praćenja populacije američkog cvrčka ( Scaphoides titanus ), prenosnika fitoplazme poznate pod nazivom zlatna žutica vinove loze.

Ukoliko se u tjedan dana zabilježi ulov 4 odrasla oblika na žutoj ljepljivoj ploči, potrebno je izvršiti i treće tretiranje protiv navedenog štetnika. Budući da se očekuje ranija berba, podsjećamo vinogradare da vode računa o karenci !

 

Pripravci koji se mogu koristiti u tu svrhu su slijedeći :

 • Actara  WG ima karencu 28 dana
 • Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D, Decis 2,5 EC, Reldan 22 E te Cythrin Max, koji imaju karencu 21 dan
 • Asset, karenca 2 dana

Radi zaštite pčela tretiranje obavljati u kasnijim večernjim satima, kada pčele ne lete !

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Nakon tretiranja obavezno popuniti evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja !                           

Vinogradare također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Obavijest o razmjeni udžbenika za školsku 2018./19. godinu

Obavještavamo sve učenike Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ Buzet i njihove roditelje da će se razmjena udžbenika za novu školsku 2018./2019. godinu odvijati prema sljedećem rasporedu:

1) Matična škola Buzet – 29.8.2018. godine (srijeda)

- 1. i 5. razred od 13.00 do 14.00 sati,
- 2. i 6. razred od 14:00 do 15:00 sati,
- 3. i 7. razred od 15:00 do 16.00 sati,
- 4. i 8. razred od 16:00 do 17:00 sati.

Roditelji koji zbog nisu u mogućnosti preuzeti obvezne udžbenike u utvrđenom rasporedu mogu neovisno o razredu preuzimanje izvršiti istoga dana:  

- od 12.30 do 13.30 sati, 
- od 16.00 do 17.00 sati.

Razmjena udžbenika odvijat će se u dvjema učionicama Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ Buzet u prizemlju.

2) Područna škola Roč i Područna škola Vrh – 30.8.2018. (četvrtak)

- za sve razrede od 14:00 do 16:00 sati

Razmjena udžbenika odvijat će se u prostorijama Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ Buzet – Područnim školama Roč i Vrh

3) Područna škola Lanišće

Razmjena udžbenika biti će u dogovoru s učiteljicom.

Popis udžbenika koji su u postupku razmjene možete pogledati na sljedećem linku:

POPIS UDŽBENIKA_POSTUPAK RAZMJENE_ŠKOLSKA 2018./19. GODINA

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica slobodno nam se možete obratiti putem e-maila: helena.sculac-jerman@buzet.hr  ili na broj telefona: 662 – 726 ili mobitela. 091/368-5215 (Helena Šćulac Jerman).

Buzz@teen slavi svoje 6. izdanje!

Buzz@teen – program najboljih filmova za filmofile juniore, za tinejdžere i one koji će to uskoro postati, službeno će otvoriti svoje 6. izdanje u četvrtak, 19. srpnja, u buzetskom kinu Muzej u 18 sati, hrvatskom premijerom švedskog filma Gordon i Paddy. Od četvrtka, 19., do nedjelje, 22. srpnja, u tri buzetska kina bit će prikazano ukupno 21 naslov za pravu obiteljsku filmsku atmosferu.

Šesto izdanje znači da je Buzz@teen dosegao uzrast svoje publike – ili makar onih najmlađih. Tijekom ovih godina zajedno smo učili, strepili i navijali, sve to kroz avanture europskog filma, a za ovu godinu sakupili smo najbolje filmove iz Europe i svijeta za mlade i o mladima. Glavni natjecateljski program donosi šest dugometražnih filmova od kojih će jedan – slovenski, Gajin svijet – svoju premijeru i prvi susret s publikom ostvariti baš na našem brdu, a ostalih pet stiže s najprestižnijih filmskih festivala.

Šarmantni švedski crtić Gordon i Paddy, koji će otvoriti festival, premijerno je prikazan na festivalu u Berlinu, a donosi priču o šumskom šefu policije koji prije odlaska u zasluženu mirovinu mora riješiti slučaj nestalih oraha.

Među filmovima koji se natječu za glavnu festivalsku nagradu, bit će i najnovija filmska adaptacija knjige Blizanke Ericha Kästnera, slavnog dječjeg autora koji je još 50-ih godina prošlog stoljeća uveo novi, moderniji način pisanja za djecu i čija su djela doživjela brojne ekranizacije. Da su teme o kojima je pisao još aktualne, govori i najnovija adaptacija Blizanki, u režiji njemačkog redatelja Lancelota von Nasa. Ova klasična komedija zamjene uloga, u kojoj se dvije blizanke slučajno sretnu nakon godina razdvojenosti, premijerno je prikazana na jednom od najprestižnijih dječjih festivala na svijetu ‒ Toronto Kids.

Iz regije nam dolaze dva izvrsna igrana filma: slovenski Gajin svijet redatelja Petera Bratuša o opasnostima koje mlade vrebaju na internetu te srpsko-makedonska koprodukcija Zlogonje Raška Miljkovića, sudeći prema nagradi mladog žirija na prestižnom kanadskom Toronto Kidsu, jedan od uspješnijih recentnih regionalnih dječjih filmova. Iz dalekog Japana nam stiže animirani film Mirai, još vruć s ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, o dječaku Kunu koji uživa u sretnom djetinjstvu sve do rođenja sestrice Mirai.

Program zatvara švedsko–norveški film Los Bando, o skupini geekova koji žele imati band. Odrastanje je lakše ako prihvatimo nespretnjakovića i štrebera u sebi, a upravo o tome govori ovaj uzbudljivi film o najboljim prijateljima Grimu i Axelu koji od svoje osme godine sanjaju o sudjelovanju na velikom rock natjecanju.

Posebno je veselje predstaviti domaći film, a kako mudri profesor Baltazar ove godine slavi 50. rođendan, odlučili smo najmlađima pokazati na čemu su odrastali njihovi roditelji, ali i što se u posljednje vrijeme sprema u domaćim produkcijskim kućama koje se bave animacijom za najmlađe. Novost je da smo cijeli popodnevni termin posvetili crtićima, u dva potprograma pod nazivom Gdje je nestao Baltazar – crtići te Kratkići za male filmofile.

Večernji termin u 21.15 u kinu Pjacelet rezerviran je za roditelje. Kada svoje najmanje ostave u Kapetanovom Kinu, par koraka dalje u Pjacaletu mogu pogledati tri filma izdvojena iz glavnog programa Motovun Film Festivala (Dnevnik varalice, Anđeo i Styx), ali i hrvatsku kino–uspješnicu, film Osmi povjerenik.

PROGRAM

U ponedjeljak 16.07. zamagljivanje protiv komaraca

Iz Dezinsekcije Rijeka primili smo obavijest kako će se dana 16.07.2018. tokom noći obavljati radovi adulticidnog tretmana protiv komaraca toplim zamagljivanjem na području Grada Buzeta. Skrećemo pozornost građanima da se tijekom izvođenja radova ne zadržavaju u blizini te da tokom zamagljivanja zatvore vrata i prozore. Također, skrećemo pozornost pčelarima da za vrijeme radova drže pčele zatvorene u košnicama. Molimo sve vozače, prolaznike i ostale građane za dodatan oprez.

NATJEČAJ za prijem u službu na neodređeno vrijeme


Na temelju odredbi članaka 19. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“, broj 86/08., 61/11., 04/18., u daljnjem tekstu Zakon), članka 9., 20. i 21. Pravilnika o unutarnjem redu gradske uprave („Službene novine Grada Buzeta“, broj 12/17.) te točke II. Plana prijma u službu u upravnim tijelima Grada Buzeta za 2018. godinu („Službene novine Grada Buzeta“, broj 12/17.), pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Grada Buzeta objavljuje
NATJEČAJ
za prijem u službu na neodređeno vrijeme u Upravnom odjelu za gospodarenje prostorom na radno mjesto:

1. VIŠI STRUČNI SURADNIK ZA NAPLATU POTRAŽIVANJA I PRISILNU NAPLATU - 1 izvršitelj 
2. Stručni i drugi uvjeti:
- magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke,
- najmanje 1 godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima,
- položen državni stručni ispit,
- dobro poznavanje najmanje jednog stranog jezika,
- dobro poznavanje rada na računalu.
3. Osim navedenih posebnih uvjeta, kandidati  moraju ispunjavati i opće uvjete za prijam u službu utvrđene člankom 12. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (punoljetnost, hrvatsko državljanstvo, zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se osoba prima), a za njihov prijam u službu ne smiju postojati zapreke iz članka 15. i 16. istog Zakona.
4. Na natječaj se mogu javiti osobe obaju spola. Riječi i pojmovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom natječaju odnose se jednako na muški i ženski rod, neovisno jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu.
5. Sukladno Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju („Narodne novine“ broj 107/07. i 118/12.), objavljene stručne uvjete ispunjavaju i osobe koje su stekle visoku stručnu spremu (VSS) na temelju ranijih propisa.
6. Ako kandidat ostvaruje pravo na prednost pri zapošljavanju prema posebnom zakonu, dužan je u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo i ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima. 
Da bi ostvario pravo prednosti pri zapošljavanju, kandidat koji ispunjava uvjete za ostvarivanje tog prava, dužan je uz prijavu na natječaj priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo spomenuto pravo, dokaz iz kojeg je vidljivo na koji način je prestao radni odnos kod posljednjeg poslodavca (ugovor, rješenje, odluka i slično), te dokaz da je nezaposlen (uvjerenje ili evidencijski list Hrvatskog zavoda za zapošljavanje).
7. Služba se zasniva na neodređeno vrijeme, uz obvezni probni rad od tri mjeseca.
 
8. Uz pisanu prijavu s naznakom za koje radno mjesto se podnosi prijava kandidati su dužni priložiti sljedeću dokumentaciju:
• životopis,
• dokaz o hrvatskom državljanstvu (presliku osobne iskaznice ili domovnice),
• diplomu kojom se potvrđuje ispunjenje uvjeta stupnja obrazovanja (stručna sprema) i struke određenih ovim oglasom (preslika),
• elektronički zapis ili potvrdu o podacima evidentiranima u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje,
• dokaz o radnom iskustvu za koje se traži odgovarajuće stručno znanje i struka (preslika rješenja o rasporedu, ugovora o radu ili potvrda poslodavca koja mora sadržavati vrstu poslova koje je kandidat obavljao, vrstu stručne spreme za te poslove i vremensko razdoblje u kojim ih je obavljao), u ukupnom trajanju od najmanje 1 godine.
• uvjerenje o položenom državnom stručnom ispitu,
• uvjerenje nadležnog suda da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak ili da nije pravomoćno osuđen za kazneno djelo iz članka 15. Zakona (ne starije od 6 mjeseca),
• dokaz o poznavanju rada na računalu ( preslika svjedodžbe odgovarajućeg razreda srednje, više škole ili fakulteta iz kojeg je vidljivo da je uspješno položen predmet informatike, ili presliku potvrde ovlaštenog organizatora tečaja iz kojeg je vidljivo da je uspješno završen tečaj u čijem je programu obuhvaćen rad na računalu, ili vlastoručno potpisana  izjava o poznavanju rada na računalu),
• dokaz o poznavanju stranog jezika (presliku svjedodžbe odgovarajućeg razreda srednje, više škole ili fakulteta iz kojeg je vidljivo da je uspješno položen predmet iz stranog jezika, ili presliku potvrde ovlaštenog organizatora tečaja iz kojeg je vidljivo da je uspješno završen tečaj stranog jezika, ili vlastoručno potpisana izjava o poznavanju određenog stranog jezika),
• vlastoručno potpisanu izjavu o nepostojanju zapreke za prijem u službu iz članka 15. i 16. ZSN-a (izjavu nije potrebno ovjeravati).

Kandidati prilažu uz prijavu skenirane originale dokumenata, a prije donošenja rješenja o prijemu u službu predočit će se izvornik. Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova radnog mjesta za koje se osoba prima, dostavlja izabrani kandidat po obavijesti o izboru, a prije donošenja rješenja o prijemu u službu. 
Natjecati se mogu i kandidati koji nemaju položen državni stručni ispit, a kojeg će u slučaju prijma u službu biti obvezni položiti u skladu sa zakonom.
U prijavi na natječaj navode se i podaci podnositelja prijave (ime i prezime, adresa prebivališta, broj telefona, adresa e-pošte, isključivo za potrebe postupka).
Osobni podaci kandidata obradit će se isključivo u svrhu provedbe natječaja sukladno Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka („Narodne novine“ broj 42/18.) i Uredbe (EU) 2016/679.

9. Urednom prijavom smatra se pisana prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju za prijem u službu. Osoba koja nije podnijela pravodobnu i urednu pisanu prijavu ili ne ispunjava formalne uvjete iz natječaja, ne smatra se kandidatom prijavljenim na natječaj.
10. S kandidatima koji ispunjavaju formalne uvjete prijavljenim na natječaj provest će se testiranje i intervju radi provjere znanja i sposobnosti bitnih za obavljanje poslova radnog mjesta za koje se primaju.
11. Ako kandidat ne pristupi prethodnoj provjeri znanja, smatra se da je povukao prijavu na natječaj za prijem u službu.
12. Opis poslova i podaci o plaći radnog mjesta koje se popunjava oglasom, način obavljanja prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata, područje provjere, te pravni i drugi izvori za pripremanje kandidata za provjeru navedeni su na službenoj internetskoj stranici www.buzet.hr.
13. Na službenoj internetskoj stranici www.buzet.hr i na oglasnoj ploči gradske uprave, Grada Buzeta bit će objavljeno vrijeme i mjesto održavanja prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata, najmanje 5 dana prije održavanja provjere.
14. Pisanu prijavu na natječaj s priloženim dokazima o ispunjavanju uvjeta podnosi se u roku od 8 dana od objave natječaja u „Narodnim novinama“, neposredno ili preporučenom pošiljkom, s naznakom: „Natječaj za prijem u službu na neodređeno vrijeme – viši stručni suradnik za naplatu potraživanja i prisilnu naplatu“, na adresu: Grad Buzet, II. istarske brigade 11, 52420 Buzet.
15. Natječaj će se objavit  u „Narodnim novinama“, na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na web-stranici www.buzet.hr, te na oglasnoj ploči Grada Buzeta.
Za računanje roka mjerodavan je dan objave u „Narodnim novinama“.  
16. Kandidati će o rezultatima natječaja biti obaviješteni u zakonskom roku.
                 

OPIS POSLOVA I PODACI O PLAĆI

 

   PROČELNIK
   Elvis Šterpin
 

300 tisuća kuna za sanaciju cesta

Grad Buzet potpisao je danas s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ugovor o sanaciji nerazvrstanih cesta u vrijednosti od 300.000 kuna, koji je osiguran u okviru Programa podrške brdsko-planinskim područjima u sanaciji infrastrukturnih projekata. Ugovor su danas u sjedištu ministarstva potpisali ministrica Gabrijela Žalac te gradonačelnik Siniša Žulić.

- Ovo ulaganje u sanaciju oštećene komunalne infrastrukture veseli zbog još jednog uspješnog kandidiranja projekta na natječaje državnih tijela, iako nam indeks razvijenosti često onemogućava da na njima budemo uspješni. Zbog smanjenja proračunskog novca posljednjih godina ova će nam financijska sredstva jako dobro doći da nastavimo kontinuirano ulagati u oštećene ceste na našem području - rekao je gradonačelnik Siniša Žulić.

Nakon potpisivanja ugovora održana je i prezentacija novog Zakona o brdsko-planinskim područjima, koji ni u budućnosti neće osiguravati dodatna proračunska sredstva koja imaju taj status, već će se u sklopu njega otvoriti nekoliko programa pomoći jedinicama lokalne samouprave u brdsko-planinskim područjima, a biti će osnovan i Fond za brdsko-planinska područja. Isto tako novi Zakon predviđa širenje broja JLS sa takvim statusom. Ministrica Žalac je istaknula kako će zakon proći u Saboru dva čitanja te njegovo donošenje očekuje početkom iduće godine.

- Novi Zakon jedinicama lokalne samouprave poput Grada Buzeta, koji su vrlo uspješno iskoristili mogućnosti koje im je pružala zakonska regulativa iz 2002. godine, neće donijeti značajnija poboljšanja. No, izmjena zakona je bila nužna iz razloga što nakon čak osam izmjena Zakon nije donosio ništa dobroga brdsko-planinskim područjima. Kroz novo zakonsko rješenje nadam se da će Grad Buzet imati uspjeha u povlačenju sredstava iz predviđenih programa, a naši sugrađani i poduzetnici imati određene pogodnosti kroz uvođenje planinske iskaznice, iako smo i novim zakonom zbog visokog indeksa razvijenosti, ograničeni u odnosu na većinu JLS-ova koji će u budućnosti imati taj status - komentirao je prijedlog novog zakona Žulić.

Informacija - Zahtjev za izmjenom uvjeta - P.P.C. Buzet d.o.o.

Informacija o zahtjevu operatera za izmjenom uvjeta određenih Rješenjem o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postojeće postrojenje za pogon Buzet operatera P.P.C. Buzet d.o.o.

Na temelju odredbi članka 160. stavka 1. i članka 162. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine“, br. 80/13, 153/13, 78/15 i 12/18), članka 16. stavak 1. Uredbe o okolišnoj dozvoli („Narodne novine“, broj 8/14 i 5/18) te članka 10. Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša („Narodne novine“, br. 64/08) Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je objavilo Informaciju o zahtjevu operatera za izmjenom uvjeta određenih Rješenjem o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postojeće postrojenje za pogon Buzet operatera P.P.C. Buzet d.o.o., KLASA: UP/I-351-03/17-02/95; URBROJ: 517-06-2-2-1-18-9, od 8. lipnja 2018. godine.

Tijelo nadležno za provedbu postupka je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Radnička cesta 80, Zagreb.

U svrhu informiranja javnosti i zainteresirane javnosti Informacija se objavljuje na službenim stranicama nadležnog Ministarstva te dodatno na službenim stranicama Istarske županije i Grada Buzeta.

Očitovanje javnosti i zainteresirane u postupku obavljat će se sukladno načinu o kojem se javnost obavještava pozivom na uvid u nacrt rješenja o izmjeni i dopuni uvjeta okolišne dozvole, a može se dostaviti pozivom na KLASU: UP/I-351-03/17-02/95, elektronički na pisarnica@mzoe.hr.

Javnost i zainteresirana javnost bit će o ishodu postupka informirana objavom akta na internetskoj stranici Ministarstva (www.mzoe.hr).

 

TEKST INFORMACIJE

JAVNO SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU_nacrt prijedloga Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti

Na temelju članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN broj 85/15) Grad Buzet započinje postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Buzeta.

Pozivamo predstavnike zainteresirane javnosti da najkasnije do 11. srpnja 2018. godine dostave svoje prijedloge, komentare i primjedbe na predloženi Nacrt prijedloga Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, putem pošte ili osobno na adresu: Grad Buzet, Upravni odjel za opće poslove, društvene djelatnosti i razvojne projekte, II. istarske brigade 11, 52420 Buzet ili slanjem emaila na adresu: helena.sculac-jerman@buzet.hr.

Prijedlozi, komentari i primjedbe moraju sadržavati adresu podnositelja i biti čitko napisani, uz jasno navođenje dijela prijedloga Odluke na kojeg se odnose, te biti dostavljeni u gore navedenom roku. Po završetku savjetovanja, svi pristigli doprinosi bit će javno dostupni na internetskoj stranici Grada Buzeta. Ukoliko ne želite da Vaš doprinos bude javno objavljen, molimo da to jasno istaknete pri slanju prijedloga.

Nacrt prijedloga Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti koji je objavljen na internet stranicama Grada Buzeta predstavlja radni materijal pa je kao takav podložan ispravcima, izmjenama i dopunama te se ne može smatrati konačnim, u cijelosti dovršenim prijedlogom Odluke. Tekst ove objave objavit će se na internetskom službenom portalu Grada Buzeta u rubrici E-savjetovanja.

Nacrt prijedloga Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti s obrazloženjem 

OBRAZAC_javno savjetovanje

Izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću

VAŽNA OBAVIJEST VINOGRADARIMA!

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018), krajem ovog ili početkom idućeg tjedna potrebno je izvršiti tretiranje ličinki američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), prenositelja (vektora) zlatne žutice vinove loze (Grapevine flavescens doree) u demarkiranom području.

Popis katastarskih općina gdje je fitoplazma potvrđena je  u NN 51/2017 .

Za tu namjenu u Hrvatskoj su registrirani slijedeći insekticidi: Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D, Decis 2,5 EC, Reldan 22 EC, Asset i Cytrin Max. Radi zaštite pčela tretiranje obavljati kad pčele ne lete (večernji sati)!

Vinogradare također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Povrat udžbenika_obavijest za roditelje

OBAVIJEST O POSTUPKU POVRATA UDŽBENIKA KORIŠTENIH

U ŠKOLSKOJ 2017./2018. GODINI

 

Grad Buzet u suradnji sa Osnovnom školom „Vazmoslav Gržalja“ Buzet organizira povrat korištenih udžbenika u školskoj 2017./18. godini.

Povrat udžbenika predviđen je prema sljedećem rasporedu:

1) Matična škola Buzet – 14.6.2018. godine (četvrtak)

 • 1. i 5. razred od 13.00 do 14.00 sati
 • 2. i 6. razred od 14:00 do 15:00 sati
 • 3. i 7. razred od 15:00 do 16.00 sati
 • 4. i 8. razred od 16:00 do 17:00 sati

Roditelji koji zbog nisu u mogućnosti povrat izvršiti u utvrđenom rasporedu mogu neovisno o razredu povrat izvršiti istoga dana:  

 • od 12.30 do 13.30 sati 
 • od 16.00 do 17.00 sati

Povrat udžbenika odvijat će se u dvjema učionicama Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ Buzet u prizemlju.

2) Područna škola Roč i Područna škola Vrh – 13.6.2018. (srijeda)

 • za sve razrede od 14:00 do 16:00 sati

Povrat udžbenika odvijat će se u prostorijama Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ Buzet – Područnim školama Roč i Vrh

3) Područna škola Lanišće

Povrat udžbenika biti će u dogovoru s učiteljicom.

Napomene:

-ukoliko učenik do sada nije sudjelovao u postupku razmjene, a od sljedeće se školske 2018./19. godine želi priključiti razmjeni i preuzeti udžbenike, može to učiniti uz uvjet donošenja udžbenika koje je učenik koristio u školskoj 2017./18. godini,

POPIS UDŽBENIKA_POSTUPAK RAZMJENE_ŠKOLSKA 2017./18. GODINA

-obzirom da od sljedeće školske godine (temeljem Odluke o donošenju kurikuluma za nastavni predmet informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj, NN, br. 22/18) informatika postaje obavezan predmet u 5. i 6. razredu, udžbenici i radne bilježnice za informatiku će biti novi u 5 i 6. razredu, ali i za ostale razrede (7. i 8. razred) u kojima informatika ostaje izborni predmet. Grad Buzet će osigurati nabavu udžbenika informatike za 5. i 6. razrede koji će se učenicima dodjeljivati prilikom preuzimanja udžbenika za novu školsku 2018./19. godinu u mjesecu kolovozu. 

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica slobodno nam se možete obratiti putem e-maila: helena.sculac-jerman@buzet.hr  ili na broj telefona: 662 – 726 (Helena Šćulac Jerman).

Javni poziv za predlaganje kandidata za javna priznanja Grada Buzeta

Odbor za javna priznanja Grada Buzeta (dalje: Odbor) na temelju članka 13. Odluke o javnim priznanjima Grada Buzeta («Službene novine Grada Buzeta», broj 3/11), dana 04. lipnja 2018. godine, objavljuje

JAVNI POZIV
za predlaganje kandidata za javna priznanja
Grada Buzeta

Grad Buzet dodjeljuje javna priznanja fizičkim i pravnim osobama radi odavanja priznanja za iznimna postignuća i doprinos u javnom djelovanju od osobitog značaja za razvitak i ugled Grada Buzeta, a osobito iz područja gospodarstva, znanosti, kulture
i umjetnosti, zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, sporta i tehničke kulture, zaštite okoliša te drugih javnih djelatnosti.
Redovita javna priznanja Grada Buzeta su:
1. Zlatni grb Grada Buzeta,
2. Godišnja nagrada Grada Buzeta, te
3. Pohvalnica Grada Buzeta.

Javna priznanja Grada Buzeta koja se mogu dodijeliti za cjelokupno životno postignuće su:
1. Nagrada Grada Buzeta za životno djelo,
2. Proglašavanje počasnim građaninom Grada Buzeta.

Odbor poziva sve ovlaštene predlagatelje (fizičke i pravne osobe s prebivalištem odnosno sjedištem na području Grada Buzeta, skupine građana, mjesni odbori, radna tijela, drugi neformalni organizacijski oblici udruženja građana na području Grada Buzeta, Gradonačelnika Grada Buzeta, zamjenicu gradonačelnika Grada Buzeta i Gradsko vijeće Grada Buzeta) da predlože kandidate za javna priznanja Grada Buzeta u 2018. godini.
Obrazloženi pisani prijedlozi zajedno s popratnim suglasnostima predloženog
kandidata mogu se dostaviti Odboru na adresu:
Grad Buzet, Odbor za javna priznanja,
„Prijedlog za dodjelu javnih priznanja“,
Buzet, II. Istarske brigade 11

odnosno na e-mail adresu:
info@buzet.hr najkasnije do 02. srpnja 2018. godine.

 

Tekst Javnog poziva

Obrazac za prijedloge

Očitovanje o prihvaćanju kandidature

Privola za obradu i objavu osobnih podataka

 

 ODBOR ZA JAVNA PRIZNANJA  GRADA BUZETA

Javno savjetovanje

Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o agrotehničkim mjerama u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta te uređivanju i održavanju poljoprivrednih rudina na području Grada Buzeta

Na temelju članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN broj 85/15) Grad Buzet započinje postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o agrotehničkim mjerama u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta te uređivanju i održavanju poljoprivrednih rudina na području Grada Buzeta.

Pozivamo predstavnike zainteresirane javnosti da najkasnije do 29. lipnja 2018. godine dostave svoje prijedloge i mišljenja na Nacrt prijedloga o agrotehničkim mjerama u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta te uređivanju i održavanju poljoprivrednih rudina na području Grada Buzeta.

Prijedlozi i mišljenja na Nacrt prijedloga Odluke o agrotehničkim mjerama u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta te uređivanju i održavanju poljoprivrednih rudina na području Grada Buzeta mogu se dostaviti putem priloženog obrasca na e-mail adresu: iris.jakac@buzet.hr ili putem pošte na adresu: Grad Buzet, Upravni odjel za financije i gospodarstvo, II. istarske brigade 11, 52420 Buzet.

Nacrt prijedloga Odluke o agrotehničkim mjerama u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta te uređivanju i održavanju poljoprivrednih rudina na području Grada Buzeta s obrazloženjem nalazi se u privitku.

Javno savjetovanje - OBRAZAC

ODLUKA o agrotehničkim mjerama - NACRT PRIJEDLOGA

Obveze ispitivanja plodnosti tla na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (NN 20/2018) propisana je obveza praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta kroz ispitivanje plodnosti tla koje se provodi u ovlaštenim laboratorijima. Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selu uz to što je ovlašten za ispitivanje plodnosti tla ima i status referentnog laboratorija te je zadužen za kontrolu provedbe kako na terenu tako i u laboratorijima.

S tim u vezi, obavještavamo i pozivamo sve poljoprivrednike koji imaju dugogodišnji zakup, zakup i koncesiju državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Buzeta da popune zahtjev i upitnik te isti dostave Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo putem e-mail-a: zzt@hcphs.hr ili poštom na adresu Vinkovačka cesta 63c, Osijek (Zavod za tlo).

Obavijest u vezi ispitivanja plodnosti tla

Upitnik u vezi ispitivanja plodnosti tla

Zahtjev za ispitivanje plodnosti tla

Prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za Grad Buzet

Sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“ br. 20/2018) Grad Buzet  izlaže na javni uvid prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Grada Buzeta. Uvid u prijedlog Programa raspolaganja, s popratnom dokumentacijom, može se od 18. svibnja do 4. lipnja 2018. godine izvršiti radnim danom od 9.00 do 13.00 sati u sali za sastanke gradske uprave Grada Buzeta, II. istarske brigade 11, Buzet.

Zainteresirane osobe mogu dati prigovore na prijedlog Programa najkasnije do isteka roka javnog uvida do dana 4. lipnja 2018. O svim prigovorima odlučivat će Gradsko vijeće Grada Buzeta u roku od 30 dana.

Prigovori na prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Buzeta moraju biti čitko napisani, uz ime, prezime i adresu podnositelja, te se dostavljaju u pisarnicu Grada Buzeta, II. istarske brigade 11, Buzet,  zaključno sa 4. lipnja 2018. godine.

Dokumenti:

Prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za Grad Buzet

Prikaz raspolaganja po katastarskim česticama

Karta raspolaganja poljoprivrednim zemljištem 

Održana 9. Obiteljska olimpijada

Trideset i šest buzetskih obitelji sudjelovalo je na 9. Obiteljskoj olimpijadi, programu natjecateljsko-zabavnog sadržaja kojim je i ove godine Buzet obilježio Međunarodni dan obitelji.  

Program je održan u sportskoj dvorani u Buzetu u utorak 15. svibnja 2018. godine. Nakon svečanog mimohoda prijavljenih obitelji i podizanja zastave Obiteljske olimpijade, natjecanje je otvorio gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić, a plesnom točkom predstavila se i  plesna skupina Slatkice Udruge „Mali veliki mikrofon“.

Svaka se obitelj natjecala u 3 igre, a opredijelili su se za igre ovisno o uzrastu djeteta (igre namijenjene djeci predškolskog ili školskog uzrasta). Bacale su se tako loptice ili „pločice“, slagala rečenica, vezivao konop, nizala ogrlica, pamtili pojmovi, gradio toranj, tražili zadani predmeti… Svaka od igara pobjedničkim je obiteljima donijela medalju za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto.

U kategoriji djece predškolskog uzrasta medalje su osvojili:

Igra: Loptice

1. Obitelj Knežević
2. Obitelj Černeha
3. Obitelj Nežić

Igra: Nizanje kuglica

1.Obitelj Jermaniš N.
2. Obitelj Rupena
3. Obitelj Knežević

Igra: Proljetna slagalica

1. Obitelj Nežić
2. Obitelj Drmić
3. Obitelj Černeha

Igra: Pripremi voćnu salatu

1. Obitelj Flego
2. Obitelj Knežević
3. Obitelj Drljača

U kategoriji djece školskog uzrasta – 1. i 2. razred medalje su osvojili:

Igra: Pločice i krugovi

1. Obitelj Merlić
2. Obitelj Sulić
3. Obitelj Fonović – Rumen

Igra: Slovo po slovo…riječ po riječ…znak po znak = rečenica

1. Obitelj Krbavčić – Ratoša
2. Obitelj Tadić
3. Obitelj Vilić

Igra: Traži, traži pa ćeš naći

1. Obitelj Klarić D.
2. Obitelj Krbavčić – Ratoša
3. Obitelj Perčić

Igra: Građenje

1. Obitelj Vilić
2. Obitelj Divjak
3. Obitelj Tadić

U kategoriji djece školskog uzrasta – 3. i 4. razred medalje su osvojili:

Igra: Vezivane konopa

1. Obitelj Blažević
2. Obitelj Prodan
3. Obitelj Jermaniš N.

Igra: Znam koji je sport

1. Obitelj Prodan
2. Obitelj Rupena
3. Obitelj Blažević

Igra: Gledaj, pamti, piši

1. Obitelj Križanić
2. Obitelj Černeha
3. Obitelj Prodan

Kako se Međunarodni dan obitelji ove godine održavao pod sloganom „Obitelji i inkluzivna društva“ u natjecanju je prvi put sudjelovala i obitelj Klarić E. s članom s intelektualnim poteškoćama.

U realizaciji igara pomoglo je i dvadesetak volontera (djece i odraslih) kojima se zahvaljujemo.

Organizator programa bio je Grad Buzet, suorganizatori Društvo „Naša djeca“ Buzet,  Dječji vrtić „Grdelin“, Osnovna škola „V. Gržalja“, TZ Grada Buzeta, Zajednica sportskih udruga Grada Buzeta, POU „A. Vivoda“ Buzet, Srednja škola Buzet, Udruga „Mali veliki mikrofon“ i Vatrogasna mladež DVD-a Buzet a Prijatelj ovogodišnje olimpijade tvrtka „Park“ d.o.o.

GALERIJA SLIKA

9. Obiteljska olimpijada

Obavještavaju se sudionici 9. Obiteljske olimpijade koja se održava u utorak 15.5.2018. godine da će se sam program natjecanja zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uvjeta održati u sportskoj dvorani u Buzetu.

Okupljanje sudionika i potvrđivanje prijava počinje od 16.30 sati. Prijavljeni natjecatelji neka sa sobom ponesu dobru volju, natjecateljski duh, a za ostalo će se pobrinuti sreća.

Molimo roditelje da svoja vozila ne parkiraju na parkiralištu između škole i sportske dvorane. 

Vidimo se !!!

9. Obiteljska olimpijada_PLAKAT

I ove godine preko milijun kuna za udruge

Ovih dana pri kraju je potpisivanje ugovora o sufinanciranju aktivnosti udruga, na području Grada Buzeta. Ukupno je sklopljeno 49 ugovora sa ukupnim iznosom od 1.085.500,00 kuna.
Obzirom su namjenska sredstva za udruge u proračunu planirana i raspoređena prema programima na različitim pozicijama (razvoj civilnog društva / djeca i mladi/ kultura / sport i rekreacija / socijalna skrb i zaštita zdravlja) prema prioritetnim područjima za koja su udruge mogle prijaviti aktivnosti, sklopljeno je prema područjima:

1. Razvoj civilnog društva – 9 ugovora – 181.000,00 kuna
2. Djeca i mladi – 10 ugovora – 104.000,00 kuna
3. Kultura – 10 ugovora – 311.000,00 kuna
4. Sport i rekreacija – 11 ugovora – 318.500,00 kuna
5. Socijalna skrb i zaštita zdravlja – 7 ugovora – 80.000,00 kuna

Provedba programa i aktivnosti Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Poludnevni boravak Buzet, u ukupnom iznosu od 70.000,00 kuna i Udruge Sigurna kuća Istra, u ukupnom iznosu od 21.000,00 kuna, regulirat će se ugovorima o izravnoj dodjeli sredstava, a sukladno odredbama Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge.
Sredstva će tijekom 2018. godine udrugama biti doznačena prema planu, a dinamika je utvrđena sukladno pojedinačnim ugovorima ovisno o tome radi li se o godišnjim programima udruga ili projektima odnosno manifestacijama.

Zlato Aleksandra Popova u streljaštvu

Aleksandar Popov 15-godišnjak iz Buzeta, osvojio je prvo mjesto u disciplini zračni pištolj na prvenstvu Hrvatske zračnim oružjem za 
kadete u streljaštvu, održanom proteklog vikenda u Osijeku na streljani Pampas. Tom prigodom gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić upriličio mu je prijem zajedno s njegovim trenerom Vjekoslavom Poropatom. Popov je četiri godine član Streljačkog kluba "Augustin Vivoda" Buzet i od samih početka postiže zapažene rezultate. Tri godine za redom je županijski prvak u disciplini zračni pištolj, a ove je godine prvi puta sudjelovao na državnom prvenstvu i odmah osvojio prvo mjesto. U finale je ušao kao drugoplasirani i osvojio zlato sa 217,3 krugova u konkurenciji 28 natjecatelja.
- Nakon rezultata koji mi je bio potreban da ostvarim normu za plasman na državno prvenstvo, vidjeli smo da imam rezultat kojim se mogu plasirati u finale - rekao je Popov o svom uspjehu. Već nakon dva ispucana kruga uvidio sam da Aleksandar može do zlatne medalje i državnog natjecanja, dodao je njegov trener Vjekoslav Poropat, a ubrzo je prestigao i trenutno vodećeg strijelca iz Zagreba. Nadam se da ćemo ubrzo uspjeti oformiti i ekipu u tom uzrastu, kako bi Aleksandar zajedno sa svojim vršnjacima mogao postizati zapažene rezultate za naš klub i u momčadskoj konkurenciji.
Gradonačelnik Siniša Žulić uz čestitke na ovom iznimnom uspjehu zaželio je da i naredni nastupi na natjecanjima budu oplemenjeni medaljama mladog Buzećana.

Obavijest o napuštenom konju

„Obavještavamo cijenjene građane da je dana 03.05.2018., u mjestu Finderli, pronađen dolutali napušteni konj;

Pasmine križanac, Boje alat, sa dvije bijele zadnje čarape i sa širokom lisom po cijeloj dužini glave, Visine cca 175 cm,
Starosti cca 15 godina.

U cilju pronalaska vlasnika objavljujemo ovu obavijest te molimo sve koji imaju eventualne informacije da nam se jave.“

Kontakt osoba: Korado Rehak     

Referent – Komunalni redar

Tel: +385 52 662 726, int. 113

Mob: +385 99 264 8053

e-mail:  korado.rehak@buzet.hr  

Obilježen prvi Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

- Idemo u Zračnu luku Pula gledati avione, šećemo po Buzetu. Super mi je kada se družim u Poludnevnom boravku s prijateljima, razgovaram s prolaznicima i idem na izlete, s ushićenjem se pohvalio Danijel Majcan objašnjavajući što za njega znači život u zajednici.

Upravo je pravo na život u zajednici moto prvog Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se obilježava 16. svibnja, a Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre - Poludnevni boravak Buzet obilježila ga je danas postavljanjem prigodnog informativnog štanda na središnjem gradskom trgu Fontana. Uz gradonačelnika Buzeta Sinišu Žulića, štand je posjetio i predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Marko Perkov.

Empatičnost bez sažalijevanja

Danijel i njegovi prijatelji iz Poludnevnog boravka Buzet upravo obilaze ugostiteljske objekte istarskog sjevera koji ih ugošćuju i tamo provode akciju "3, 2, 1 - Maneštra!", ocjenjuju najbolju maneštru, druže se i razgovaraju. Sudjeluju u gotovo svim gradskim manifestacijama, tako su se nedavno uključili u "Hoditi i zdravi biti" te u Zelenu čistku.

- Na informativnom štandu prezentirali smo naše aktivnosti, postignuća i ciljeve, a to je pravo na život u zajednici koji podrazumijeva aktivno sudjelovanje u aktivnostima zajednice, a ne samo pasivnu prisutnost. Ono uključuje povezanost s rodbinom, susjedima, stjecanje i održavanje prijateljstava uz međusobno poštivanje i uvažavanje, empatičnost bez sažalijevanja ili omalovažavanja, ističe voditeljica Poludnevnog boravka Buzet Sanja Pernić.

Spriječiti segregaciju iz zajednice

Buzetski Poludnevni boravak obilježava jedanaestu godišnjicu okupljanja i šestu preseljenja u prostorije u naselju Verona. Okuplja jedanaest članova za koje se organizirane aktivnosti provode od ponedjeljka do petka i koji su s vremenom doista postali aktivni sudionici svih društvenih događaja i života u Buzetu. Cilj programa za čiji rad sredstava osiguravaju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Buzet i Istarska županija, povećati je kvalitetu života odraslih osoba s intelektualnim teškoćama te prevenirati njihovu institucionalizaciju.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatska ratificirala još 2007. godine predviđa da se zakonom treba osigurati praktičnu i djelotvornu mogućnost da osobe s invaliditetom među ostalim dobiju pristup širokom rasponu usluga koje će im omogućiti život i uključenost u zajednicu te spriječiti njihovu izolaciju ili segregaciju iz zajednice. U Buzetu to primjenjuju na najbolji mogući način.

Tekst i fotografija: Gordana ČALIĆ ŠVERKO - Glas Istre

Grad Buzet dio projekta Women In Finance (WIF)

Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci u svibnju kreće s provedbom projekta Women In Finance (WIF), koji je usmjeren na poboljšanje financijske pismenosti žena poduzetnica i onih koje to žele postati. Projekt je organiziran uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Projekt su podržali i Grad Krk, Grad Delnice, Grad Vrbovsko, Grad Buzet te LAG Vinodol i Poduzetnički centar Vinodol.

Projekt će trajati od svibnja do prosinca 2018. i u tom periodu Step Ri će organizirati po četiri besplatne radionice u pet hrvatskih gradova prema sljedećem rasporedu:

Grad Krk – mjesec svibanj
Grad Delnice – mjesec lipanj
Grad Vrbovsko – mjesec rujan
Grad Buzet – mjesec listopad
Grad Novi Vinodolski – mjesec studeni

Teme radionica su:

Kako pročitati financijske izvještaje
Osnovno financijsko upravljanje poduzetničkim aktivnostima
Cijena - jedini izvor prihoda
Pristup izvorima financiranja – Kako napisati uspješnu projektnu prijavu

Projekt će završiti WIF Meetup-om, koji će se održati u Rijeci u prosincu 2018., na kojem će se predstaviti rezultati projekta, najbolje prakse iz SADa vezane za poticanje ženskog poduzetništva te će biti organizirana zasebna sesija namijenjena B2B sastancima.

Step Ri je putem web stranice http://www.step.uniri.hr/women-in-finance/ omogućio slanje iskaza interesa za sudjelovanje na radionicama. Iskazani interes omogućava prijavljenima da dobiju pravovremenu informaciju o trenutku otvaranja prijava na radionice, koje će se također zaprimati putem web stranice.

Iskazi interesa će se zaprimati:

do 7. svibnja 2018. godine. za Grad Krk
do 31. svibnja 2018. godine za grad Delnice
do 31. kolovoza 2018. godine za Grad Vrbovsko
do 30. rujna 2018. godine za Grad Buzet
do 31. listopada 2018. godine za Grad Novi Vinodolski

Više informacija o samom projektu na http://www.step.uniri.hr/portfolio/women-in-finance/, Facebook stranici @WIF.WomenInFinance te na Instagramu wif.womeninfinance.

Potpisan ugovor o rekonstrukciji kaštela Petrapilosa vrijedan 6,7 milijuna kuna

U Buzetu je danas potpisan ugovor na rekonstrukciji kaštela Petropilosa vrijedan 6.695.335,95 kuna, koji će izvoditi žminjska tvrtka Kapitel. Radovi na rekonstrukciji Kaštela Petrapilosa provode se u okviru projekta KulTERRA koji se 85 % sufinancira sredstvima Europske unije iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.
- Moram istaknuti veliko zadovoljstvo što smo u ovom projektu, zajedno s Općinom Svetvinčenat, uspjeli osigurati više od 22 milijuna kuna europskog novca za revitalizaciju dva značajna istarska kaštela. Siguran sam da će nakon potpune rekonstrukcije kaštel Petrapilosa biti novo središte kulturnih i društvenih zbivanja na području Grada Buzeta, te da će značajno doprinijeti još jačem razvoju turizma na području sjeverne Istre - naglasio je tom prigodom Siniša Žulić, gradonačelnik Grada Buzeta.
Navedena komponenta obuhvaća radove rekonstrukcije, sanacije i opremanja dvorca Petrapilosa. Radovi će obuhvaćati sanaciju postojećih zidina središnjeg dijela korpusa Kaštela koji obuhvaćaju i dvorište palasa odnosno dio korpusa Kaštela, radove rekonstrukcije i konzervacije u sklopu cjelovite revitalizacije Kaštela te radove na pristupu i prezentaciji utvrde za što su pojedinačno izrađeni glavni i izvedbeni projekt gdje je primjenjivo. Također u sklopu radova predviđeno je uvođenje struje i rasvjete u kaštelu. Osim građevinskih radova, projektom će se financirati i opremanje Kaštela te postavljanje multimedijalne opreme s novim sadržajima.
- Primjer suradnje Općine Svetvinčenat i Grada Buzeta samo pokazuje kako zajedništvom možemo biti lideri u privlačenju sredstava iz Europskih fondova u obnovi kulturne baštine, za što bi u svojim proračunima vrlo teško iznašli tako velike iznose financiranja. Osim samog razvoja turističke ponude ovih dvaju područja, siguran sam da će Istra kroz godinu dana biti bogatija za nove turističke atrakcije koje ćemo imati priliku ponuditi našim gostima - dodao je Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat, koji je u ime vodećeg partnera potpisao ugovor o rekonstrukciji.

Novi web projekta Restaura

Projekt RESTAURA (Revitalising Historic Buildings through Public-Private Partnership Schemes / Revitalizacija povijesnih građevina kroz model Javno privatnog partnerstva) kojeg Grad Buzet provodi u suradnji s još 9 partnera iz 4 zemlje centralne Europe dobio je novu, osvježenu web stranicu projekta koju možete posjetiti klikom na poveznicu:http://www.interreg-central.eu/Content.Node/RESTAURA.html. Na web stranici projekta možete pronaći sve bitne informacije o projektu, projektnim partnerima i novostima u projektu.

Cilj projekta RESTAURA je identificirati, testirati, evaluirati i promovirati dobre primjere prakse javno-privatnog partnerstva (JPP) u revitalizaciji povijesnih gradova i građevina. Projekt RESTAURA odobren je u okviru prvog Javnog poziva programa Europske unije INTERREG Central Europe 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.096.281,50 EUR, dok Gradu Buzetu pripada 204.500,00 EUR.

Najznačajnija aktivnost za Grad Buzet je pilot akcija uspostave Javno-privatnog partnerstva u palači Bigatto u kojoj je smješten Zavičajni muzej Grada Buzeta. Osim pilot akcije u sklopu projekta je izrađen i plan revitalizacije starogradske jezgre, dok će se kroz suradnju s projektnim partnerima tijekom trajanja projekta izraditi brojne publikacije i dokumenti koji će poboljšati sposobnosti i vještine javnog sektora kod korištenja sheme javno-privatnog partnerstva pri obnovi i revitalizaciji povijesnih građevina.

Javno-privatno partnerstvo je dugoročan ugovorni odnos između javnog i privatnog partnera predmet kojeg je izgradnja i/ili rekonstrukcija i održavanje javne građevine, u svrhu pružanja javnih usluga iz okvira nadležnosti javnog partnera. Prilikom provedbe projekta JPP-a, privatni partner od javnog partnera preuzima obvezu i rizike vezane uz financiranje i proces gradnje, te najmanje jedan od sljedeća dva rizika: rizik raspoloživosti javne građevine i rizik potražnje. Javno tijelo može, u skladu sa svrhom projekta JPP-a, dopustiti i obavljanje komercijalnih djelatnosti s ciljem naplate prihoda od trećih osoba na tržištu. Ako obavljanje komercijalnih djelatnosti nije ugovoreno, ono nije dopušteno.

 

Ukoliko imate neka pitanja u vezi projekta slobodno se obratite na e-mail: vanja.fabijancic@buzet.hr

Akcija čišćenja okoliša – ZELENA ČISTKA 2018.

Povodom dana planeta Zemlje Grad Buzet organizira akciju čišćenja okoliša pod nazivom ZELENA ČISTKA 2018. Namjera nam je uključiti što više sudionika, stoga pozivamo sve zainteresirane da se uključe u ovu akciju.

Sudjelovati mogu sve punoljetne osobe (i maloljetnici uz pratnju odraslih), a posebno pozivamo i obrtnike koji raspolažu tehničkim pomagalima (kamioni, kosilice, ostala oprema) da pomognu u realizaciji akcije.

Akcija čišćenja se planira za subotu 21. travnja 2018.god. u periodu od 9 do 12 sati na slijedećim lokacijama:

1. BUZET - mjesto okupljanja kod Crkvice Sv. Ane u 9h 

2. BUZET- STARI GRAD - mjesto okupljanja ''dječji vrtić kod fontanice'' u 9h 

3. SVETI IVAN – mjesto okupljanja ispred Doma u Sv. Ivanu u 9h 

4. SVI SVETI - mjesto okupljanja ispred Crkve Svi Sveti u 9h 

5. VRH – mjesto okupljanja ispred Doma na Vrhu u 9h

6. VALICE – mjesto okupljanja na igralištu u Valicama u 9h

7. ROČ - mjesto okupljanja ispred Doma u Roču u 9h

8. HUM – mjesto okupljanja na parkiralištu u Humu u 9h

9. VELI I MALI MLUN – mjesto okupljanja ispred Doma u Velom Mlunu u 9h (28. travnja 2018.)

10. KRUŠVARI – mjesto okupljanja ispred Doma u Krušvarima u 9h (29. travnja 2018.)

11. SOVINJAK – mjesto okupljanja ispred Doma u Sovinjaku u 9h (5. svibnja 2018.)

 

Svim sudionicima akcije bit će osigurani topli obrok i piće u 12 sati!!

 

U sklopu akcije Zelena čistka 2018., Eko udruga ''Buzetska margerita'', dana 21. travnja 2018. godine od 10.00 do 12.00 sati, ispred hotela Fontana, provodi eko akciju sakupljanja sitnog elektronskog otpada (starih mobitela, telefona, radija, foto aparata i baterija).

Dani šparoga u buzetskim restoranima

S ciljem promocije eno-gastro ponude Buzeštine i poštivanja pravila sezonalnosti u gastronomiji, te slavljenja sezone šparoga, Turistička zajednica Grada Buzeta u suradnji s ugostiteljima s područja Buzeta, Udruženjem obrtnika Buzet, te Gradom Buzetom, organizira „Dane šparoga“ koji se održavaju od 14. travnja do 20. svibnja 2018., u vrijeme kada su šparoge na vrhuncu sezone. Povodom ulaska među 5 finalista za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu lokalne gastronomije i turizma u 2015. godini, odlučili smo zajedno sa ugostiteljskim objektima kreirati promotivne menije na bazi šparoga, a suradnja se nastavlja i između samog ugostitelja te lokalnog proizvođača čiji se proizvodi koriste za spravljanje jela (jaja, brašno, vino, maslinovo ulje, tartufi, te ostalo).

    U ovu gastronomsku manifestaciju uključeno je trinaest ugostiteljskih objekata koji sudjeluju u Danima šparoga, a to su restoran hotela Fontana, hotela Vela Vrata i Stara oštarija, konobe: Sveti Ivan, Most i Old River, Pizzeria Ježić, svi iz Buzeta, konoba Volte iz Kozari, Ročka konoba iz Roča, restoran Nela iz Ročkog polja, konoba Kolinasi iz Kolinasi, konoba Santa terra iz Sovinjaka, te Humska konoba iz Huma.

    Za vrijeme manifestacije moguće je kušati raznovrsna jela sa šparogama po promotivnim cijenama.

Cijene menija kreću se od 70,00 pa do 350,00 kn koji uključuju i tartufe, a osim tradicionalne fritaje sa šparogama, posjetitelji mogu kušati i neka nova jela poput gnudija sa tartufima i šparogama, salate sa šparogama, mladim špinatom i prepeličjim jajima, file brancina sa kremom od šparoga, ali i nedeve s umakom od šparoga i pršuta.

Veseli nas to što se ugostitelji i dalje rado uključuju u samu akciju, a vidimo da se i broj godinama povećava. Upravo takvim akcijima želimo gostima približiti tradicionalna jela i okuse, ali ih i upoznati s nekim novim i modernijim.

NOVI NATJEČAJ ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novi Natječaj za operaciju 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ iz Programa ruralnog razvoja RH.

Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (na dan podnošenja Zahtjeva za potporu) koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja Zahtjeva za potporu.

Potpora mladim poljoprivrednicima u obliku bespovratnih financijskih sredstava dodjeljuje se na dva načina:

-          372.000,00 kuna onima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) najmanje 5 godina nakon konačne isplate potpore.

-          148.800,00 kuna  onima kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede.

Ovim bespovratnim sredstvima mogu se financirati mnogobrojne aktivnosti kao npr. kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i dr.

Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 25. travnja 2018. godine od 12:00 sati do 13. lipnja 2018. godine do 12:00 sati. 

Rok za podnošenje Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu počinje teći od 25. travnja 2018. godine od 12:00 sati do 13. lipnja 2018. godine do 12:00 sati.

Sve detalje o natječaju možete pogledati na sljedećem linku: https://www.apprrr.hr/novi-natjecaj-za-mlade-poljoprivrednike-132-milijuna-kuna-po-novim-pravilima/

Hoditi i zdravi biti


U sklopu javno-zdravstvene manifestacije „Hoditi i zdravi biti“ na području Grad Buzeta održat će se sljedeće aktivnosti:
- u petak 13. travnja 2018. godine Dječji vrtić „Grdelin“ i Srednja škola Buzet organizirat će zajedničko hodanje okolicom Buzeta (ovisno o uzrastu djece). Buzetski srednjoškolci uključit će se u aktivnost kao pratitelji djeci predškolskog uzrasta.   
- u subotu, 14.4.2018. godine održava se središnja manifestacija prema sljedećem programu:
9.30 h okupljanje u podnožju kaštela Petrapilosa – mjerenje tlaka i šećera
10.00 h vježbe razgibavanja prije polaska 
Staza: podnožje kaštela Petrapilosa (polazak) – kaštel Petrapilosa – selo Flanki – podnožje kaštela Petrapilosa
13.00 h ručak za sudionike i zajedničko druženje u društvenom domu u Škujarima 
Pridružite nam se i učinite korak dalje za svoje zdravlje uz pješačenje, druženje i veselo ozračje te povodom Europske godine kulturne baštine upoznajte jedan od zaštićenih spomenika kulture na području Grada Buzeta. 
Organizator za područje Grada Buzeta: Grad Buzet
Suorganizatori za područje Grada Buzeta:
Eko udruga „Buzetska margerita“, MUH – Udruga Buzet, Dječji vrtić „Grdelin“, Dom za starije osobe Buzet, Osnovna škola „Vazmoslav Gržalja“ Buzet,  Srednja škola Buzet, HPD „Planik“ Umag – Podružnica Buzet,  GD Crvenog križa Buzet.
 

AKCIJA SAKUPLJANJA AMBALAŽNOG OTPADA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Poštovani poljoprivrednici,

dana 16. travnja 2018. godine u vremenu od 09,00 do 10,30 sati u Buzetu, poslovni prostor Parka d.o.o., na izdvojenoj lokaciji MOST 25, (u neposrednoj blizini parkirališta CIMOS) održat će se akcija sakupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja.

Organizator ove akcije je tvrtka C.I.A.K. d.o.o. Na mjestu sakupljanja prihvaća se ambalaža sljedećih tvrtki članova Udruge CROCPA: Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro. Ambalažni otpad ostalih tvrtki neće biti prihvaćen pa se mole poljoprivrednici da se u svrhu pravilnog zbrinjavanja ambalaže ostalih tvrtki koje nisu dio projekta obrate proizvođačima/uvoznicima tih proizvoda.

Prilikom preuzimanja prazne ambalaže, tvrtka C.I.A.K. će za preuzetu količinu otpada posjedniku ovjeriti ispravno popunjeni prateći list. Na taj način poljoprivrednik ima dokaz o pravilnom postupanju s praznom ambalažom sredstava za zaštitu bilja. Ovjereni prateći list poljoprivrednik je dužan pokazati inspektoru Ministarstva zaštite okoliša prilikom obilaska terena.

Molimo poljoprivrednike koji imaju više od cca. 100 kg ambalaže ili 1 big bag (cca. 1m3)  da ne donose ambalažu na lokacije iz mreže nego da se direktno jave tvrtki C.I.A.K. d.o.o. (tel.: 01/3463-521, e-mail: ciak@ciak.hr) koja će organizirati preuzimanje ambalaže na njihovoj lokaciji.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata povodom uskršnjih blagdana

Na temelju članka 9. stavka 3. podstavka 3. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“ 85/15, 121/16) i članka 94. Statuta Grada Buzeta („Službene novine Grada Buzeta“, broj 7/17 - pročišćeni tekst), gradonačelnik Grada Buzeta je dana 29. ožujka 2018. godine donio Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekta tijekom uskršnjih blagdana 2018. godine.

ODLUKA
Odluka o radnom vremenu

Obavijest o organiziranju posjete proljetnom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu - 7. travnja 2018.

Međunarodni poljoprivredni, gospodarski i obrtnički sajam, svake godine bilježi rast broja izlagača, količine izložbenih površina i broja posjetitelja. Poljoprivrednici mogu na više od 78 000 m2 po povoljnim cijenama kupiti sjemensku robu, zaštitne sredstva i poljoprivrednu mehanizaciju, organiziraju se stručni skupovi, okrugli stolovi, predavanja i prezentacije rada poljoprivrednih strojeva. Moguće je razgledati  veliku izložbu traktora i mehanizacije, sve za uređenje okućnica, parkova i voćnjaka, opremu i strojevi za šumarstvo te obradu drveta. Na sajmu izlaže više od 450 izlagača iz zemlje i inozemstva, a svakako ne nedostaje niti ugostiteljske ponude.

Detalji o organizaciji puta mogu se naći na sljedećoj poveznici:

http://www.istrianatravel.hr/?l=hr&ispis=izleti&id=17

U Karolininoj kući u starogradskoj jezgri Buzeta pronađen vrijedan nalaz iz 1. stoljeća

Jučer je u Buzetu održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti projekta KulTourSpirit za Grad Buzet i vrijedan arheološki nalaz iz 1. stoljeća koji je pronađen u Karolininoj kući prilikom provedbe arheoloških istraživanja.

Projekt KulTourSpirit - Revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva, financira se iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija – „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“.  Vodeći partner je Grad Pazin, a partneri na projektu su Istarska županija, Grad Buzet, Općina Kanfanar, Općina Svetvinčenat i Udruga Istra Inspirit. Ukupna vrijednost projekta je 6.879.662,50 kuna, od čega Europska unija projekt financira u iznosu od  5.503.730,00 kuna. Ukupna vrijednost projekta za Grad Buzet iznosi 1.674.587,00 kuna.

KulTourSpirit je program razvoja kulturnog i kreativnog turizma koji će provoditi Istarska županija, 4 jedinice lokalne samouprave: Općina Kanfanar, Općina Svetvinčenat, Grad Pazin i Grad Buzet, te Udruga Istra Inspirit koja ih sve okuplja kroz svoje postojeće aktivnosti storytellinga.

Projektom su uključeni zaštićeni kulturni objekti koja do tada nisu bili dovoljno valorizirani ni promovirani. Istra Inspirit doživljajima koji se održavaju na lokacijama u unutrašnjosti Istre tijekom četiri godine postignuta je značajna promocija općina i gradova u kojima se isti održavaju, a ti su doživljaji postali svojevrstan prepoznatljivi brend mjesta.

U sklopu projekta promicat će se kulturna baština Kaštela kroz Kuću istarskih priča i legendi, Starogradska jezgra i turistička ponuda Pazina (kroz projektiranje info-centra i vidikovca u sklopu zvonika Crkve Svetog Nikole), arheološki park u Dvigradu, Centar starih zanata u sklopu Palače Moretti, te Karolinina kuća ljekovitog bilja u Buzetu, povijesna jezgra i Gradska loža Svetvinčenata. Također će se nastaviti s razvojem branda Istra Inspirit kroz izradu i provedbu komunikacijske i marketinške strategije u sklopu koje će se promicati svi lokaliteti uključeni u Integrirani program.

PALAČA MORETTI - CENTAR STARIH ZANATA - Kompleks klasicističke palače s početka 19. st. izgrađen je na zapadnom gradskom bedemu povijesne jezgre Buzeta te sudjeluje u stvaranju reprezentativne gradske vizure. U obuhvatu Integriranog programa ovo krilo palače urediti će se kao novi Centar starih zanata, tj. edukativni, interpretacijski i izložbeni centar koji stavlja naglasak na prikazivanje starih zanata u buzetskoj starogradskoj jezgri. Centar će biti središnji dio „Etno-magistrale starih zanata“ i obuhvaćati će interpretacijsko – izložbeni dio koji predstavlja zanate, od izložbe muzejskih predmeta (oruđa, naprava i proizvoda), preko multimedijalne interaktivne interpretacije za posjetitelje, pa do istraživačko-edukativnih sadržaja u proučavanju etnološkog aspekta materijalne kulturne baštine Starog grada Buzeta.

KAROLININA KUĆA LJEKOVITOG BILJA - Stambena zgrada u Buzetu jednokatnica je izgrađena nad istočnim gradskim bedemom okrenuta prema dolini Mirne u podnožju brda, unutar zaštićene povijesne jezgre Buzeta. Ulaganjem u njenu obnovu, ova kuća će postati „Karolinina kuća ljekovitog bilja“. Kuća će imati ulogu edukacijskog, izložbenog i znanstvenog prostora namijenjenog prezentaciji kulture korištenja samoniklog i ljekovitog bilja prema recepturi prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Od sadržaja će obuhvatiti vrt ljekovitog bilja ispred kuće, sušionu, te multifunkcionalni prostor u zatvorenom dijelu te u dvorištu, namijenjen preradi bilja, znanstvenom istraživanju, edukaciji i prezentaciji za posjetitelje, te multimedijalne sadržaje, primjerene očekivanjima i interesima suvremenih kulturnih turista.

„Tijekom provedbe opsežnih arheoloških istraživanja na istočnom rubu Karolinine kuće prije samih istočnih zidina grada, pronađena je rimska nadgrobna ara koja datira iz kraja 1 st. Na prednjem licu ima uklesan natpis, a na bočnim se stranicama nalaze reljefni prikazi vrča i patere, također je ukrašena floralnim motivima (akantus i sl.). Prema istraživanju, nadgrobnu aru je ženska osoba Lepoka Tertula (Laepoca Tertulla) podigla svome bratu i još jednoj ženskoj osobi„– izjavio je arheolog Josip Burmaz

 „Tijekom 2018. godine koja se obilježava kao Europska godina kulturne baštine na području Grada Buzeta provodi se više različitih programa i aktivnosti te nekoliko projekata sufinanciranih sredstvima EU usmjerenih upravo prema kulturnoj baštini. Jedan od takvih projekata je projekt KulTourSpirit - Revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva sufinanciran sredstvima EU.

Buzetskim projektnim aktivnostima predviđena je izrada cjelokupne tehničke dokumentacije za dva zaštićena objekta u buzetskoj starogradskoj jezgri  - palaču Moretti i Karolininu kuću.

Kako bi sadržaji koji će se osmisliti za navedene objekte u starogradskoj jezgri bili utemeljeni na povijesnim vrelima, neovisno o provedbi projekta KulTourSpirit, prof. emerituss Miroslav Bertoša u suradnji s  Katedrom Čakavskog sabora Buzet, proveo je istraživanja te očekujemo dovršetak rukopisa njegove knjige radnog naslova  „LJUDI I DRUŠTVO U BUZETU POLOVICOM XVIII. STOLJEĆA - Previranje života u jednom kaštelu predindustrijske Europe“. – izjavila je Grah Ciliga

 „Integriranim pristupom i ulaganjima u kulturnu baštinu želi se ojačati razvoj turizma temeljenog na kulturnoj baštini dok uspostava ovih novih centra u Buzetu stvara pretpostavke za daljnji razvoj kulturnog turizma,  jačanje  privatnih inicijativa i malog poduzetništva lokalnog stanovništva koji će dodatno formirati kreativnu ponudu destinacije Buzeta. Upravo će se storytelling-om postići prožimanje objekata kulturne baštine posebnostima nematerijalne kulture (mitovi, priče i legende) povezane uz Palaču Moretti i Karolininu kuću u starogradskoj jezgri Buzeta, čime se stvara snažna simbioza te se ostvaruju pretpostavke za razvoj budućih projekata  koji će moći uključiti širi spektar lokalne zajednice.“ – Izjavila je Vivoda

 

Rezultati Javnog natječaja za programe i projekte udruga za 2018. godinu

Povjerenstva za kvalitativnu procjenu pristiglih prijava na Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za Grad Buzet koje provode organizacije civilnog društva za 2018. godinu, dana 21. ožujka 2018. godine donijela su sljedeće odluke: Odluku o dodjeli sredstava za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija OCD-a u područjima kultura, djeca i mladi te sport i rekreacija u 2018. godini i Odluku o dodjeli sredstava za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija OCD-a u područjima razvoj civilnog društva te socijalna skrb i zaštita zdravlja u 2018. godini.

Obavještavaju se sve OCD-a kojima su odobrena sredstva za financiranje u 2018. godini da u najkraćem mogućem roku u Upravni odjel za opće poslove, društvene djelatnosti i razvojne projekte (II. istarske brigade 11) osobnim dolaskom uz prethodnu najavu, najkasnije do 5.4.2018. godine dostave priloge prije potpisa ugovora i to:

- usklađene obrasce proračuna s odobrenim sredstvima (Obrazac OCD 2),
- obrazac izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja (OCD 3),
- dokaz da se protiv odgovorne osobe OCD-a  i voditelja projekta ne vodi  kazneni postupak. 

Odluka_kultura, djeca i mladi te sport i rekreacija_18

Odluka_razvoj civilnog društva te socijalna skrb i zaštita zdravlja_18

JAVNI POZIV -  POTICANJE RAZVOJA PODUZETNIŠTVA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI ZA 2018. GODINU

JAVNI POZIV ZA DODJELU POTPORA ZA POTICANJE RAZVOJA PODUZETNIŠTVA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI ZA 2018. GODINU

Prioritet ovog Javnog poziva je putem ciljane potpore za razvojna ulaganja povećati zaposlenost, te jačati konkurentnost i poticati rast malih gospodarskih subjekata, koji svojim poslovanjem ostvaruju tržišnu uspješnost.

U cilju poticanja razvoja poduzetništva u 2018. godini dodijelit će se financijska sredstva za realizaciju sljedećih mjera:

1. POTPORE ZA POČETAK POSLOVANJA - SAMOZAPOŠLJAVANJE
2. SUBVENCIONIRANJE NABAVE NOVE OPREME
3. JAČANJE KONKURENTNOSTI PRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE

 

1. PREDMET I TRAJANJE JAVNOG POZIVA

Predmet ovog Javnog poziva je dodjela bespovratnih sredstava. Poziv se objavljuje na mrežnim stranicama Istarske županije.

Trajanje javnog poziva je od 20.03.2018. s početkom u 08.00 sati do 20.06.2018. do 16.00 sati, odnosno do iskorištenja sredstava.

2. KORISNICI SREDSTAVA

Subjekti malog gospodarstva utvrđeni Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (“Narodne novine” broj 29/02, 63/07, 53/12, 56/13, 121/16), koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu i čije je sjedište na području Istarske županije.

3. CILJEVI I PRIORITETI JAVNOG POZIVA

Prioritet ovog Javnog poziva je putem ciljane potpore za razvojna ulaganja povećati zaposlenost, te jačati konkurentnost i poticati rast malih gospodarskih subjekata, koji svojim poslovanjem ostvaruju tržišnu uspješnost.

Ciljevi ovog Javnog poziva su:

· povećanje učinkovitosti poslovanja i konkurentnosti malih gospodarskih subjekata,
· unaprjeđenje učinkovitosti proizvodnje i proizvodnih procesa putem jačanja i modernizacije tehnološke baze malih gospodarskih subjekata,
· jačanje pozicije malih gospodarskih subjekata na tržištu i omogućavanje širenja proizvodnje i proizvodnog asortimana,
· otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje postojećih,
· nabava suvremenih strojeva alata i opreme čime se osnažuje sektor proizvodnih djelatnosti,
· smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika prilikom pokretanja poslovanja.

Za kompletan sadržaj Javnog poziva sa svim obrascima i uputama za prijavu - vidi mrežnu stranicu Istarske županije.

POZIV POLJOPRIVREDNICIMA - vinogradarima

Radi ažuriranja podataka o napuštenim vinogradima na području Grada Buzeta koji su u vlasništvu Republike Hrvatske, a radi iskrčenja nasada zaraženih zlatnom žuticom, pozivamo sve poljoprivrednike-vinogradare koji koriste poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske, a koje se vodi u katastarskom operatu kao kultura VINOGRAD, da najkasnije do 26.03.2018. u gradsku upravu Grada Buzeta dostave podatak koje katastarske čestice i u kojoj K.O. obrađuju, a za koje nemaju  ugovor o zakupu ili privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

Širokopojasni internet za 90 posto kućanstava Buzeštine

Gradovi Buzet, Labin i Pazin, te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Sveti Petar u Šumi potpisali su danas u Lupoglavu Sporazum o ulaganju u izgradnju širokopojasne mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) s tvrtkom RUNE ADRIA TELEKOMUNIKACIJSKA INFRASTRUKTURA, za izgradnju telekomunikacijske infrastrukture d.o.o. Ta se tvrtka navedenim sporazumom obvezuje izgraditi širokopojasnu mrežu i omogućiti pristup širokopojasnom internetu za više od 10 tisuća kućnih adresa što predstavlja više od 80 posto naseljenih adresa, za koje su u fazi izrade Planova razvoja širokopojasnog interneta iskazali komercijalni interes na području navedenih Jedinica lokalne samouprave. Na području Grada Buzeta Rune Adria iskazala je komercijalni interes za preko 90 posto kućanstava. Ova infrastruktura koja bi prema sporazumu trebala biti izgrađena do studenog 2020. godine značajno će potaknuti razvoj ovih krajeva i njegovim žiteljima omogućiti pristup internet tehnologijama najvećih brzina i kapaciteta.

- Na taj ćemo način našim sugrađanima u ruralnim područjima osigurati brz i jednostavan pristup informacijama, određenim javnim i financijskim uslugama, a u budućnosti i pristup zdravstvenim i mnogim drugim uslugama koje danas ne možemo ni zamisliti. Isto tako nadam se da će se značajno povećati konkurentnost usluga pružatelja internet usluga, koje će rezultirati i prihvatljivijim cijenama, rekao je tom prigodom koordinator projekta za općine i gradove Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta.

Potpisom ovog sporazuma konzorcij gradova i općina središnje, sjeverne i istočne Istre na taj će način, uz nekoliko Jedinica lokalnih samouprava na području Primorsko-goranske županije, prvi krenuti u cjelovitu izgradnju širokopojasnih mreža, na području Republike Hrvatske. Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić istaknuo je kako se s ovim projektom krenulo pred dvije godine kada su razmišljanja oko njegove realizacije bila nešto drugačija.

- Ideja je bila projekt kandidirati na natječaje Europske unije, a danas s projektom krećemo mnogo prije nego su natječaji za tu infrastrukturu uopće raspisani. Osim modernih i suvremenih tehnologija koje će biti na raspolaganju građanima još je važnije što će se postići bolja konkurentnost i gospodarski rast naših privrednim subjekata, jer dokazano je kako razvoj širokopojasnog interneta direktno utječe na povećanje BDP-a - dodao je Krulčić.

Upravo izborom Lupoglava za mjesto potpisivanja sporazuma željelo se pokazati koliko je ovaj projekt važan za ruralna područja, čiji će građani, pogotovo oni mlađi dobiti još jedan snažan razlog da ostaju ili čak i dolaze živjeti na ove prostore.

- Izuzetno mi je drago što je Grad Labin brzo reagirao i priključio se ovoj inicijativi - rekao je gradonačelnik Valter Glavičić. Nakon što smo vlastitim sredstvima optičkim mrežama spojili sva gradska poduzeća, škole i ustanove, ovim projektom najmodernijim tehnologijama dobiti će i naši građani izvan samog centra grada. Ovo je veliki korak u digitalno doba i Istra je i ovim primjerom pokazala da prednjači i u ovom području - dodao je Glavičić.

Direktor tvrtke Rune Adria Telekomunikacijska infrastruktura Saša Ukić dodao je kako se nada da će se ovoj inicijativi pridružiti i ostali istarski gradovi i općine.

- U ovaj dio projekta, za koji danas potpisujemo sporazum do studenog 2020 godine namjeravamo uložiti oko 80 milijuna kuna, a cilj ulaganja su upravo ruralna područja gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internet usluga. Sličan projekt proteklih smo godina realizirali na području susjedne Slovenije, a uz pomoć jedinica lokalne samouprave očekujemo ostvariti zacrtane ciljeve.

7. Dani otvorenih vrata Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet

Dječji vrtić ''Grdelin'' Vas poziva na 7. dane otvorenih vrata vrtića dana 22. i 23. ožujka 2018. godine.

Posjetitelji će imati mogućnost razgledati vrtić te vidjeti kako djeca uče putem igre i raznih aktivnosti. Također, dana 22. ožujka 2018. bit će predstavljen novouređeni centar senzomotorike za dječju igru.

Predlaže se posjeta vrtiću tijekom jutarnjih sati, najbolje od 9 do 10 sati, kada su djeca uključena u razne strukturirane aktivnosti.

Javno predstavljanje LAG-natječaja -  “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava’’

POZIV NA PREDSTAVLJANJE LAG-NATJEČAJA ZA TIP OPERACIJE 6.3. „POTPORA RAZVOJU MALIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA“ IZ LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE 2014. – 2020. LAG-A „SJEVERNA ISTRA“

 

Lokalna akcijska grupa „Sjeverna Istra“, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave – članovima LAG-a, vas poziva na predstavljanje LAG-natječaja za Tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ iz Lokalne razvojne strategije 2014. – 2020. koji je objavljen dana 08. ožujka 2018. godine.

 

Predstavljanje LAG-natječaja za Tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ dio je animacijskih aktivnosti u svrhu informiranja potencijalnih korisnika o LAG-natječaju. Aktivnost se odvija u okviru podmjere 19.4. „Tekući troškovi i animacija“ unutar mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., a sufinancirana je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

 

Predstavljanje LAG-natječaja za tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ održati će se prema sljedećem rasporedu:

 

15. ožujka 2018. s početkom u 18:00 sati, Narodni dom, vijećnica Grada Buzeta, II. Istarske brigade 2

Za sve zainteresirane s područja grada Buzeta, općina Lanišće i Oprtalj

 

19. ožujka 2018. s početkom u 18:00 sati u vijećnici Općine Tar-Vabriga, Istarska 8

Za sve zainteresirane s područja općina Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Vižinada i grada Novigrada

 

20. ožujka 2018. s početkom u 18:00 u Pučkom otvorenom učilištu Buje, Trg Josipa Broza Tita 6

Za sve zainteresirane s područja grada Buja i Umaga te općina Grožnjan i Brtonigla

 

Cilj ovog javnog predstavljanja je upoznati potencijalne korisnike kao i svu zainteresiranu javnost o predmetu ovog LAG-natječaja, uvjetima prihvatljivosti, prihvatljivim aktivnostima, kriterijima odabira i sl.

 

Svrha ovog LAG-natječaja je opstanak i razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava koji se temelji na potrebi za restrukturiranjem i povećanjem dodane vrijednosti. Ova operacija pruža pomoć malim potencijalno održivim farmama koje su orijentirane na tržišnu proizvodnju u skladu sa zahtjevima koje postavlja tržište, ali im nedostaju glavni resursi. Na taj način će se pomoći takvim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju da postanu gospodarski održivi, što je preduvjet za postizanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru.

 

Predstavljanje je namijenjeno korisnicima s LAG-područja koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika i koji pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu od 2.000 do 7.999 eura.

 

 

Sve zainteresirane molimo da prijave svoj dolazak na predstavljanje putem sljedećih kontakata:

Tel: 052 255 931

Mob: 095 325 5931

Email: info@lag-sjevernaistra.hr

 

 

Kontakt osoba za sve dodatne informacije:

 

Nika Martinčić

Tel: 052 255 931

Mob: 095 325 5931

Poziv na radionicu: Modeli upravljanja obnovljenom kulturnom baštinom - projekt KulTERRA

Pozivamo Vas na radionicu namijenjenu konzervatorsko-restauratorskoj struci, lokalnom stanovništvu i turističkim djelatnicima u sklopu projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa koja će se održati u petak, 16. ožujka, 2018. godine u vijećnici Grada Buzeta s početkom u 9.30 sati.

Tema radionice je 'Modeli upravljanja obnovljenom kulturnom baštinom', a predviđeno trajanje radionice je do 15.00 sati. Na radionici će sudjelovati domaći i inozemni stručnjaci iz područja upravljanja kulturnom baštinom koji će održati predavanja na navedene teme, te u nastavku sudjelovati na okruglom stolu.

S obzirom da je broj sudionika na radionici ograničen, molimo Vas da svoje sudjelovanje na radionici potvrdite na jedan od e-mailova info@svetvincenat.hr ili matea.stanic@svetvincenat.hr do utorka, 13. ožujka, 2018.godine u 12.00 sati.

Program radionice

LAG-natječaj za tip operacije 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Dana 08.03.2018 godine LAG „Sjeverna Istra“ objavljuje 1. LAG Natječaj iz LRS LAG-a za Tip Operacije 6.3.. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

Rok za podnošenje prijava počinje teći od 23.03.2018. godine i završava 23.04.2018. godine.
Ukupni iznos raspoloživih sredstava za ovaj Natječaj iznosi 75.000,00 EUR
Visina potpore po nositelju projektne prijave iznosi 15.000 EUR, odnosno 111.678,00 HRK.

 

Glavni podaci o natječaju:

Vrsta natječaja: Bespovratna sredstva

Datum otvaranja natječaja: 08.03.2018

Rok za prijavu: 23.04.2018

Iznos sredstava: 75.000,00 EUR

Tijelo: LAG "Sjeverna Istra

 

Tekst LAG-natječaja i sva prateća dokumentacija nalaze se na sljedećem linku:

http://www.lag-sjevernaistra.hr/natjecaj/lag-natjecaj-6-3/

Grad Buzet dio EU projekta DA-SPACE

Održano otvorenje prvog ciklusa Otvorenog inovacijskog laboratorija EU projekta DA-SPACE

 

Dana 19. veljače, u prostoru Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", održao se početni sastanak sudionika prvog ciklusa DA-SPACE Open Innovation Laba, čemu je prethodila Radionica o mentorstvu za tražitelje rješenja (poduzeća, jedinice lokalne i regionalne samouprave, javne institucije). Početnim sastankom otvoren je Otvoreni inovacijski laboratorij EU projekta “DA-SPACE – Open Innovation to raise Entrepreneurship Skills and Public Private Partnership in Danube Region” koji se nalazi u prostoru Rektorata, na adresi Zagrebačka 30. Projekt je sufinanciran iz Interreg Dunavskog Transnacionalnog programa, u njemu sudjeluje 12 partnera iz sedam europskih zemlja, a provoditi će se do lipnja 2019. godine.

Početni sastanak okupio je mlade talente koji su iskazali interes za sudjelovanjem u prvom ciklusu, te njihove mentore. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije nositelji su ove projektne aktivnosti u regiji, a uz njih su na otvorenju sudjelovali i predstavnici Istarske regionalne energetske agencije IRENA-e, Grada Buzeta, Maistre, Infobipa, Eurokonzaltinga i Uniline-a koji će imati ulogu mentora.

 

Tijekom prvog ciklusa Otvorenog inovacijskog laboratorija, mladi će talenti inovativnim metodama i uz timski rad s mentorima tražiti rješenja, testirati ideje te putem edukacija jačati svoje poduzetničke vještine. Uključivanjem u ciklus inovacijskog laboratorija, polaznicima će se omogućiti kvalitetno mentorstvo, stjecanje praktičnih znanja i poduzetničkih vještina, potencijalno zapošljavanje te umrežavanje na regionalnoj i međunarodnoj razini.

Objava natječaja za podmjeru 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva

Obavještavamo Vas da je izašao natječaj za provedbu Podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« – provedba tipa operacije 4.1.1. »Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« sektor biljne proizvodnje.

Natječaj je objavljen na stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, link: http://www.apprrr.hr/podmjera-41-potpora-za-ulaganja-u-poljoprivredna-gospodarstva-1962.aspx

Radionica: Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organizira radionice za potencijalne korisnike mjere 6 “Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja”, podmjere 6.2, tipa operacije 6.2.1 “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Radionica je namijenjena korisnicima upisanim u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja Zahtjeva za potporu, koji pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu od najmanje 1.000 eura.

Podsjećamo, u Narodnim novinama, broj 1/2018 od 3. siječnja 2018. godine objavljen je Pravilnik koji definira uvjete prihvatljivosti za korištenje tipa operacije 6.2.1.”Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je natječaj, a prijave na natječaj podnose se od 12. ožujka do 23. travnja 2018. godine. Više informacija o provedbi natječaja pronađite na sljedećoj poveznici

Svrha natječaja je stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja, a cilj radionice je približiti korisnicima postupak i način prijave na natječaj.

Radionica će se održati u Buzetu, dana 16.02.2018. godine, u Pučkom otvorenom učilištu, kino dvorana, II. istarske brigade 2, u 11,00 sati.

Prijaviti se možete putem sljedećeg prijavnog  OBRASCA.

Natječaj za popunu radnog mjesta u okviru projekta KulTERRA

Temeljem odredbi Zakona o radu, Pravilnika o radu Pučkog otvorenog učilišta „Augustin Vivoda“ Buzet i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE „AUGUSTIN VIVODA“ BUZET

raspisuje

N A T J E Č A J

za popunu radnog mjesta

KULTURNO-UMJETNIČKI KOORDINATOR U SKLOPU PROJEKTA KulTERRA

·         jedan izvršitelj na određeno puno radno vrijeme, od 01. ožujka 2018. do 01. lipnja 2019. godine

za rad u stopostotnom radnom vremenu na projektu KulTERRA kojega sufinancira Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Uvjeti:

·         VSS društvenog, humanističkog ili umjetničkog usmjerenja

·         2 godine radnog iskustva na poslovima vezanim uz organizaciju kulturnih djelatnosti

·         dobro poznavanje engleskog i najmanje još jednog stranog jezika

·         odlično poznavanje rada na računalu

·         vozačka dozvola B kategorije

·         organizacijske i komunikacijske sposobnosti

Opis poslova:

·         vođenje projekta KulTERRA za i u ime POU „Augustin Vivoda“

·         komunikacija i koordinacija s vodećim i ostalim projektnim partnerima

·         koordinacija sastanaka s vanjskim stručnjacima

·         provođenje aktivnosti u sklopu organizacije manifestacija iz projekta KulTERRA

·         osmišljavanje i kreiranje kulturnih događanja u Kaštelu Pietrapilosa u sklopu projekta KulTERRA

·         organiziranje kazališnih, glazbenih, estradnih, izložbenih, filmskih i drugih kulturno-umjetničkih programa

·         suradnja sa svim subjektima u kulturi na području Grada Buzeta i šire

·         Djelatnik će u sklopu projekta KulTERRA biti odgovoran za upravljanje,  implementaciju i provođenje projektnih aktivnosti i cjelokupno vođenje projekta za i u ime Poslodavca.

·         Djelatnik će obavljati i druge poslove u skladu s definiranim aktivnostima projekta KulTERRA i pravilima provedbe projekata koji se sufinanciraju iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

 

Sukladno odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova na natječaj se, pod ravnopravnim uvjetima, imaju pravo javiti osobe oba spola.

Uz prijavu kandidati su dužni priložiti:

·         životopis

·         dokaz državljanstva (preslika domovnice ili osobne iskaznice)

·         dokaze o stručnoj spremi

·         dokaz o radnom iskustvu (elektronički zapis ili potvrda o podacima evidentiranim u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje)

·         uvjerenje o nekažnjavanju, ne starije od šest mjeseci

Isprave se prilažu u neovjerenom presliku, a prije izbora kandidata, kandidat predložen za zasnivanje radnog odnosa, predočit će izvornike.

Rok za podnošenje prijava je 8 (osam) dana od dana objave ovog natječaja.

Prijavu na natječaj s prilozima poslati na adresu: Pučko otvoreno učilište „Augustin Vivoda“ Buzet, 2. istarske brigade 2, 52420 BUZET ili osobno predati s naznakom “Prijava na Natječaj za popunu radnog mjesta“.

Urednom prijavom smatrat će se ona koja sadrži sve podatke i priloge navedene u javnom natječaju te koja je vlastoručno potpisana. Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati. Osobe koje prema posebnim propisima ostvaruju pravo prednosti, moraju se u prijavi na natječaj pozvati na to pravo, odnosno priložiti propisane dokaze o svom statusu.

S prijavljenim kandidatima koji ispunjavaju formalne uvjete provest će se intervju radi provjere znanja i sposobnosti bitnih za obavljanje poslova na radnom mjestu za koje se primaju. Intervju će se održati dana 19. veljače 2018. godine u dvorani za sastanke na 2. katu Narodnog doma u Buzetu (Buzet, II istarske brigade 2) u 10.00 sati. Ako kandidat ne pristupi intervjuu smatrat će se da je povukao prijavu na natječaj.

O rezultatima natječaja svi će kandidati biti obaviješteni na isti način i u istome roku. Priložena natječajna dokumentacija se ne vraća.

TEKST NATJEČAJA

Natječaji LAG-a u 2018. godini - poziv na predstavljanje

Lokalna akcijska grupa „Sjeverna Istra“, u suradnji s gradom Buzetom i općinom Lanišće, vas poziva na predstavljanje Plana provedbe LAG-natječaja u 2018. godini.

Predstavljanje Plana provedbe LAG-natječaja u 2018. godini dio je animacijskih aktivnosti u svrhu pripreme projekata koji se planiraju provoditi putem Lokalne razvojne strategije LAG-a „Sjeverna Istra“ (LRS). Aktivnost se odvija u okviru podmjere 19.4. „Tekući troškovi i animacija” unutar mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., a sufinancirana je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Predstavljanje Plana provedbe LAG-natječaja u 2018. godini će se održati dana:

31. siječnja 2018. godine

s početkom u 18:00 sati

Narodni dom, Gradska vijećnica,

II. istarske brigade 2, Buzet

Cilj ovog javnog predstavljanja je upoznati zainteresiranu javnost s procesom odabira projekata na LAG-razini koji će pristići po pojedinom LAG-natječaju u okviru provedbe LRS-a te informirati o tipovima operacija za koje će LAG-natječaji biti objavljeni u 2018. godini. 

Predstavljanje je namijenjeno svim zainteresiranima za prijavu na LAG-natječaje s područja grada Buzeta i općine Lanišće: OPG-ovima, tvrtkama, obrtima, predstavnicima JLS-ova, udrugama i ostalima.

 

Teme koje će biti obrađene su sljedeće:

Predstavljanje LAG-a i Lokalne razvojne strategije LAG-a 2014. – 2020.

Plan provedbe LRS-a i LAG-natječaja.

Prezentacija postupka odabira projekata na LAG-razini u okviru provedbe LRS-a.

Sažeti prikaz natječaja koji će se objaviti u 2018. godini.

 

Sve zainteresirane molimo da prijave svoj dolazak na predstavljanje putem sljedećih kontakata:

Tel: 052 255 931

Mob: 098 99 44 399

E-mail: info@lag-sjevernaistra.hr

 

Rok za prijavu je 31.01.2018.

 

Kontakt osoba za sve dodatne informacije:

Isabela Knežević

Tel: 052 255 931

Mob: 098 99 44 399

POZIV

LETAK

Oglas za radno mjesto

Na temelju odredbi članaka 29., vezano uz članak 19. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“, broj 86/08. i 61/11., u daljnjem tekstu Zakon), članka 30. i 31. Pravilnika o unutarnjem redu gradske uprave („Službene novine Grada Buzeta“, broj 12/17.) te točke II. Plana prijma u službu u upravnim tijelima Grada Buzeta za 2018. godinu („Službene novine Grada Buzeta“, broj 12/17.), pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Grada Buzeta objavljuje

OGLAS

za prijam u službu na određeno vrijeme od 6 mjeseci radi obavljanja privremenih poslova na radno mjesto:

1. VIŠI STRUČNI SURADNIK ZA NAPLATU POTRAŽIVANJA I PRISILNU NAPLATU - 1 izvršitelj

2. Stručni i drugi uvjeti:

 • magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke,
 • najmanje 1 godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima,
 • položen državni stručni ispit,
 • dobro poznavanje najmanje jednog stranog jezika,
 • dobro poznavanje rada na računalu.

3. Osim navedenih posebnih uvjeta, kandidati / kandidatkinje moraju ispunjavati i opće uvjete za prijam u službu utvrđene člankom 12. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (punoljetnost, hrvatsko državljanstvo, zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se osoba prima), a za njihov prijam u službu ne smiju postojati zapreke iz članka 15. i 16. istog Zakona.

4. Na oglas se mogu javiti osobe obaju spola. Riječi i pojmovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom Oglasu odnose se jednako na muški i ženski rod, neovisno jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu.

5. Ako kandidat ostvaruje pravo na prednost pri zapošljavanju prema posebnom zakonu, dužan/dužna je u prijavi na oglas pozvati se na to pravo i ima prednost u odnosu na ostale kandidate/kandidatkinje samo pod jednakim uvjetima.

   Da bi ostvario pravo prednosti pri zapošljavanju, kandidat koji ispunjava uvjete za ostvarivanje tog prava, dužan je uz prijavu na oglas priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo spomenuto pravo, dokaz iz kojeg je vidljivo na koji način je prestao radni odnos kod posljednjeg poslodavca (ugovor, rješenje, odluka i slično), te dokaz da je nezaposlen (uvjerenje ili evidencijski list Hrvatskog zavoda za zapošljavanje).

6. Služba se zasniva na određeno vrijeme, uz obvezni probni rad od 2 mjeseca. Služba na određeno vrijeme ne može postati služba na neodređeno vrijeme, osim ako Zakonom nije drukčije određeno

7. Uz pisanu prijavu s naznakom za koje radno mjesto se podnosi prijava kandidati su dužni priložiti sljedeću dokumentaciju:

 • životopis,
 • dokaz o hrvatskom državljanstvu (presliku osobne iskaznice ili domovnice),
 • diplomu kojom se potvrđuje ispunjenje uvjeta stupnja obrazovanja (stručna sprema) i struke određenih ovim oglasom (preslika),
 • elektronički zapis ili potvrdu o podacima evidentiranima u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje,
 • dokaz o radnom iskustvu za koje se traži odgovarajuće stručno znanje i struka (preslika rješenja o rasporedu, ugovora o radu ili potvrda poslodavca koja mora sadržavati vrstu poslova koje je kandidat obavljao, vrstu stručne spreme za te poslove i vremensko razdoblje u kojim ih je obavljao), u ukupnom trajanju od najmanje 1 godine.
 • uvjerenje o položenom državnom stručnom ispitu,
 • uvjerenje nadležnog suda da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak ili da nije pravomoćno osuđen za kazneno djelo iz članka 15. Zakona (ne starije od 6 mjeseca),
 • dokaz o poznavanju rada na računalu ( preslika svjedodžbe odgovarajućeg razreda srednje, više škole ili fakulteta iz kojeg je vidljivo da je uspješno položen predmet informatike, ili presliku potvrde ovlaštenog organizatora tečaja iz kojeg je vidljivo da je uspješno završen tečaj u čijem je programu obuhvaćen rad na računalu, ili vlastoručno potpisana  izjava o poznavanju rada na računalu),
 • dokaz o poznavanju stranog jezika (presliku svjedodžbe odgovarajućeg razreda srednje, više škole ili fakulteta iz kojeg je vidljivo da je uspješno položen predmet iz stranog jezika, ili presliku potvrde ovlaštenog organizatora tečaja iz kojeg je vidljivo da je uspješno završen tečaj stranog jezika, ili vlastoručno potpisana izjava o poznavanju određenog stranog jezika),
 • vlastoručno potpisanu izjavu o nepostojanju zapreke za prijem u službu iz članka 15. i 16. ZSN-a (izjavu nije potrebno ovjeravati).

 

Kandidati prilažu uz prijavu skenirane originale dokumenata, a prije donošenja rješenja o prijemu u službu predočit će se izvornik. Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova radnog mjesta za koje se osoba prima, dostavlja izabrani kandidat po obavijesti o izboru, a prije donošenja rješenja o prijemu u službu.

Natjecati se mogu i kandidati koji nemaju položen državni stručni ispit, a kojeg će u slučaju prijma u službu biti obvezni položiti u skladu sa zakonom.

8. Urednom prijavom smatra se pisana prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u oglasu za prijem u službu. Osoba koja nije podnijela pravodobnu i urednu pisanu prijavu ili ne ispunjava formalne uvjete iz oglasa, ne smatra se kandidatom prijavljenim na oglas.

9. S kandidatima koji ispunjavaju formalne uvjete prijavljenim na oglas provest će se testiranje i intervju radi provjere znanja i sposobnosti bitnih za obavljanje poslova radnog mjesta za koje se primaju.

10. Ako kandidat ne pristupi prethodnoj provjeri znanja, smatra se da je povukao prijavu na oglas za prijem u službu.

11. Opis poslova i podaci o plaći radnog mjesta koje se popunjava oglasom, način obavljanja prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata, područje provjere, te pravni i drugi izvori za pripremanje kandidata za provjeru navedeni su na službenoj internetskoj stranici www.buzet.hr.

12. Na službenoj internetskoj stranici www.buzet.hr i na oglasnoj ploči gradske uprave, Grada Buzeta bit će objavljeno vrijeme i mjesto održavanja prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata, najmanje 5 dana prije održavanja provjere.

13. Pisanu prijavu na oglas s priloženim dokazima o ispunjavanju uvjeta podnosi se u roku od 8 dana od objave na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“, neposredno ili preporučenom pošiljkom, s naznakom: „Oglas za prijem u službu – viši stručni suradnik za naplatu potraživanja i prisilnu naplatu“, na adresu: Grad Buzet, II. istarske brigade 11, 52420 Buzet.

14. Oglas će se objavit na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na web-stranici www.buzet.hr, te na oglasnoj ploči Grada Buzeta. Za računanje roka mjerodavan je dan objave na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

15. Kandidati će o rezultatima oglasa biti obaviješteni u zakonskom roku.

OGLAS
OPIS POSLOVA I PODACI O PLAĆI

POZIV NA PRETHODNU PROVJERU ZNANJA I SPOSOBNOSTI (PISANO TESTIRANJE)

Javni natječaj za programe i projekte udruga za 2018. godinu

Gradonačelnik Grada Buzeta dana 9. siječnja 2018. godine objavljuje "Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za Grad Buzet koje provode organizacije civilnog društva za 2018. godinu".

Grad Buzet poziva sve organizacije civilnog društva koje imaju sjedište ili djeluju na području Grada Buzeta a svojim djelovanjem obuhvaćaju korisnike s područja Grada Buzeta da se prijave na Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za Grad Buzet koje provode organizacije civilnog društva za 2018. godinu

Prijave se dostavljaju isključivo na propisanim obrascima, popunjavaju putem računala te šalju ovjerene i potpisane u papirnatom obliku sa svim obveznim prilozima.

Svaki prijavitelj može prijaviti najviše dva (2) projekta te istovremeno može biti partner na više projekata.

Obrazac opisa projekta OCD 1 i Obrazac proračuna OCD 2 dostavljaju se obvezno i u elektroničkom obliku (kao word i excel dokument) putem mrežne stranice: http://grad.buzet.hr.

Obrasci koji su sastavni dio natječajne dokumentacije zajedno s Uputama za prijavitelje, dostupni su na mrežnim stranicama Grada Buzeta (www.buzet.hr i http://grad.buzet.hr)

Dokumentacija za prijavu u papirnatom obliku (potpisani i ovjereni izvornik) šalje se poštom, kurirom ili osobno (predaje se u pisarnici Grada Buzeta) na adresu: Grad Buzet, II. istarske brigade 11, 52420 Buzet, uz napomenu: Javni natječaj za financiranje projekata OCD-a za 2018. godinu – ne otvarati.

Sva pitanja vezana uz ovaj Javni natječaj mogu se postaviti isključivo elektroničkim putem, slanjem upita do zaključno 5. veljače 2018. godine na adresu elektronske pošte: udruge@buzet.hr ili putem mrežne stranice http://grad.buzet.hr.

Detaljne upute o uvjetima, načinu prijavljivanja i postupku provedbe ovog Javnog natječaja (postupanju s dokumentacijom, dostavi dokumentacije, postupku pregleda dostavljenih prijava, procjeni prijava, donošenju odluke o dodjeli financijskih sredstava, podnošenju prigovora, ugovaranju, i sl.) kao i indikativni kalendar provedbe Natječaja nalaze se u Uputama za prijavitelje koje su sastavni dio Javnog natječaja dostupnim na mrežnim stranicama Grada Buzeta (www.buzet.hr i http://grad.buzet.hr).

Pravilnik o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja programa i projekata od interesa za Grad Buzet koje provode udruge

Tekst javnog natječaja

Upute za prijavitelje

Obrazac opisa projekta (OCD1)

Obrazac proračuna (OCD2)

Izjava o partnerstvu (OCD4)

Popis članova udruge (OCD5)

Izjava o ispunjenim obvezama prema Gradu Buzetu (OCD 6)

Kontrolna lista i popis priloga 

Predložak adresiranja prijave

Natječaj: Pomagač djetetu s teškoćama u razvoju

Temeljem Članka 26. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN br.10/97; 107/07; i 94/13) Dječji vrtić „Grdelin“ Buzet temeljem Odluke Upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet raspisuje

NATJEČAJ

za zasnivanje radnog odnosa na određeno, nepuno radno vrijeme u Dječjem vrtiću „Grdelin“ Buzet

 

Za radno mjesto: POMAGAČ DJETETU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU  M/Ž -  jedan izvršitelj na  određeno, nepuno radno vrijeme (20 sati tjedno) na rok do 31.8.2018. godine

 

Uvjeti koji kandidati moraju zadovoljavati:

 • završena SSS ili VŠS - osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem u četverogodišnjem trajanju ili sa završenim prvim stupnjem visokoškolskog obrazovanja

 

 Prijavi na natječaj treba priložiti:

 • dokaz o stručnoj spremi
 • domovnicu
 • životopis
 • uvjerenje o nekažnjavaju (ne starije od 6 mjeseci)
 • liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti

 

O ishodu natječaja Dječji vrtić će kandidate izvijestiti u roku od 8 dana od dan donošenja Odluke.

Prijave se predaju osobno u računovodstvo Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet ili se šalju na adresu :

DJEČJI VRTIĆ „GRDELIN“ BUZET

II. ISTARSKE BRIGADE 19

52420 BUZET

s naznakom „ZA NATJEČAJ“

 

Natječaj je objavljen 2.1.2018. godine na mrežnim stranicama Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet, mrežnim stranicama Zavoda za zapošljavanje te mrežnim stranicama Grada Buzeta.

Natječaj je otvoren osam (8) dana od dana objavljivanja.

Godišnji plan objave natječaja za organizacije civilnog društva

Na temelju članka 14. Pravilnika o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja programa i projekata od interesa za Grad Buzet koje provode udruge (Službene novine Grada Buzeta br. 12/15), sukladno Proračunu Grada Buzeta za 2018. godinu (Službene novine Grada Buzeta br. 11/17) i članka 33. stavak 3. Statuta Grada Buzeta („Službene novine Grada Buzeta“, broj 7/17. - pročišćeni tekst), gradonačelnik Grada Buzeta dana 29. prosinca 2017. godine donosi

GODIŠNJI PLAN JAVNIH NATJEČAJA ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA OD INTERESA ZA GRAD BUZET KOJE PROVODE ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA ZA 2018. GODINU

te

KALENDAR JAVNIH NATJEČAJA ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA OD INTERESA ZA GRAD BUZET ZA 2018. GODINU 

Sukladno objavljenom kalendaru javni natječaj za financiranje programa i projekata koje provode organizacije civilnog društva za 2018. godinu, raspisat će se 9. siječnja 2018. godine.

Potpisani ugovori sa buzetskim stipendistima

- Stipendija je prije svega poticaj i nagrada za uspjehe postignute tijekom obrazovanja, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić buzetskim studentima koji su u vijećnici Narodnog doma potpisali ugovore o stipendiranju. Naglasio je također da je Buzet lani bio treći grad s najvećim izdvajanjima za stipendije u Hrvatskoj u odnosu na visinu gradskog proračuna. Potpisivanje ugovora već je tradicionalno organizirano za vrijeme božićno - novogodišnjih blagdana kada su stipendisti kod svojih kuća.

- Buzet je srednjoškolcima i studentima u ovoj školskoj godini dodijelio sto i tri stipendije, od toga 66 studentskih. Već dugi niz godina potičemo najbolje studente sa željom da se po završetku studiranja vrate u rodni grad i u njemu nađu zaposlenje, izjavio je Žulić. Ove godine je među stipendistima primjetan veći broj studenata medicine, a uz klasične studije poput ekonomije, prava i tehničkih znanosti ima i studenata portugalskog jezika, pa čak i budućih inženjera zrakoplovstva ili geološko naftnih inženjera.

Stipendiste je odabralo povjerenstvo za dodjelu stipendija u skladu s propisanim kriterijima, među kojima su najvažniji prosjek ocjena i godina studiranja. Srednjoškolcima koji pohađaju Srednju školu Buzet stipendija iznosi 250 kuna, a onima koji se školuju izvan buzetskog područja 500 kuna mjesečno. Potpora srednjoškolcima u obrazovanju za posebne programe iznosi 500 kuna. Studentska stipendija je 700 kuna mjesečno. U ovogodišnjem gradskom proračunu za stipendije je ukupno osigurano 648.000 kuna dok se iduće godine za te namjene predviđa 676.000 kuna.

Učenici su ostvarili pravo na nastavak primanja stipendije automatizmom, odnosno bez ponavljanja natječajnog postupka, ako su prethodnu nastavnu godinu završili najmanje prosječnom ocjenom 4,50, a studenti ako su prethodnu akademsku godinu završili najmanje prosječnom ocjenom 3,50 i ako su ostvarili 60 ECTS bodova.

Novost u odnosu na prethodne godine je uvođenje nove kategorije stipendiranja učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, odnosno za stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje medicinska sestra, odnosno medicinski tehničar opće njege. Dodijeljene su dvije takve stipendije, a kako bi se srednjoškolce motiviralo za upis u deficitarna zanimanja, povećan je iznos stipendije te ona iznosi 700 kuna mjesečno.

Ugovorom o stipendiranju, rekla je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga, predviđeno je da se studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju uključuju u gradske aktivnosti, pa je na taj način u idućoj godini planirano tijekom ljeta otvoriti dislocirane muzejske etno radionice u starogradskoj jezgri.

(Preuzeto iz Glasa Istre. Tekst i foto: Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Prijem za dobitnicu dekanove nagrade Medicinskog fakulteta u Rijeci

Buzetska studentica Roberta Šverko dobitnica je dekanovog priznanja kao jedna od najboljih studentica treće godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija medicine u akademskoj 2016./2017. godini, odnosno dekanove nagrade za izvrsnost. Nagrade najboljim studentima svih godina studija, diplomantima i znanstvenicima uručene su na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća održanoj sredinom prosinca u povodu Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kojom je obilježena 62. obljetnica njegovog djelovanja.

Dekanova nagrada Roberti Šverko dodijeljena je za prosjek ocjena 5,0 postignut na trećoj godini studija, a za ovu su studenticu četvrte godine medicine koja je od ove akademske godine i glavna demonstratorica na Katedri za fiziologiju, prijem danas održali buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i pročelnica gradskog odjela za opće poslove, društvene djelatnosti i razvojne projekte Elena Grah Ciliga. Uz čestitke na rezultatima, gradonačelnik je istaknuo da su ponosni što buzetski studenti postižu zapažene uspjehe na fakultetima.

- U nekoliko smo navrata imali to zadovoljstvo ugostiti studentice medicine dobitnice dekanove nagrade što pokazuje da su mladi buzetskog područja uspješni na tako zahtjevnim fakultetima. Nadam se da će i u kontekstu u posljednje vrijeme vrlo aktualne teme nedostatka liječničkog kadra biti prilike da se po završetku školovanja vrate u rodni grad. Izuzetno nam je drago što puno naših studenata koji postižu uspjehe dolazi iz opće gimnazije Srednje škole Buzet, rekao je tom prigodom Žulić.

(Preuzeto iz Glasa Istre. Tekst: A. DAGOSTIN)

Blagdanska čestitka gradonačelnika

Poštovani sugrađani,

još je jedna godina za nama i nadam se da Vam je u osobnom i poslovnom dijelu bila iznimno uspješna, da ste zadovoljni postignutim i da puni energije krećete u godinu koja nam predstoji.

Grad Buzet i u 2017. godini sve je svoje snage usmjerio na boljitak cjelokupne zajednice, na dodatno poboljšanje životnog standarda svojih sugrađana te razvoju projekata i aktivnosti kojim će doprinijeti još ljepšem i kvalitetnijem životu u našoj maloj sredini. Ponosni smo što smo i ove godine prema izdvajanjima za stipendije učenicima i studentima, socijalnu skrb, obrtništvo i poduzetništvo kao i u drugim kategorijama uvršteni među najbolje gradove u Hrvatskoj, a posebno nas veseli titula Grada gospodarstva koja je Buzetu dodijeljena početkom ove godine. 

U 2017. godini u realizaciju je krenulo i nekoliko investicija financiranih sredstvima Europske unije i drugih izvora financiranja, kojima će se značajno poboljšati komunalna infrastruktura pojedinih dijelova Grada Buzeta te stvoriti dodatne mogućnosti razvoja poduzetništva, turizma i novih zapošljavanja. Veseli nas i novi program Buz@VITA u kojega su uključene brojne buzetske ustanove i udruge, a kojemu je cilj dodano unaprijediti zdravstveni standard Buzećana, prevenirati bolesti i pružiti našim sugrađanima sve potrebne informacije o uslugama koje pružaju sudionici ovoga programa. 

Drage Buzećanke i Buzećani,

za sve uspjehe našega Buzeta najzaslužniji ste upravo Vi, koji svojim zalaganjem, znanjem, upornošću, kreativnošću i velikim zajedništvom doprinosite njegovom daljnjem razvoju i iznimno se veselimo budućoj suradnji!

U ime svojih suradnika te svoje osobno, želim Vam mirne i ugodne blagdane provedene u društvu Vaših najmilijih, a u novoj 2018. godini puno uspjeha, zdravlja i veselja!

Gradonačelnik,

Siniša Žulić

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija studentima

Obavještavamo studente koji su stekli pravo na dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2017./2018. godinu da će se potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija održati u petak 29. prosinca 2017. godine u 9.00 sati u Narodnom domu u Buzetu (gradska vijećnica). Molimo stipendiste da se odazovu pozivu.

Održan sastanak partnera na projektu Life SEC adapt

Od 13.  – 15. prosinca 2017. u Ascoli Picenu (Italija) su održani radni sastanci projektnih partnera na Life SEC Adapt projektu čija je provedba započela u rujnu 2015. godine, a koji je dijelom financiran sredstvima EU iz LIFE programa. U projekt je uključeno 15 partnera iz Italije, Grčke, Španjolske te 6 gradova iz Istre (Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj), Istarska županija i Istarska razvojna agencija.

Cilj sastanka bio je pregled svih aktivnosti koje su trenutno u provedbi, priprema za predstojeće zadatke te jačanje kapaciteta novim znanjima. Partneri su međusobno razmijenili iskustva prisustvovanjem na simpozijima i sličnim događajima umrežavanja gdje su imali priliku upotpuniti znanja korisna za provedbu Life SEC Adapt projekta kojemu je jedan od pokazatelja i Strategija i plan prilagodbe klimatskim promjenama na lokalnoj razini.

U završnom dijelu sastanka, prezentirani su nacrti analiza Rizika i ranjivosti od utjecaja klimatskih promjena, a koje gradovi izrađuju i analiziraju po prioritetnim sektorima na lokalnoj razini, a razvojne agencije (Sviluppo Marche S.R.L. za regiju Marche i Istarska razvojna agencija IDA d.o.o. za Istru) će izraditi regionalne Procjene rizika i ranjivosti od utjecaja klimatskih promjena.

Konačne bodovne liste prvenstva za dodjelu studentskih stipendija

Temeljem članka 14. Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Grada Buzeta”, broj 3/13. pročišćeni tekst i 6/15.), sukladno Zaključku Gradonačelnika o broju i visini mjesečnog iznosa stipendije  za školsku 2017./2018. godinu („Službene novine Grada Buzeta“, broj 7/17) te sukladno Bodovnoj listi prvenstva za dodjelu studentskih stipendija za zanimanja DRUŠTVENIH I HUMANISTIČKIH ZNANOSTI za akademsku godinu 2017./2018. (KLASA: 602-01/17-01/25, URBROJ: 2106/01-03-01-17-24 od 4. prosinca 2017. godine) i Bodovnoj listi prvenstva za  dodjelu studentskih stipendija za zanimanja PRIRODNIH I TEHNIČKIH ZNANOSTI za akademsku godinu 2017./2018. (KLASA: 602-01/17-01/25, URBROJ: 2106/01-03-01-17-25 od 4. prosinca 2017. godine) Upravni odjel za opće poslove, društvene djelatnosti i razvojne projekte, donosi:

RJ E Š E N J E o utvrđivanju konačne  Bodovne liste prvenstva za dodjelu studentskih stipendija za zanimanja DRUŠTVENIH I HUMANISTIČKIH ZNANOSTI za akademsku godinu 2017./2018.

RJ E Š E N J E o utvrđivanju konačne  Bodovne liste prvenstva za dodjelu studentskih stipendija za zanimanja PRIRODNIH I TEHNIČKIH ZNANOSTI za akademsku godinu 2017./2018.

Započinje akcija Mir i dobro

U razdoblju od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Hrvatske, provodit će se akcija ''Mir i dobro''.  Radi se o tradicionalnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja se provodi od 1993. godine, a cilj joj je osigurati povoljno stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, s naglaskom na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

Prošlogodišnji blagdani protekli su na području Istre u relativno povoljnom ozračju, bez težih posljedica za život i zdravlje ljudi, s obzirom da nisu zabilježeni događaji u kojima su osobe ozlijeđene prilikom uporabe pirotehničkih sredstava. Evidentirano je nekoliko oštećenja nastalih uporabom pirotehničkih sredstava pa su tako oštećena tri poštanska sandučića i jedan kontejner,  a evidentirani su i požar ribarske mreže, četiri požara trave i dva požara stabla. Policija je protiv jednog maloljetnog počinitelja podnijela optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima, s obzirom na to da je uporabio pirotehnička sredstva II. razreda u razdoblju kad je to zabranjeno te su tom prilikom od njega oduzeta četiri komada pirotehničkih sredstava II. razreda. Radi počinjenja kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, protiv jedne osobe podnijeta je kaznena prijava jer je na kolniku zapalila raketu te je uslijed nekontroliranog kretanja, raketa udarila u vozilo, odbila se i potom udarila u drugu osobu, koja srećom nije zadobila ozljede.

Tijekom trajanja akcije ''Mir i dobro'', građani su sukladno odredbi članka 97. Zakona o oružju  predali policiji jedan pištolj,  jednu ručnu bombu, jedan školski ručni raketni bacač (zolja) i 188 komada raznog streljiva. Osim toga, u navedeno razdoblju zabilježeni su pronalasci neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, i to u Puli prilikom iskopa s radnim strojem, kada je pronađeno jedno artiljerijsko streljivo iz I. svjetskog rata te u Pazinskoj jami, gdje je član speleološke udruge pronašao jednu minobacačku minu, osam komada rasprskavajućih protuzrakoplovnih metaka i 320 komada različitog streljiva.

Aktivnosti Policijske uprave istarske za vrijeme trajanja akcije

 

Policija će pojačano provoditi aktivnosti na sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice, kao i ostale aktivnosti s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti i sprječavanja terorističkih aktivnosti. Poduzimat će se slijedeće:

 

edukacija učenika u školama o opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava

inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava

poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata, gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi

osiguranje protočnosti i sigurnosti prometa na graničnim prijelazima i svim važnijim cestovnim pravcima

podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala

sprječavanje zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.


 

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine, osobama starijima od 14 godina, u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva  razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja), osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.


 

Apel policije građanima

 

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.

Bodovne liste za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2017./2018. godinu

Sukladno članku 5. st. 1. i 3. i članku 14. Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata ("Službene novine Grada Buzeta", broj 3/13., pročišćeni tekst 6/15.) te sukladno Zaključku o broju i visini mjesečnog iznosa stipendije za školsku/akademsku 2017./2018. godinu ("Službene novine Grada Buzeta", broj 7/17.), Povjerenstvo za dodjelu stipendija Grada Buzeta je na sjednici održanoj 4. prosinca 2017. godine donijelo Bodovne liste prvenstva za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2017./2018. godinu.

Pravo na stipendiju ostvarilo je ukupno 69 studenata, od toga 31 student bez ponavljanja natječajnog postupka, 21 student za zanimanja prirodnih i tehničkih znanosti te 17 studenata za zanimanja društvenih i humanističkih znanosti.  

LISTA STUDENATA KOJI OSTVARUJU PRAVO NA STIPENDIJU BEZ PONAVLJANJA NATJEČAJNOG POSTUPKA

LISTA STUDENATA KOJI OSTVARUJU PRAVO NA STIPENDIJU ZA ZANIMANJA DRUŠTVENIH I HUMANISTIČKIH ZNANOSTI

LISTA STUDENATA KOJI OSTVARUJU PRAVO NA STIPENDIJU ZA ZANIMANJA  PRIRODNIH I TEHNIČKIH ZNANOSTI

III. ponovna javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Buzeta

Na temelju članka 94. i članka 96. stavka 3. i 4. , a u svezi s člankom. 104. Zakona o prostornom uređenju („Narodne novine“ br. 153/13 i 65/17), Odluke o izradi Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Buzeta („Službene novine Grada Buzeta“ br. 3/2014) i Zaključka Gradonačelnika Grada Buzeta o utvrđivanju Prijedloga plana za III. ponovnu javnu raspravu Klasa: 350-01/17-01/111; Urbroj: 2106/01-03-01-17-2 od 30. studenog  2017., Upravni odjel za gospodarenje prostorom Grada Buzeta objavljuje

 

III. PONOVNU JAVNU RASPRAVU O

PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA

PROSTORNOG PLANA UREĐENJA GRADA BUZETA

ZA III. PONOVNU JAVNU RASPRAVU

 

            javni uvid: od 11.prosinca 2017. do 18. prosinca 2017.

            javno izlaganje: 14. prosinca 2017. (četvrtak) u 17:00 sati

 

III. ponovna javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Buzeta za ponovnu raspravu provest će se u trajanju od 8 dana u razdoblju od 11. prosinca 2017. do 18. prosinca 2017. godine.

Za vrijeme trajanja III. ponovne javne rasprave, Prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Buzeta za III. ponovnu raspravu biti će izložen na javni uvid svakim radnim danom od 7:00 do 15:00 sati, utorkom srijedom i četvrtkom od 7:00 do 17:00 u sali za sastanke Grada Buzeta, II. istarske brigade 11/ II. kat u Buzetu.

U skladu s ovom objavom III. ponovne javne rasprave, Prijedlog plana za III. ponovnu javnu raspravu će biti dostupan i na službenim web stranicama Grada Buzeta i u informacijskom sustavu prostornog uređenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Javno izlaganje izmijenjenog Prijedloga plana za III. ponovnu raspravu, radi obrazloženja predloženih rješenja i smjernica održati će se u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine u 17:00 sati u Gradskoj vijećnici u zgradi Narodnog doma u Buzetu, Ul. II istarske brigade 2/prizemlje.

Sukladno članku 104. Zakona o prostornom uređenju, III. ponovna rasprava ponavlja se jer se Prijedlog plana zbog prihvaćenih mišljenja, prijedloga i primjedbi u javnoj raspravi ili iz drugih razloga promijenio:

- tako da su novim rješenjima promijenjene granice građevinskog područja i odredbe za provođenje i novim se promjenama utječe na vlasničke odnose i

- zbog usklađenja s mišljenjem Zavoda za prostorno planiranje Istarske županije Klasa: 350-02/14-04/07; Urbroj: 2163/1-20-01/9-17-16 od 13. ožujka 2017. ishođenog prema članku 107. Zakona o prostornom uređenju na Konačni prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Buzeta nakon provedene 2. ponovne javne rasprave (u dijelu izmjena novoplaniranih turističkih zona, zona sportsko-rekreativne namjene, zona društvene namjene i sl.).

 

Nova mišljenja, prijedlozi i primjedbe na izmijenjeni Prijedlog plana za III. ponovnu raspravu mogu se podnositi samo u svezi s dijelovima Prijedloga plana za III. ponovnu raspravu koji su u odnosu na prethodne Prijedloge Plana izmijenjeni.

 

Mišljenja, prijedloge i primjedbe može se dati u zapisnik tijekom javnog izlaganja Prijedloga plana za III. ponovnu raspravu ili pisanim putem najkasnije do 18. prosinca 2017. godine na slijedeću adresu za dostavu: Grad Buzet, Upravni odjel za gospodarenje prostorom, Ulica II istarske brigade 11, 52 420 Buzet.

Prijedlozi i primjedbe koji nisu dostavljeni u navedenom roku i nisu čitko napisani i potpisani imenom i prezimenom uz navedenu adresu podnositelja, ne moraju se uzeti u obzir u pripremi izvješća o javnoj raspravi.

                                                                                                          GRAD BUZET                                          

                                                                            Upravni odjel za gospodarenje prostorom

Klasa: 350-01/17-01/111

Urbroj: 2106/01-04-01-17-3

Buzet, 30. studeni 2017.

 

DOKUMANTACIJA ZA III. PONOVNU JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA UREĐENJA GRADA BUZETA

Kreće s realizacijom Poduzetnički inkubator Verzi

Početkom rujna započeo je s provođenjem projekt „Poduzetnički inkubator Verzi” kojemu je vodeći partner Grad Buzet, partner na projektu Plzet d.o.o. Buzet, a suradnici na projektu su Istarska razvojna agencija, Istarska regionalna energetska agencija te Politehnika Pula – Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti. Na konferenciji za medije projekt su predstavili buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, voditeljica projekta Ornela Rumen te direktorica tvrtke Plzet d.o.o. Vedrana Gregorović Hrvatin.

Ornela Rumen istaknula je da je ukupna vrijednost projekta „Poduzetnički inkubator Verzi” 4.156.833,49 kn, od kojih se 97% sufinancira bespovratnim sredstvima strukturnih fondova Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dobivenima uspješnom aplikacijom na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Razvoj poslovne infrastrukture” (KK.03.1.2.01). Projekt se provodi od 1. rujna ove godine do 1. rujna 2020. godine. Projektne aktivnosti koje provodi vodeći partner Grad Buzet obuhvaćaju građevinske radove rekonstrukcije palače Verzi u buzetskoj starogradskoj jezgri i njeno opremanje za pružanje usluga Poduzetničkog inkubatora. Uz potpunu rekonstrukciju starogradske palače u njezinim će se prostorima urediti višenamjenska multifunkcionalna dvorana, prostorija za sastanke, prostor za djelovanje novoosnovanih poduzeća u inkubatoru, te poslovni prostori u prizemlju zgrade.

Direktorica Plzeta d.o.o, Vedrana Gregorović Hrvatin predstavila je projekte aktivnosti koje će tijekom naredne tri godine provesti partner na projektu. Plzet će biti zadužen za uspostavu sustava upravljanja poduzetničkim inkubatorom i to izradom plana upravljanja i marketing plana inkubatora, Internet stranice poduzetničkog inkubatora te drugim aktivnostima vezanima uz promociju i vidljivost projekta.

Gradonačelnk Grada Buzeta Siniša Žulić izrazio je veliko zadovoljstvo što je projekt Poduzetničkog inkubatora Verzi uspješno apliciran na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ovaj će projekt doprinijeti daljnjem razvoju poduzetničke infrastrukture na području Grada Buzeta, a uz postojeće mjere i značajne potpore kojima posljednjih nekoliko godina Grad Buzet potpomaže razvoj buzetskog gospodarstva, uslugama koje će pružati poduzetnički inkubator „Verzi” posebno će se poduprijeti mlade poduzetnike kojima će se uz osiguravanje povoljnijih poslovnih prostora, pružiti mogućnost i popratnih programa i edukacija. Uz navedeni projekt, u 2017. godini Grad Buzet je za razvoj buzetskog gospodarstva iz gradskoga proračuna izdvojio ukupno 1.850.000,00 kuna od kojih je 918.000,00 kuna namijenjeno subvencijama i ostalim poticajima za poduzetnike, obrtnike i poljoprivredu, a 932.000,00 kn za komunalno uređenje poduzetničkih zona.

Javna rasprava o prijedlogu Proračuna Grada Buzeta za 2018. godinu

Gradsko vijeće Grada Buzeta na sjednici održanoj dana 23. studenoga 2017. godine donijelo je Zaključke o prihvaćanju Prijedloga Proračuna Grada Buzeta za 2018. godinu te upućivanje navedenog prijedloga u javnu raspravu.

Javna rasprava otvorena je od 24. studenog do 8. prosinca 2017. godine. U navedenom roku zainteresirani mogu svoje primjedbe i prijedloge dostaviti Upravnom odjelu za financije i gospodarstvo koji će sastaviti izvješće o provedenoj raspravi i navedeno izvješće dostaviti gradonačelniku na razmatranje i prihvaćanje. Gradonačelnik će razmatrati primjedbe i prijedloge te opravdane nastojati ugraditi u prijedlog Proračuna Grada Buzeta za 2018. godinu uz napomenu da Proračun treba biti donesen do kraja kalendarske godine tako da stupi na snagu i da se može primijeniti od 1. siječnja 2018.

Prijedlog proračuna sa svim popratnim programima i obrazloženjima dostupan je OVDJE.

Korisni linkovi

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste primali novosti i informacije vezane uz Grad Buzet